Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Tolnában is teljesen átformálódott a lakáspiac, a kínálatbővülés közepette

  • 2023. október 17.

Átalakult a használt lakóingatlanok piaca ebben az évben. Ez az egyre szélesebb kínálattal, a bizonytalan gazdasági környezettel, a kiadások növekedésével magyarázható, ám a következő időszakban élénkülés jöhet az országos és a Tolna vármegyei piacon egyaránt – ez derül ki az ingatlan.com legfrissebb piaci elemzéséből, amely ismerteti a szeptember végi árakat. 

“Új egyensúly alakult ki az idén, mivel még mindig hiány van vevőkből. A kereslet csökkent mindenhol, így Budapesten, a vármegyeszékhelyeken, a kisebb városokban és a településeken is beállt egy, a korábbi évekhez képest alacsonyabb szintre. Mindez az árakra is hatással volt. Már 2022 második felében is nagyon lelassult a drágulás üteme, ám a piac lendülete akkor még néhány százalékos áremelkedést hozott. Ezzel szemben 2023-ban január óta szinte minden településen stagnáltak az árak”

– mondta a jelenlegi lakáspiaci helyzetről Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Bár a lakáspiaci keresletet nagyban meghatározó országos és vármegyei nettó átlagkeresetek éves szinten 14-14 százalékkal 370 ezer, illetve 341 ezer forintra nőttek, ám a mindennapi kiadások jelentősen emelkedtek, így a fizetések vásárlóereje visszafogottabbá vált, ebben a bizonytalan környezetben pedig sok háztartás óvatos maradt és későbbre halasztotta a lakóingatlan-vásárlást. 

Árkörkép a Tolna vármegyéből 

Az elemzés szerint Tolna vármegyében szeptember végén a használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 290 ezer forint volt, szemben az egy évvel korábbi 250 ezer forinttal. Az eladásra kínált lakóingatlanok átlagára pedig 26,5 millió forintnál jár az idén, míg egy évvel korábban 25 millió forint volt. Ez pedig azt jelzi, hogy kisebb lakások kerültek fölénybe a vármegye piacán. 

Szekszárdon az átlagos négyzetméterár 434 ezer forintot tett ki, ami drágulást jelent a tavalyi 389 ezer forinthoz képest. Az szekszárdi lakóingatlanok 29,9 millió forintos átlagáron szerepelnek a kínálatban, míg egy évvel korábban 39,5 millió forint volt. Ez pedig azt jelzi, hogy kisebb lakások kerültek fölénybe a vármegye piacán. A vármegye legjelentősebb lakásválasztékát felvonultató települések közül Pakson a 525 ezer forintos idén szeptemberi átlagos négyzetméterár jóval meghaladja a tizenkét hónappal ezelőtti 450 ezer forintot. A városban a lakóingatlanok 51,5 milliós átlagára magasabb a tavalyi 50 milliós összegnél. Dombóváron, Tolnán, Bonyhádon és Dunaföldváron az átlagos négyzetméterár 276-350 ezer forintra változott a tavalyi 239-316 ezer forintról. Míg az eladásra szánt lakóingatlanok átlagára ezekben a városokban 24,9-33,8 millió forintot tett ki most szeptemberben, miközben tavaly 21,6-36 millió forintról volt szó. 

Mi vár a piacra? Visszatérhetnek a csokos vevők

Balogh László szerint az őszi hónapokban valamennyire élénkíthetik a keresletet a piacra visszatérő nagyvárosi csokos vevők, akik kihasználhatják a stagnáló ingatlanárak nyújtotta lehetőségeket. Ezek a vásárlók nem csak a 2023-ban még elérhető vissza nem térítendő lakástámogatásokat tehetik zsebre, hanem az ezekhez kapcsolódó kedvezményeket is. 

A szakember szerint a gyengébb keresletnek köszönhetően kialakult új lakáspiaci egyensúly miatt az őszi hónapokban sem kell a lakások jelentős drágulásától tartania a piacra lépő vevőknek.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!