Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

A lakásfelújítási támogatás 2023-ban is folytatódhat?

vezető gazdasági szakértő
Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.
  • 3 perc olvasási idő
  • 2022. június 10.

A lakásfelújítási támogatás és más kedvezmények meghosszabbítása élénk lakáspiacot eredményezhet 2023-ban. Ez pedig a gazdasági növekedéshez is hozzájárulhat. A falusi CSOK meghosszabbításának köszönhetően pedig tovább záródhat a kistelepülések és nagyvárosok közötti ingatlanpiaci árolló. – derül ki az ingatlan.com előrejelzéséből, amely lehetséges lakáspiaci kilátásokat foglalja össze.

 Záródó lakáspiaci árolló

Bár konkrét jogszabály még nem született meg, de kormányzati bejelentés alapján legalább az év végéig elérhető marad a falusi CSOK. Ez a támogatás a gyermeket nevelő vagy vállaló családok számára a közel 2700 településen lévő ingatlanok felújításához, megvásárlásához nyújt nagyobb összegű támogatást. “A 2019 közepén indult falusi CSOK élénkülést hozott az országos lakáspiacon addig marginális szerepet játszó településeken. A falusi CSOK miatt záródik a lakáspiaci árolló is. Az olcsóbb ingatlanokkal rendelkező kistelepülések és a nagyvárosok árai egyre  közelebb kerülhetnek egymáshoz.” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

árolló

Az elemzés szerint az elmúlt öt év során, azaz 2017-hez képest a községekben – így a falusi CSOK-os településeken – eladásra kínált használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 136 százalékkal 341 ezer forintra emelkedett. Közben a fővárosi kerületekben 89 százalékos, a megyeszékhelyeken 109 százalékos volt a drágulás. Ez 862 ezer és 517 ezer forintos négyzetméterárakat eredményezett. Balogh László hozzátette, hogy Magyarországon az emberek több mint 90 százaléka saját tulajdonú ingatlanban lakik, ezért a záródó lakáspiaci árolló a vagyoni különbségeket is csökkentheti.

lakáspiaci árolló

Százmilliárdok mennek a lakáspiacra jövőre is

A falusi CSOK után, szintén új elemként lépett be 2021-ben a lakáspiaci támogatások körébe az otthonfelújítási program. Ennek lényege, hogy a gyermeket nevelők a lakáskorszerűsítésre fordított összeg felét, maximum 3 millió forint lakásfelújítási támogatás válik elérhetővé. Az eredeti, jelenleg is érvényes szabályok mellett 2022 végéig igényelhető ez a támogatás.

“A jövő évre vonatkozó, de még nem elfogadott költségvetési tervezet az ideinél több mint 100 milliárd forinttal nagyobb összeget irányoz elő lakástámogatásokra. A jelentős összeg miatt valószínűsíthető, hogy a lakásfelújítási támogatás is meghosszabbodik és 2023-ban is elérhető lesz.”

– mondta Balogh László. “Ha tényleg kitolják a lakásfelújítási támogatás 2023 előtt lejáró határidejét, az több szempontból is kedvező hatást gyakorolna a piacra. Egyrészt enyhítheti az év végéig kicsúcsosodó keresleti boomot és drágulást. Ráadásul a felújításra váró lakóingatlanok továbbra is piacképesek lehetnek.” – tette hozzá az ingatlan.com szakértője. A szakember szerint a lakásfelújítási támogatás 2023-ban a gazdasági növekedéshez is hozzájárulhat.

Ez várható

Balogh László szerint a 2023-ra tervezett lakástámogatási összeg alapján valószínűsíthető, hogy jövőre és a következő években is élénk maradhat a lakáspiac. A támogatásokra nagy szüksége van a vevőknek, mert az emelkedő kamatkörnyezet nehezíti a hitelfelvételt. A lakásdrágulás miatt az elmúlt években az ingatlanvásárlások nagyjából felénél kaptak szerepet a lakáshitelek. Tekintettel arra, hogy a támogatott lakáshitelek kamata jóval elmarad a piacitól, ezért ezek a lehetőségek felértékelődnek a vevők szemében.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!