Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Több mint 27-szeres különbség Nógrád megye lakásárai között

  • 2021.12.05.

A Nógrád megyében idén eladásra kínált lakóingatlanok átlagos négyzetméterára nagy szórást mutatott: a legalacsonyabb és legmagasabb összeg között  27-szeres volt a különbség. A listavezető Bánk 470 ezer forinttal, a legolcsóbb pedig Rákóczibánya 35 ezer forinttal. Az utcaszintű hivatalos adatok szerint a múlt évben a rétsági Takarék utca volt a legdrágább, ahol 270 ezer forintos négyzetméteráron keltek el az ingatlanok.

Az országos lakáspiacon százszoros különbségek vannak a legalacsonyabb és legmagasabb árak között az utcaszintű hivatalos adatok szerint. A legmagasabb, átlagosan 2 millió forintos négyzetméterár a budapesti Rózsadombon található Vérhalom utca nevéhez fűződik, a legalacsonyabb – 21 ezer forintos ár – pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rudabánya Árpád utcájához és a Bács-Kiskunban lévő Borotához tartozik. Többek között ez derül ki az ingatlan.com legfrissebb, a KSH részletes adatain alapuló összeállításából, de kérdés, hogy Nógrád megyében, melyek a legolcsóbb és legdrágább utcák és települések. Erre választ ad az elemzés, amely bemutatja azt is, hogy az idei kínálatban mely települések rendelkeztek a legalacsonyabb és legmagasabb árral. 

Kétsebességes az országos piac

Budapesten 644 ezer forint volt tavaly az eladott lakóingatlanok átlagos négyzetméterára, ami az egy évvel korábbi 627 ezer forintot 2,8 százalékkal haladja meg. A többi megyében 110-388 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, ez pedig 4,2-37,2 százalékkal múlja felül a 2019-re jellemző szintet. A lakásdrágulást jól mutatja, hogy a hivatalos adatok alapján Nógrád megyében tavaly átlagosan 110 ezer forintos négyzetméteráron lehetett ingatlant vásárolni, pedig 2019-ben még csak 95 ezer forint volt az egy négyzetméterre jutó átlag. Ez éves szinten 16,8 százalékos növekedésnek felel meg.

Az ingatlan.com adatai szerint a fővároson kívüli megyék piaca jobban vészelte át a koronavírus-járvány negatív hatásait és erősebb alapokról vág neki az újabb élénkülésnek. 

“Az utóbbi időszakban kétsebességessé vált a használt lakások országos piaca. 2019 második felében, majd a koronavírus-járvány hatására 2020 elején megtorpant a korábban tempósan bővülő budapesti lakáspiac és nehezen indult újra az idén. Ezzel szemben a fővároson kívüli piac nagy részén élénk marad a piac és folytatódott a korábban elindult drágulás”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette:

“A járvány előtti időszakban, 2015 és 2019 között az országos használtlakás-piacon belül a megyeszékhelyeken mérsékelten nőtt, a kisebb városokban és községekben ütemesen emelkedett a forgalom, miközben a fővárosban évről évre csökkent.” 

Toplista a megyéből

A hivatalos utcaszintű adatok szerint a múlt év során Nógrád megyében a rétsági Takarék utca szerezte meg  270 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. A második helyen a pásztói Nagymező utca 239 ezer forinttal áll, a harmadik pedig a balassagyarmati Blázsik Károly utca 238 ezer forintos összeggel. A top 10-ben szerepel még 210-223 ezer forintos árral 

  • a salgótarjáni Alkotmány út és Pécskő út,
  • a rétsági Nyárfa utca, 
  • a balassagyarmati Arany János utca. 
  • valamint Berkenye és Nőtincs település. 

A legolcsóbb kategóriában nemcsak utcák szerepelnek, hanem akár teljes települések is:  a megyében tavaly 24-32 ezer forint között voltak a legalacsonyabb négyzetméterárak, amelyek a salgótarjáni Csokonai úthoz, valamint Egyházasgergéhez, Szilaspogonyhoz, Endrefalvához tartoztak.  

Kik az idei kínálat legolcsóbb és legdrágább szereplői? 

Az ingatlan.com azt is megnézte, hogy a megyében idén mely településeken kínálták a legdrágábban és legolcsóbban a lakóingatlanokat, sor-, iker- és családi házakat, valamint lakásokat. 

A listát Bánk vezeti 470 ezer forintos értékkel. A következő a sorban Pusztaberki 392 ezer forintos összeggel, majd Nőtincs jön 377 ezerrel.  A tízes megyei rangsorban helyet kapott még Berkenye, Szendehely, Rétság, Nógrád, Hollókő, Horpács és Diósjenő, ezeken a településeken 259-350 ezer forintért kínálták a lakóingatlanok négyzetméterét. 

A megye legolcsóbb települése Rákóczibánya 35 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. Emellett még Magyargéc, Szilaspogony, Zabar és Hugyag tartozik a legalacsonyabb árú települések közé 52-59 ezer forinttal. 

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!