Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

A lakáseladók már a vevőknél is többet tesznek az adásvételekért

vezető gazdasági szakértő
Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.
  • 4 perc olvasási idő
  • 2022. június 20.

A lakóingatlant kereső vásárlók és az eladók hozzáállása is változott az utóbbi hónapokban, a kínálat pedig szerény bővülést mutat – áll az ingatlan.com legfrissebb elemzésében, amely 450 ezer ingatlanhirdetés adatai alapján mutatja be a lakáspiaci kereslet-kínálat változását.

Az ingatlanközvetítő körbevezeti a fiatal pár a lakásban.

Szélesebb lett a választék

A vevők számára kedvező változás, hogy bővülni kezdett a kínálat. Áprilisról májusra 3 százalékkal, majd május és június közepe között további 3 százalékkal több ingatlant kínáltak megvásárlásra az eladók.

“Ez azért lényeges, mert az utóbbi 1-2 évben a szűkülő kínálat is szerepet játszott a drágulásban, emellett a lakáspiaci élénkülést is visszafogta”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

A keresletet tekintve az látszik, hogy bár az ingatlan.com-on a látogatók száma növekedett, ám úgy tűnik, hogy a fizetőképes vevők száma csökkent. Az 1000 eladó lakáshirdetésre jutó érdeklődések száma ugyanis a járvány előtti, 2020 januári szinthez képest idén májusban 6 százalékkal csökkent, míg az 1 millió látogatóra jutó érdeklődők száma közel 30 százalékkal esett vissza. “Utóbbi folyamatból látszik, hogy a piacon egyre kevesebb a vevő, az egy vásárlóra jutó adásvételek száma mégis növekszik. Vagyis a befektetési célú vásárlások nagyobb szerepet kapnak.” – emelte ki az ingatlanhirdetési portál szakértője.

Rákapcsoltak az eladók, hogy vevőt találjanak

Szintén fontos változás, hogy az eladók egyre többet tesznek azért, hogy adásvételek létrejöjjenek, ami szintén a piacon maradt vevőknek kedvez. Az ingatlan.com-on hirdető több mint 30 ezer tulajdonos túlnyomó többsége ingyenesen hirdet, de 2022 májusra a kiemelt tulajdonosi hirdetések aránya 26 százalékra nőtt, ami négyéves rekordszintet jelent.

diagram az ingatlanpiaci kereslet-kínálat fontosabb mutatóinak változásairól

Az ingatlanközvetítők pedig márciushoz képest 35 százalékkal többet fordítottak arra, hogy megbízójuk eladásra váró ingatlanait minél több vevőjelölt lássa. “Ezek a változások azt jelzik, hogy az eladók tevőlegesen is többet tesznek azért, hogy az ingatlanuk vevőre találjon. Ez pedig a piacon maradó vevőknek kedvezhet jobban, ami újdonság lehet a hazai lakáspiacon. Az elmúlt 6-7 év tempós áremelkedése ugyanis arra utal, hogy eddig az eladók szempontjai jobban érvényesültek az adásvételek során.” – fogalmazott az ingatlan.com szakértője.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!