Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Mi történt a Balaton-parton? – Több településen, több lakos, jelentős drágulás

  • 2021.06.03.

Miközben a fővárosban és a megyeszékhelyeken 0,4-1,9 százalékkal csökkent a lakosok száma, Somogy megyében több balatoni településen nőtt a népesség.

A nagyobb városok zsugorodásával párhuzamosan a vonzáskörzetükben lévő települések növekedést értek el, ez lényegében az egész országra jellemző – áll az ingatlan.com legújabb elemzésében, amely a hivatalos adatok alapján megvizsgálta, melyik településen  mennyivel nőtt a lakosok száma az egy évvel korábbihoz képest és ennek fényében hogyan alakultak az eladásra kínált használt lakóingatlanok – lakások, sor-, iker- és családi házak – átlagos négyzetméterárai. 

Lakosok, városok és települések

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta:

“az országos adatok szerint a legnagyobb népességnövekedést elérő települések között fölényben vannak a fővároshoz közeli, vagyis a budapesti agglomerációba tartozó települések. Fontos azonban, hogy a bővülés az odaköltözések mellett a természetes növekedést, vagyis a születések és halálozások különbségét, valamint az egyéb okokból történő lakcímbejelentkezéseket is magában foglalja.” 

Budapesten és a megyeszékhelyeken is csökkent a népesség 2020 és 2021 januárja között, mégpedig 0,4-1,9 százalékkal. Somogy megye székhelyén, Kaposváron a lakosok száma 1,1 százalékkal 62 ezer fő alá csökkent. Ugyanakkor a megyében sok Balaton-parti település népességgyarapodást könyvelhetett el, ami az ottani eladásra kínált használt lakóingatlanok árán is nyomot hagyott. 

Balatonmáriafürdőn például több mint 6 százalékkal 844 főre nőtt a lakosok száma egy év alatt. Az átlagos négyzetméterárak a piacon elérhető eladó lakóingatlanok esetében tavaly január és idén május közepe között eltelt időszakban 87 százalékkal 477 ezer forintra nőtt. Gyarapodott a népesség többek között Balatonberényben, Balatonkeresztúron, és Zamárdiban is. Ezeken a településeken a kínálati négyzetméterárak másfél év alatt 25-61 százalékkal 321-944 ezer forintra emelkedtek. 

Az is kiderül az ingatlan.com elemzéséből, hogy a kaposvári agglomerációban Bárdudvarnokon, Mosdóson és Kaposmérőn is bővült a lakosság, az átlagos négyzetméterárak pedig 1-50 százalékkal 133-235 ezer forintra nőttek idén május közepéig. 

Mi vár a piacra?

Balogh László elmondta azt is, hogy a karanténhatás is hozzájárult a Balaton-parti települések növekedéséhez. Valamint azt, hogy voltak, akik a kijárási korlátozások alatt átjelentkeztek a nagyobb városokból a kisebb, például a tóparti településekre. 

Balogh László arra számít, hogy a tavalyinál jobb évet zár az országos lakáspiac, mind a használt, mind az új lakásoknál élénkülés várható. Többek között a járvány alatt elhalasztott lakásvásárlások és költözések pótlása, az állami lakásprogram különböző elemeinek – például a lakásfelújítási támogatásnak és a kedvezményes lakásáfa újbóli bevezetésének – köszönhetően. A Balaton-parton pedig a járványt követően várhatóan fellendülő turizmus miatt extra keresletre lehet számítani. 

Keress eladó/kiadó ingatlanokat

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!