Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Albérletárak 2022-ben: csúcson a KSH-ingatlan.com lakbérindex

Az albérletárak 2022-ben is tempósan emelkednek, és megdőlt egy rekord – derül ki legújabb elemzésünkből, amely a KSH-ingatlan.com lakbérindex legújabb adatai mellett bemutatja azt is, milyen albérletárak jellemezték a kínálati piacon februárban.

ksh-ingatlan.com lakbérindex

Országos szinten 1,9 százalékkal nőttek a lakbérek, Budapesten 2,4 százalékos volt az emelkedés.  “Ez gyorsulást jelent, decemberben ugyanis 0,6 és 0,4 százalékos volt a havi emelkedés. Éves szinten jelentősen nőttek az átlagos albérletárak 2022-ben, országos szinten 15,1 százalékkal, a fővárosban pedig 15,7 százalékkal. A kétszámjegyű növekedés a kereslet mellett az alacsony bázisnak is köszönhető, 2021 januárjában voltak ugyanis a mélyponton az albérletárak, azt követően viszont folyamatos a drágulás” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Közölte azt is, hogy a januári áremelkedés nyomán a KSH-ingatlan.com lakbérindex új csúcsot ért el. “A 2015-ös átlagokhoz képest 46,3 százalékkal voltak magasabban a bérleti díjak. Erre pedig eddig nem volt példa. A rekord egyértelműen a fővároson kívüli egyetemvárosok drágulásának köszönhető, mivel a budapesti albérletárak még elmaradnak a covid-járvány előtti szinttől.” – tette hozzá az ingatlan.com szakértője.

Hol jártak az albérletárak februárban?

Az ingatlan.com adataiból kiderül, hogy februárban a fővárosban 150 ezer forint volt az átlagos bérleti díj. Ez megegyezik az egy hónappal korábbival. Ugyanakkor a legdrágább városrészben, az V. kerületben a januári 245 ezerről 250 ezer forintra emelkedett az átlagos bérleti díj. 200 ezer forintos szint közelében voltak az átlagos lakbérek az I. és a II. kerületben is.

Az albérletárak 2022-ben átrajzolták a kerületek sorrendjét is. Januárban legolcsóbb kerületnek számító XXIII. kerületben egy hónap alatt 15 ezer forinttal 125 ezer forintra nőtt az átlagos bérleti díj. Így a tulajdonosok február végén a X. kerületben kínálták a legalacsonyabb áron a kiadó lakásokat, amelyekért átlagosan 120 ezer forintot kértek.

bérleti díjak és albérletárak

A fővároson kívüli piacon Veszprém, Debrecen, Székesfehérvár és Tatabánya állt a lista élén, a szóban forgó megyeszékhelyeken 127-130 ezer forint volt az átlagos bérleti díj. A középmezőnyben tartozott Győr, Szeged, Eger, Szombathely, Pécs, Kecskemét és Szolnok 100-120 ezer forinttal. A 100 ezer forintnál olcsóbban kínálták az albérleteket Békéscsabán, Miskolcon, Nyíregyházán, Kaposváron, Salgótarjánban és Szekszárdon, utóbbi városokban 70-90 ezer forintos ár volt a jellemző.

albérletárak és bérleti díjak

A KSH-ingatlan.com lakbérindex 2022 januári kiadványa ide kattintva letölthető.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!