Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Ingatlancsalás: hogyan szűrhetjük ki a szélhámosokat?

ügyvéd
Az ÜgyvédHázak országos ügyvédi ingatlanközvetítő hálózat alapítója.

Az utóbbi időben újra egyre több szélhámos, bűnöző használja vadászterületként az ingatlanok bérbeadási és az értékesítési piacát. Mindez persze nem véletlen: hiszen az ügylet tárgya egy ingatlan, amely az egyik kiemelkedő értékű vagyontárgyunk. Ez a nagy érték megköveteli a különös óvatosságot az eladó, a vevő, de még a bérbeadó és a bérlő részéről is. De hogyan készülhetünk fel a szélhámosok kiszűrésére? Összeszedtük a legfontosabb lépéseket, amelyekkel sokat tehetünk az ingatlancsalás kivédésért.

Egyre több az ingatlancsalás a piacon: ezért jó, ha néhány egyszerű tippel körültekintően járunk el az ingatlanügyletek során.

Mindegy, hogy eladunk, veszünk, bérlünk vagy kiadunk, mindig rendkívüli körültekintéssel járjunk el a megállapodások megkötése, a szerződések előkészítése és az információk széleskörű ellenőrzése kapcsán. Érdemes mindig az alábbi hat pontot követnünk, amely segít minket abban, mit érdemes ellenőriznünk az ingatlanügyletek során, hogy megtudhassuk, kivel is állunk szemben.

  1. Ingatlancsalás: kezdjük az ellenőrzést a tulajdoni lappal!

Akármilyen ingatlanügyletbe kezdünk, a kiindulási alap legyen az ingatlan tulajdoni lapjának ellenőrzése. Ez a bérleti szerződések kapcsán is kötelező. Hiszen a bérleti szerződés megkötésekor, az óvadék megfizetését is beleértve, többszázezer forint cserél gazdát. Emiatt minimális elvárásnak tekinthető, hogy a közhiteles és nyilvános ingatlan-nyilvántartásból letöltsük a tulajdoni lapot. Ezzel mindig ellenőrizzük, hogy valóban a tulajdonos próbálja-e nekünk a lakást bérbe adni.

Az ingatlan tulajdoni lapját könnyen beszerezhetjük, például a földhivatalban személyesen eljárva. De ügyfélkapus hozzáféréssel is hozzájuthatunk a magyarorszag.hu oldalon pár perc alatt, bankkártyás fizetéssel, minimális összegért cserébe.

Az ellenőrzés további egyszerű lépése lehet még, ha megkérdezzük a szomszédokat vagy a ház közös képviselőjét arról, hogy valóban a tulajdonossal folytatunk tárgyalást az ingatlan kapcsán, és nincs-e tudomásuk bármi problémáról vagy eljárásról, ami a bérbeadást vagy az adásvételt akadályozhatja.

  1. Társasház esetén nézzük meg az alapító okiratot!

Az ingatlan adatainak ellenőrzését – ha társasházról van szó – az alapító okirat és az ahhoz tartozó alaprajzok szemrevételezésével is folytathatjuk. Érdemes ezeket a tulajdonostól elkérnünk, hiszen ez feltételezi, hogy a dokumentumok birtokában van, ha pedig szükséges, kapcsolatba tud lépni a közös képviselővel, aki segíthet neki pótolni az iratokat. Természetesen soha ne hagyjuk ki, hogy a közös képviselőnél is érdeklődjünk az ingatlanról vagy a társasházról. Sok esetben ezekből a beszélgetésekből is hasznos információkat deríthetünk ki.

  1. Kérdezzünk a költségekről!

Árulkodó lehet, ha a lakás eladójaként, bérbeadójaként fellépő személy csak minimális információval rendelkezik az ingatlan berendezéseiről, költségeiről. Ezért mindenképpen tegyünk fel kérdéseket, érdeklődjünk a költségekről, a szolgáltatói együttműködésekről, a közös költség változásairól, és minden, számunkra fontos kérdésre, bizonytalanságra szerezzünk megnyugtató válaszokat.

  1. Kérjük el a személyi okmányokat!

A magát bérbeadónak vagy eladónak feltüntető személy okmányait mindig kérjük el! Ha adásvételi szerződésről van szó, az ügyvédi vagy közjegyzői eljárás során ez kötelező intézkedés. Az okiratszerkesztés során a jogi szakemberek kötelezettségüknek eleget téve, elkérik és megvizsgálják ezeket az okiratokat, és ezek hitelességét az állami nyilvántartásokban leellenőrzik.

A bérleti szerződések kapcsán azonban nincs kötelező jogászi közreműködés. Ezért sokkal gyakrabban elmarad a bérbeadó személyének ellenőrzése. Pedig ez rendkívül fontos lépés, ne hagyjuk ki! Egy ingatlanhirdetés még nem biztosítja, hogy a bérbeadó jogos a bérleti díj vagy óvadék átvételére, tulajdonosa, megbízottja vagy meghatalmazottja az ingatlanügyletnek. Ezért mindenképpen kérjük el a másik szerződő fél igazolványait, és vizsgáljuk meg azokat; ez az egyik legfontosabb lépés ahhoz, hogy tudjuk: pontosan ki a szerződő fél, akivel éppen szerződést kötünk.

  1. Kérjünk energetikai tanúsítványt!

Az ingatlanok adásvételénél és a bérleténél is kötelező az energetikai tanúsítvány. A tulajdonosnak ezzel az okirattal már egyébként is rendelkeznie kell, de egy szélhámos ezt nem szerzi be minden esetben. Ezért nyugodtan kérjük el a legutóbbi energetikai tanúsítványt, nézzük meg a rajta szereplő adatokat, vessük össze a tulajdoni lapon és a személyi dokumentumokon található adatokkal, így lehetőségeinkhez mérten mindent megtettünk a teljes körű ellenőrzésért.

  1. Cég esetén ellenőrizzük a cégadatokat!

Előfordulhat, hogy a tulajdoni lapon nem magánszemély, hanem cég szerepel tulajdonosként. Ebben az esetben mindenképpen ellenőrizzük a társaság cégadatait, a képviseletre, aláírásra jogosult személyét. Ez is könnyen ellenőrizhető a cég nevének vagy egyéb adatainak ismeretében, a www.e-cegjegyzek.hu internetes oldal ingyenes szolgáltatásával. Ha a cégadatokban azt látjuk, hogy nem a bejegyzett tisztségviselő szeretné aláírni a szerződést velünk, erre azonnal kérdezzünk rá, és mindenképpen tisztázzuk ennek az okát. Jó, ha az okokról hiteles iratokat látunk, és inkább legyünk elővigyázatosak: ragaszkodjunk a tulajdonossal, képviseletre jogosulttal való személyes találkozóhoz, az ügyvéd által ellenjegyzett okiratokhoz.

A jelen cikk szerzője mint ügyvéd, azt tanácsolja, hogy egy komoly léptékű tranzakcióba feltétlenül vonjunk be jogi képviselőt a saját pénzügyi biztonságunk érdekében. Az ügyvéd, a közjegyző tapasztalatával, a jogszabályok behatóbb ismeretével biztonságosabb jogi környezetet teremt majd a számunkra.

 

A blogcikk szerzője Dr. Zalavári György ügyvéd, az ÜgyvédHázak országos ügyvédi ingatlanközvetítő hálózat alapítója ([email protected]).

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!