Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Sokszoros bővülés a új lakások Bács-Kiskun megyei piacán – mit hozhat a jövő?

  • 2021.05.17.

Hatszorosára nőtt a 10 ezer lakosra jutó új lakóingatlanok száma Bács-Kiskun megyében 2015 és 2020 között, ami bőven meghaladja az országos átlagot.

Első látásra felemás képet festenek az új építésű lakások piacára vonatkozó hosszú távú országos és Bács-Kiskun megyei adatok. 2015 óta lakosságarányosan többszörösére nőtt az évente átadott új lakások száma ezt a bővülést tavaly a járvány sem törte meg. Igaz, a lakásépítési kedv a múlt évben visszaesett a pandémia és a kedvezményes áfakulcs korábbi kivezetése miatt. Az ingatlan.com Bács-Kiskun megyei újlakáspiacról szóló elemzése bemutatja, hogyan alakult a megyében az újlakásátadások száma lakosságarányosan és a lakásállományra vetítve az utóbbi években. Kiderül az elemzésből az is, hogy milyen tendenciákra lehet számítani a következő időszakban az ismét bevezetett kedvezményes 5 százalékos lakásépítési áfa miatt. 

Óriási bővülés

Magyarországon a múlt évben több mint 28 ezer új építésű lakóingatlant adtak át, ami a járványhatás ellenére évtizedes csúcsot jelentett. Tízezer lakosra vetítve ez 28,9 lakásátadást jelentett a 2015-ös 7,7 új lakással szemben. Azaz durván négyszeres volt a növekedés. Ezzel párhuzamosan az országos lakásállományra vetített újlakásátadások aránya 0,2 százalékról 0,6 százalékra nőtt. 

Az új lakóingatlanok Bács-Kiskun megyei piaca ennél is jobban teljesített. 2020-ban 1332 új lakást adtak át a megyében, ez több éves csúcsot és 67 százalékos növekedést jelentett 2019-hez képest. A lakosságarányos mutatóban a megye lekörözi az országos piacot: Tízezer lakosra 26,6 lakás jutott 2020-ban, ez több mint hatszoros bővülésnek felel meg a 2015-ös 4,3 lakáshoz képest. A teljes megyei lakásállományra vetítve 0,09 százalékról 0,55 százalékra nőtt az új lakások aránya.  

Mi a magyarázata a bővülésnek? És a csökkenésnek?

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta:

“Az, hogy a járvány évében ért el rekordadatokat az megyei újlakáspiac annak köszönhető, hogy a múlt évben átadott lakások többségének építése jellemzően 1-2 évvel korábban indult.”

Hozzátette:

“A pandémia kedvezőtlen hatása tehát nem látszik az újlakásátadások számában, ám a lakásépítési kedven azonban nyomot hagyott. Bács-Kiskun megyében 638 új lakásra adtak ki építési engedélyt 2020-ban, szemben az előző évekre jellemző 1000 feletti engedélyszámmal. A csökkenésben a pandémia mellett szerepe van annak is, hogy 2019 végén megszűnt a kedvezményes lakásépítési áfa.”

Idén ugyanakkor újból életbe lépett az alacsony áfakulcs, ez pedig már az év elején is élénkülést hozott a piacra és várhatóan a jövőben is kitarthat a fejlődés, ehhez azonban szükség lesz arra, hogy a kedvezményes áfa tartósan megmaradjon. 

Árak, megyék, jövőkép

Az ingatlan.com adatai szerint az idei év első négy hónapjában a megyében eladásra kínált új lakóingatlanok – lakások, sor-, iker- és családi házak – iránti érdeklődők száma 353 százalékkal nőtt 2020 azonos időszakához képest. Bács-Kiskun megyében Kecskeméten volt jelentős az új lakóingatlanok kínálata május elején, ezeknek az átlagos négyzetméterára 624 ezer forint volt.

Az érdeklődők számának jelentős növekedése igaz sok más megye piacára is. Ez  összhangban van az elmúlt években kialakult trenddel: az utóbbi években ugyanis Budapest súlya csökkent az országos újlakáspiacon belül, a megyékben pedig fokozatos erősödés volt, ez a folyamat pedig várhatóan a jövőben újabb lendületet kaphat.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!