Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Így alakultak a költözések Békés megyében, ennyibe kerülnek most a lakóingatlanok

  • 2022.11.22.

Számottevő változások történtek a múlt évben az országon belül a lakáspiac motorját jelentő költözéseket tekintve az ingatlan.com legújabb, hivatalos adatokon alapuló elemzése szerint, amely ismerteti továbbá az úgynevezett vándorlási adatokat is. Többek között azt, hogy tavaly hányan költöztek be a megyébe és hányan távoztak onnan. Az elemzésből kiderül az is, hogy a megye legnagyobb ingatlankínálattal rendelkező városaiban hogyan alakultak novemberben az eladásra váró lakások az átlagos négyzetméterárai.

Mi történt az országban? 

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az országos adatokat értékelve közölte:

“Az állandó vándorlások mérlege alapján a múlt évben a megyék közül Pest megye volt a legnépszerűbb, összesen több mint 62 ezren költöztek oda bármelyik másik megyéből vagy Budapestről. Igaz, ezzel párhuzamosan 46 ezer Pest megyei lakos költözött valamelyik másik megyébe vagy a fővárosba. Sokan választották új lakhelyüknek Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron és Fejér megye valamelyik települését, azaz a beköltözéseket tekintve Pest megye után ezek voltak a legnépszerűbb célpontok.”

Hozzátette:

“A különböző megyékből indult költözések alapján kiderült az is, melyek voltak 2021 leghűségesebb megyéi. Az állandó lakhelyet váltók közül a legnagyobb – 85 százalékos – arányban Győr-Moson-Sopronban találtak új otthonra a megyén belül az érintettek. A nyugati határmegyét Baranya és Vas megye követi 80 százalék feletti eredménnyel, Csongrád-Csanád megyében pedig a költözők 59 százaléka településen belül váltott lakhelyet. Hasonlóan magas a településen belül költözők aránya Hajdú-Bihar és Békés megyében is, ahol az elköltözők 57 százaléka maradt az adott településen belül.

Az országos áttekintés után az elemzés ismerteti Békés megye adatait. A megyébe 8288-an érkeztek másik megyéből vagy éppen a fővárosból: a legtöbben Csongrád-Csanád és Pest megyéből, valamint Budapestről érkeztek, mégpedig összesen 1768-an. Ezzel párhuzamosan 9232-en költöztek “ki” a megyéből, körükben Budapest, Csongrád-Csanád, és Pest megye volt a legkeresettebb, utóbbiakat összesen 2401-en választották. Békés megyén belül pedig több mint 17 ezren váltottak lakhelyet, 4910-en másik településre, 12 220-an pedig az adott településen belül költöztek el.

Árkörkép a megyéből

Az ingatlan.com elemzése a megyére november közepén jellemző árakat is bemutatja az eladásra váró 1811 lakóingatlan adata alapján. A megyeszékhelyen a használt lakóingatlanok (lakások, sor-, iker vagy családi házak) átlagos négyzetméterára 350 ezer forintot tett ki. Egy-egy eladó lakóingatlan átlagára pedig 28 millió forint volt.

A legnagyobb lakóingatlan-kínálattal rendelkező települések közül Gyulán 375 ezer forint, Orosházán 224 ezer forint, Sarkadon 119 ezer forintot tett ki az átlagos négyzetméterár. Ezeken a településeken az értékesítésre váró ingatlanok átlagos ára 11,9-37,5 millió forint között szóródott.

Eladó Békés megyei ingatlanok

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!