Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

A legolcsóbb albérletek arányára is hatással van a lakbérdrágulás lassulása

Balogh László
vezető gazdasági szakértő
Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az országos albérletpiac ott folytatta, ahol korábban abbahagyta. Júliushoz hasonlóan augusztusban is jelentős lakbéremelkedés történt éves szinten, havi összevetésben azonban folytatódott a drágulás tempója – derül ki a KSH-ingatlan.com lakbérindexéhez készült elemzésből, amely a kínálati piacra szeptember végén jellemző átlagos bérleti díjakat és a legolcsóbb albérletek arányát is bemutatja.

Harmadik hónapja tart az albérlet-áremelkedés lassulása

 Az országos átlagos nézve augusztusban 24,8 százalékkal magasabbak voltak a bérleti díjak, mint egy évvel korábban. Budapesten pedig 23,4 százalékos volt a növekedés a KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint. Júliushoz képest országosan 1,5 százalékkal, a fővárosban 1,3 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak, ez pedig jelentős lassulást jelent a júliusi 2,3 és 3 százalékos havi áremelkedéshez képest.

lakbérindex

“Augusztus sorrendben a harmadik hónap, amikor országosan és a fővárosban is lassult a drágulás üteme. Ráadásul abban a hónapban, amely a felsőoktatási tanév indulása előtt főszezont jelent a piacon” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Kiemelte: “Az albérletárak alakulását hosszabb távon, az infláció hatását is figyelembe véve még a járvány előtti szinten van a piac. Ez abból látható, hogy a 2015-höz képest reálértéken 2019 végén 30 százalékkal voltak magasabbak a lakbérek, míg idén augusztusban 25 százalékkal haladták meg azt a szintet.

Mekkora a legolcsóbb albérletek aránya Budapesten és a megyeszékhelyeken?

Az ingatlan.com elemzése ismerteti, hogy szeptember végén a Budapesten és a megyeszékhelyeken átlagosan mennyiért kínálták a bérelhető lakóingatlanokat. A fővárosban 200 ezer forint az átlag.  A három legdrágább kerület az V., a II. és a XII., ezekben a városrészekben 245-280 ezer forint az átlaglakbér. Budapesten belül XXIII. kerület a legolcsóbb 135 ezer forintos összeggel, utána következik a X., a XV., a XVIII., a XIX., XXI. kerület egyaránt 150 ezer forintos bérleti díjjal. Budapesten a 150 ezer forint alatti legolcsóbb albérletek aránya a tulajdonosok kínálatában 24 százalékot tett ki szeptember végén. Az V. kerületben 8 százalékos, a XXIII.-ban azonban 70 százalékos volt a részesedésük.

legolcsóbb albérletek

A megyeszékhelyek közül Székesfehérvár és Veszprém a legdrágább város. Itt szintén 150 ezer forintért kínálják a kiadó lakásokat. Debrecen 145 ezer forint, Tatabányán és Győrben 135-135 ezer, Szegeden 130 ezer, Miskolcon pedig 100 ezer forintért.

legolcsóbb albérletek

A megyeszékhelyeken a 100 ezer forint alatti kategóriába sorolhatóak a legolcsóbb albérletek kategóriájába a tulajdonosok kínálatán belül. Debrecenben, Győrben, Tatabányán, Székesfehérváron és Veszprémben 7-16 százalékos az arányuk. A másik véglet Salgótarján és Kaposvár, ahol a kínálat 87, illetve 70 százalékát adják a havi 100 ezer forint alacsonyabb áron.

A 2022 augusztusi KSH-ingatlan.com lakbérindex legfrissebb kiadványa itt megtekinthető.

Albérletet keresek

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!