Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Így hatottak a szigorítások és a harmadik hullám Borsod-Abaúj-Zemplén megye lakáspiacára

  • 2021.03.24.

Az országos és a megyei lakáspiac erős évre számíthat a mostani kilátások szerint.

Megbolygatták az országos, ezen belül a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei piacot a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások. Az eladó lakóingatlanok – azaz lakások és házak – iránt érdeklődők száma 20-30 százalékkal csökkent országos szinten a szigorítások bejelentése után az egy héttel korábbihoz viszonyítva, de a következő napokban már élénkülni kezdett a piac- áll az ingatlan.com legújabb elemzésében, amely a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei lakáspiaci keresletet és kínálatot ismerteti, egyúttal a megye legnagyobb kínálattal rendelkező településeire jellemző négyzetméterárakat is bemutatja.

Mi várható?

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta:

“Az ország minden részén hirtelen óvatossá váltak a lakáskeresők a korlátozások hírére, de a visszaesés átmenetinek tekinthető. A mostani kilátások alapján ez a csökkenés nem befolyásolja jelentősen az országos, ezen belül a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei lakáspiac idei teljesítményét. Összességében pedig erős év várható részben az állami lakásprogram és annak idén bevezetett új elemei miatt. A kedvezményes lakásépítési áfa, a csokos lakások illetékmentessége mellett az államilag támogatott hitelek is segíthetik a lakáspiaci élénkülést. Valószínűsíthető, hogy sokan az idén, a járványhoz köthető bizonytalanság elmúltával fogják pótolni a tavalyi járványhelyzetben elhalasztott vásárlásaikat.”

Fontos tényező Balogh László szerint az is, hogy a lakáspiaci kínálatnak és keresletnek még válságidőszakokban is van támasza. Például az öröklések miatt mindig bekerülnek a kínálatba újabb lakások a piacon, emellett a gyermekszületések vagy összeköltözések miatt a korábbinál nagyobb lakást vásárlók is megjelennek a piacon.

“Ha pedig felívelő pályára áll a gazdaság, akkor extra lökést kap a lakáspiac”

– tette hozzá.

Mi a helyzet a megyei piacon?

Az ingatlan.com elemzése szerint a szigorítások bejelentése miatt visszaeső kereslet március második hetében az elsőhöz képest már majdnem 12 százalékkal nőtt.

A megyében majdnem 3 ezer lakóingatlant kínáltak eladásra március közepén. A legnagyobb lakáskínálattal rendelkező településeken az eladó használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 98-438 ezer forint volt. A legmagasabb négyzetméterár Tiszaújvárost jellemezte, míg Miskolcon 294 ezer forintot tett ki, Kazincbarcikán 227 ezer, Mezőkövesden pedig 220 ezer forint volt. Ózdon és Edelényben 99 ezer, illetve 98 ezer forintra rúgtak az árak.

Hirdess eladó/kiadó ingatlantKeress eladó/kiadó ingatlanokat

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!