Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Albérletárak 2022-ben: még nem értük el a járvány előtti szintet

Az albérletárak 2022-ben tovább emelkedhetnek. 2021 ugyanis újra drágulást hozott az országos albérletpiacra – ez derül ki a KSH-ingatlan.com lakbérindex alakulásából. Az ingatlan.com kiadó lakóingatlan-hirdetései alapján a KSH minden hónapban összeállítást készít az albérletpiac alakulásáról – nézzük a friss adatokat!

albérletárak 2022

Két számjegyű többlet éves szinten

Drágulással fejezte be a múlt évet az országos albérletpiac. Tavaly januárban mélyponton voltak az átlagos bérleti díjak, majd kisebb-nagyobb ütemben hónapról hónapra nőttek. Decemberben az országos árak novemberhez képest 0,6 százalékkal nőttek, Budapesten 0,4 százalékos volt az emelkedés. Éves összevetésben két számjegyű volt a drágulás az év utolsó hónapjában, az országos átlagos bérleti díjak 13,1 százalékkal nőttek, a fővárosban pedig 12,7 százalékkal.

ksh-ingatlan.com lakbérindex

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: “Budapesten több lakást kínáltak kiadásra 2021-ben, mint 2020-ban. A többi nagyvárosban viszont kevesebbet. Ez is a magyarázata annak, hogy a fővárosban valamivel visszafogottabb volt az bérletidíj-emelkedés. Összességében az országos kínálat lényegében megegyezett az egy évvel korábbival. Tavaly is több mint 100 ezer lakást és házat hirdettek meg kiadásra.” Hozzátette: „A lakbérindex hosszabb távú alakulását nézve látható, hogy a bérleti díjak 2015-höz képest 2021 decemberében 43,6 százalékkal voltak magasabban. Rekordot ez még nem jelent, ugyanis 2020 januárjában a bérleti díjak ennél is magasabbak voltak. A legtöbb helyen a lakbérek egyelőre még elmaradnak a járvány előtti szinttől, de a következő hetekben-hónapokban valószínűleg ez változni fog.” – fogalmazott az ingatlan.com szakértője.

Így indult 2022 – történelmi csúcs a Belvárosban

 A tavalyi albérletpiaci változások mellett érdemes kitekinteni az albérletárak 2022-ben várható alakulásáról. Jelenleg még csak a januári bérleti díjak ismertek. Budapesten 150 ezer forint az átlagos összeg havonta, ezt több mint 11 százalékos emelkedésnek felel meg a múlt januári szinthez képest.

budapesti albérletárak

A legdrágább kerület az V., ahol idén januárban már 245 ezer forintért kínálták a kiadó lakásokat, több mint 50 százalékkal magasabb áron, mint egy évvel korábban. A majdnem negyedmillió forintos átlagos havi bérleti díj történelmi rekordnak is számít a belvárosban. A budai I., II. és XII. kerület következik a sorban 185-199 ezer forintos átlagos bérleti díjjal, ami 10-25 százalékos növekedésnek felel meg. Idén januárban is a XXIII. kerület a legolcsóbb városrész, ám a 110 ezer forintos bérleti díj 29 százalékos drágulást takar.

Válogass 14.000 kiadó lakás közül!

A megyeszékhelyeken is emelkedtek az albérletárak 2022-ben. Székesfehérváron kínálják a legdrágábban a kiadó lakásokat a tulajdonosok, havonta átlagosan 140 ezer forintért, ami 17 százalékos éves emelkedést jelent. Veszprém 130 ezer forintos átlaggal a második, Debrecen 120 ezerrel a harmadik, előbbi városban 8 százalékos, utóbbiban 20 százalékos volt az éves drágulás. A januári adatok szerint 100 ezer forint alatt voltak a bérleti díjak Szolnokon, Kaposváron, Miskolcon, Salgótarjánban, Békéscsabán, Nyíregyházán és Szekszárdon.

albérletárak

A KSH-ingatlan.com lakbérindex 2021 decemberi kiadványa itt olvasható: https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/lakberindex_szamitas/2112/index.html

Kép forrása: https://ingatlan.com/ii-ker/kiado+haz/csaladi-haz/26621908

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!