Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

20.000 új napelemes?

gépészmérnök
A Best Solar Kft. ügyvezető-tulajdonosa.

Bár jogszabály még nem született arról, hogy jövő évtől milyen támogatásra számíthat, aki napelemmel tenné gazdaságosabbá és környezettudatosabbá otthonát, jó pár részletet már ismertettek az illetékesek. A végső döntés előtt megosztjuk, ami számunkra már ismert, hogy időben fel tudj készülni.

Napelemes rendszer telepítése.

A bejelentések

A legfontosabb tudnivaló, amit Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára közölt, hogy a kormány szándéka az, hogy 2024 januárjában 75 milliárd forint keretösszeggel elinduljon a Napenergia Plusz Program. A program „a családokat támogatja abban, hogy maguk termeljenek zöldenergiát, azt tárolják, és fel is használják”. Az Energiaügyi Minisztérium bejelentéséből kiderült, erre 66 százalékos, de legfeljebb 5 millió Ft vissza nem térítendő támogatást adna az állam. Steiner Attila külön kiemelte azt is, hogy a napelemek összekötése „akkumulátoros tárolási lehetőséggel kitolja a megtermelt zöldenergia felhasználási idejét”. Bár az akkumulátorok még viszonylag drágák, mégis abba az irányba terelnék a családokat, hogy minél több ilyen tároló technológiát alkalmazzanak.

Később a Magyar Közlönyben az ütemterv is megjelent, ez az 1431/2023. (X. 5.) Kormányhatározat a Napenergia Plusz Programról. Ennek a határozatnak az első pontja a programba bevont készülékek típusát és keretösszeget is megállapítja. Valamint ismerteti, hogy honnan biztosítja ehhez a szükséges forrásokat: „a napelemes háztartási méretű kiserőművek, valamint energiatárolók támogatásával a bruttó elszámolásba kerülő lakossági felhasználók részére 75 800 000 000 forint kerettel, az Energia- és klímapolitikai modernizációs rendszer terhére”.

A határozat második pontja szerint az új program újév napjától, azaz január elsejétől lett volna elérhető, amelyre december 4-én meg is nyílt az előzetes regisztráció a kivitelezők számára. A pályázati lehetőség a lakosság számára (a pályázó magánszemély állandó lakóhelyéül szolgáló családi házra vagy a sorházra, ikerházra, legfeljebb 6 lakásos társasházra) január közepétől lesz nyitott. A pályázatokról a beérkezés sorrendjében, egyszerűsített eljárásrendben születik majd egyedi döntés. Azoknak, akik zöld utat kaptak, a támogatói okirat hatálybalépése után legfeljebb két évvel kell elkészülniük a munkálatokkal.

Az előzmények

A határozat harmadik és negyedik pontja azt is jelenti, hogy a 2021 augusztusában a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv keretében RRF-6.2.1.-2021 kódszámmal közzétett „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” című felhívást hivatalosan is leveszik a napirendről.

Erről 2022 szeptemberében még az volt a hír, hogy nem csak hogy második kört hirdetnek, de előre is hozzák azt. Igaz, októberben a kormány már úgy módosította az eredeti szándékot, hogy a pályázat második szakaszáról majd azután születik döntés, ha Magyarországan sikerül hivatalosan megállapodnia az Európai Unióval az uniós támogatások felhasználásáról. 

Miután megállapodtunk az EU-val az 5,8 milliárd eurós helyreállítási program támogatási lábáról, hazánk augusztus végén hivatalosan is kérelmezett 3,9 milliárd euró helyreállítási hitelt, illetve 700 millió euró vissza nem térítendő REPowerEU támogatást is. Ezeknek a jóváhagyási folyamata jelenleg is zajlik, bár a támogatási kérelemmel kapcsolatban úgy tűnik, módosításokat vár tőlünk az Unió.

Hogyan érinti a mostani döntés ezt a tárgyalási folyamatot?

A jelenlegi javaslat azt is jelenti, hogy a kormány nem hirdeti meg a második kört, hanem lezárja a két évvel ezelőtt indított napelemeseknek szóló pályázatot. Az így felszabaduló keretből fedezi a Napenergia Plusz Program majd 75,8 milliárdos keretösszegét. Azaz továbbra is az EU által finanszírozott projekt marad a program. Az előző, most lezárásra kerülő programban még harmincötezer olyan háztartás van, amely összesen 121,5 milliárd Ft-ot nyert el, ebből nem egészen 33 milliárd Ft-ot folyósítottak októberig. Ők természetesen továbbra is jogosultak a támogatásra.

A mostani döntések mindenesetre lehetőséget adnak arra, hogy – az előző kiírás tapasztalataival gazdagodva – az új pályázatot sikeresen lehessen elindítani. Ennek az új kiírásnak ugyanúgy az EU lesz a finanszírozója, ám a lebonyolítás remélhetőleg minden szereplő számára zökkenőmentesebbé válik. Ez megkönnyíti a dolgát az otthonukat korszerűsíteni vágyó családoknak, a kivitelezőknek, az ÉMI Nonprofit Kft.-nek, amely a folyamatot bonyolítja.

A cikk szerzője Best Solar Kft., a napelemes szektor meghatározó szereplője, amely nemcsak a lakossági, de a vállalati piacon is rendkívüli tapasztalatra és szakértelemre tett szert.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!