Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Majdnem 59-szeres különbség Veszprém megye lakásárai között

  • 2021.12.05.

A Veszprém megyében idén eladásra kínált lakóingatlanok átlagos négyzetméterára nagy szórást mutatott: a legalacsonyabb és legmagasabb összeg között közel 59-szeres volt a különbség. A listavezető Tihany 1,06 millió forinttal, a legolcsóbb pedig Bodorfa 18 ezer forinttal. Az utcaszintű hivatalos adatok szerint a múlt évben a balatonfüredi Erkel Ferenc utca volt a legdrágább, ahol alig több mint 1 millió forintos négyzetméteráron keltek el az ingatlanok.

Az országos lakáspiacon százszoros különbségek vannak a legalacsonyabb és legmagasabb árak között az utcaszintű hivatalos adatok szerint. A legmagasabb, átlagosan 2 millió forintos négyzetméterár a budapesti Rózsadombon található Vérhalom utca nevéhez fűződik, a legalacsonyabb – 21 ezer forintos ár – pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rudabánya Árpád utcájához és a Bács-Kiskunban lévő Borotához tartozik. Többek között ez derül ki az ingatlan.com legfrissebb, a KSH részletes adatain alapuló összeállításából, de kérdés, hogy Veszprém megyében, melyek a legolcsóbb és legdrágább utcák és települések. Erre választ ad az elemzés, amely bemutatja azt is, hogy az idei kínálatban mely települések rendelkeztek a legalacsonyabb és legmagasabb árral. 

Kétsebességes az országos piac

Budapesten 644 ezer forint volt tavaly az eladott lakóingatlanok átlagos négyzetméterára, ami az egy évvel korábbi 627 ezer forintot 2,8 százalékkal haladja meg. A többi megyében 110-388 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, ez pedig 4,2-37,2 százalékkal múlja felül a 2019-re jellemző szintet. A lakásdrágulást jól mutatja, hogy a hivatalos adatok alapján Veszprém megyében tavaly átlagosan 336 ezer forintos négyzetméteráron lehetett ingatlant vásárolni, pedig 2019-ben még csak 279 ezer forint volt az egy négyzetméterre jutó átlag. Ez éves szinten 20,4 százalékos növekedésnek felel meg.

Az ingatlan.com adatai szerint a fővároson kívüli megyék piaca jobban vészelte át a koronavírus-járvány negatív hatásait, és erősebb alapokról vág neki az újabb élénkülésnek. 

“Az utóbbi időszakban kétsebességessé vált a használt lakások országos piaca. 2019 második felében, majd a koronavírus-járvány hatására 2020 elején megtorpant a korábban tempósan bővülő budapesti lakáspiac és nehezen indult újra az idén. Ezzel szemben a fővároson kívüli piac nagy részén, így Veszprém megyében is élénk maradt a lakáspiac és folytatódott a korábban elindult drágulás. Köszönhetően elsősorban a Balaton partján lévő települések népszerűségének”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette:

“A járvány előtti időszakban, 2015 és 2019 között az országos használtlakás-piacon belül a megyeszékhelyeken mérsékelten nőtt, a kisebb városokban és községekben ütemesen emelkedett a forgalom, miközben a fővárosban évről évre csökkent.” 

Toplista a megyéből

A hivatalos utcaszintű adatok szerint a múlt év során Veszprém megyében a balatonfüredi Erkel Ferenc utca volt a legdrágább 1,02 millió forintos átlagos négyzetméterárral. Utána teljes települések következnek, a második hely Balatonakarattyáé 965 ezer, a harmadik pedig Tihanyé 961 ezer forinttal. A top 10-ben szerepel még a 754-954 ezer forintos értékkel

  • a balatonfüredi Széchenyi utca, Huray utca, Zsigmond utca, Öreghegyi utca, Tamási Áron utca, 
  • a veszprémi Bezerédi utca, 
  • továbbá Salföld, mint település. 

A legolcsóbb kategóriában nemcsak utcák szerepelnek, hanem akár teljes települések is:  a megyében tavaly 36-69 ezer forint között voltak a legalacsonyabb négyzetméterárak, amelyek Nyárádhoz, Lovászpatonához, Mezőlakhoz, Kemeneshőgyészhez köthetőek. 

Kik az idei kínálat legolcsóbb és legdrágább szereplői? 

Az ingatlan.com azt is megnézte, hogy a megyében idén mely településeken kínálták a legdrágábban és legolcsóbban a lakóingatlanokat, sor-, iker- és családi házakat, valamint lakásokat. 

A listát Tihany vezeti átlagban 1,06 milliós négyzetméterárral. A következő a sorban Kékkút 956 ezer, majd Balatonakali jön 900 ezer forinttal. A tízes megyei rangsorban helyet kapott még Alsóörs, Lovas, Aszófő, Csopak, Balatonrendes, Óbudavár, Paloznak 766-860 ezer forintért kínálták a lakóingatlanok négyzetméterét. 

A megye legolcsóbb települése Bodorfa 18 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. Emellett még Nemeshany, Bakonypölöske és Kiscsősz sorolható a legalacsonyabb árú települések közé, amelyekre 22-39 ezer forintos ár jellemző. 

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!