Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Közel 26-szoros különbség Hajdú-Bihar megye lakásárai között

  • 2021.12.05.

A Hajdú-Bihar megyében idén eladásra kínált lakóingatlanok átlagos négyzetméterára nagy szórást mutatott: a legalacsonyabb és legmagasabb összeg között közel 26-szoros volt a különbség. A listavezető Debrecen 512 ezer forinttal, a legolcsóbb pedig Darvas 20 ezer forinttal. Az utcaszintű hivatalos adatok szerint a múlt évben a debreceni Bem tér volt a legdrágább, ahol 668 ezer forintos négyzetméteráron keltek el az ingatlanok.

Az országos lakáspiacon százszoros különbségek vannak a legalacsonyabb és legmagasabb árak között az utcaszintű hivatalos adatok szerint. A legmagasabb, átlagosan 2 millió forintos négyzetméterár a budapesti Rózsadombon található Vérhalom utca nevéhez fűződik, a legalacsonyabb – 21 ezer forintos ár – pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rudabánya Árpád utcájához és a Bács-Kiskunban lévő Borotához tartozik. Többek között ez derül ki az ingatlan.com legfrissebb, a KSH részletes adatain alapuló összeállításából, de kérdés, hogy Hajdú-Bihar megyében melyek a legolcsóbb és legdrágább utcák és települések. Erre választ ad az elemzés, amely bemutatja azt is, hogy az idei kínálatban mely települések rendelkeztek a legalacsonyabb és legmagasabb árral. 

Kétsebességes az országos piac

Budapesten 644 ezer forint volt tavaly az eladott lakóingatlanok átlagos négyzetméterára, ami az egy évvel korábbi 627 ezer forintot 2,8 százalékkal haladja meg. A többi megyében 110-388 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, ez pedig 4,2-37,2 százalékkal múlja felül a 2019-re jellemző szintet. A lakásdrágulást jól mutatja, hogy a hivatalos adatok alapján Hajdú-Bihar megyében tavaly átlagosan 344 ezer forintos négyzetméteráron lehetett ingatlant vásárolni, pedig 2019-ben még csak 310 ezer forint volt az egy négyzetméterre jutó átlag. Ez éves szinten 11 százalékos növekedésnek felel meg.

Az ingatlan.com adatai szerint a fővároson kívüli megyék piaca jobban vészelte át a koronavírus-járvány negatív hatásait és erősebb alapokról vág neki az újabb élénkülésnek. 

“Az utóbbi időszakban kétsebességessé vált a használt lakások országos piaca. 2019 második felében, majd a koronavírus-járvány hatására 2020 elején megtorpant a korábban tempósan bővülő budapesti lakáspiac és nehezen indult újra az idén. Ezzel szemben a fővároson kívüli piac nagy részén, így Hajdú-Bihar megyében is élénk maradt a lakáspiac és folytatódott a korábban elindult drágulás”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette:

“A járvány előtti időszakban, 2015 és 2019 között az országos használtlakás-piacon belül a megyeszékhelyeken mérsékelten nőtt, a kisebb városokban és községekben ütemesen emelkedett a forgalom, miközben a fővárosban évről évre csökkent.”

Toplista a megyéből

A hivatalos utcaszintű adatok szerint a múlt év során Hajdú-Bihar megye legdrágább közterületei mind Debrecenből kerültek ki. Az első helyen a Bem tér áll 668 ezer forintos  átlagos négyzetméterárral. A második helyen az Eötvös utca, a harmadikon pedig az Akadémia utca szerepel, előbbi 643 ezer, utóbbi 631 ezer forintos összeggel. A top 10-ben van még debreceni a Külsővásártér, Nagy Lajos király tér, Malomköz utca, Tímár utca, Bartók Béla út, Fűrész utca, Antall József utca 550-605 ezer forinttal.  

A legolcsóbb kategóriában nemcsak utcák szerepelnek, hanem akár teljes települések is:  a megyében tavaly 34-38 ezer forint között alakultak a legalacsonyabb négyzetméterárak, amelyek Újszentmargitához, Biharnagybajomhoz, Nyírábrányhoz, Berekböszörményhez, valamint Hencidához köthetőek.

Kik az idei kínálat legolcsóbb és legdrágább szereplői? 

Az ingatlan.com azt is megnézte, hogy a megyében idén mely településeken kínálták a legdrágábban és legolcsóbban a lakóingatlanokat, sor-, iker- és családi házakat, valamint lakásokat. 

Ezt a listát Debrecen vezeti 512 ezer forintos értékkel. A következő a sorban Bocskaikert 403 ezer, majd Mikepércs következik 391 ezer forinttal. A tízes megyei rangsorban helyet kapott még Hajdúszobszoló, Ebes, Nagyhegyes, Hajdúsámson, Téglás, Hajdúböszörmény és Balmazújváros, ezeken a településeken 302-384 ezer forintért kínálták a lakóingatlanok négyzetméterét. 

A megye legolcsóbb települése Darvas 20 ezer forintos átlagára. Emellett még Magyarhomorog, Folyás, Nagyrábé, Beregböszörmény és Biharnagybajom tartozik a kínálat alapján a legalacsonyabb árú települések közé, itt 27-46 ezer forintos négyzetméterár volt jellemző. 

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!