Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Hogyan hatottak a szigorítások a Komárom-Esztergom megyei lakáspiacra?

  • 2021.03.17.

A járvány harmadik hulláma miatt elrendelt korlátozások eredményeként heti összevetésben 23 százalékkal visszaesett az érdeklődés a Komárom-Esztergom megyei eladó lakóingatlanok iránt. 

A járvány harmadik hulláma miatt március elején elrendelt szigorítások országos szinten azonnal hatást gyakoroltak a lakáspiaci keresletre. Az országban eladásra hirdetett lakóingatlanok – lakások és családi házak – iránt érdeklődők száma 20-30 százalékkal csökkent a bejelentések után – március 4-én csütörtökön és március 5-én pénteken – az egy héttel korábbihoz, azaz február végéhez képest – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely a Komárom-Esztergom megyei ingatlanpiaci kereslet és kínálat alakulását vizsgálta. Emellett bemutatja a legnagyobb kínálattal rendelkező településekre jellemző négyzetméterárakat.

A megyében a járványügyi korlátozások bejelentése átlagosan 23 százalékkal vetette vissza a használt lakások iránti érdeklődéseket. A március 8-án kezdődő héten azonban mind a kereslet, mind a kínálat megkezdte a felzárkózást.

Mit hozhat a következő időszak?

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta:

“A szigorítások miatt bekövetkezett visszaesés átmenetinek tekinthető és várhatóan nem befolyásolja jelentősen az országos, ezen belül a Komárom-Esztergom megyei lakáspiac idei teljesítményét. Az állami lakásprogram idei bővítése – többek között a kedvezményes lakásépítési áfa, a csokos lakások illetékmentessége – élénkítik majd a lakáspiacot.”

A tavalyi járványhelyzetben elhalasztott lakásvásárlások egy részét a bizonytalanság visszahúzódásával, az átoltottság növekedése után már az idén pótolhatják az érintettek.

A lakáspiac egészének, ezen belül Komárom-Esztergom megyének is van egy alapvető motorja, amely válságidőszakokban is támaszt ad mind a keresletnek, mind a kínálatnak. Ugyanis a családi helyzet változás (gyermekszületések, párok összeköltözése) miatt sokan eladják a meglévő ingatlanukat és keresnek nagyobbat. Emellett a szülőktől elköltöző fiatalok, valamint az örökölt ingatlanok tulajdonosai is megjelennek piaci szereplőként. Ehhez adhat extra lendületet a lakáspiacon, ha emelkedő pályára áll a gazdaság, javul a lakossági bizalom és a bérek is emelkedést mutatnak.

Mit mutat a kínálati “árlista”?

Az ingatlan.com megyei összeállítása szerint március közepén összesen több mint 2200 lakóingatlant kínáltak eladásra a tulajdonosok.

A legjelentősebb kínálattal rendelkező településeken (Tatabánya, Esztergom, Tata, Komárom, Kisbér) az eladó használt lakóingatlanok – lakások és családi házak – medián négyzetméterára 189-463 ezer forint volt. (A medián négyzetméterár azt jelenti, hogy a meghirdetett lakások felét ennél alacsonyabb, másik felét pedig magasabb áron kínálták az eladók.)

Az ingatlan.com előrejelzése szerint, a járvány miatti bizonytalanság lecsengése után komolyabb élénkülésre lehet majd számítani az országos és a megyei lakáspiac egyaránt.

Hirdess eladó/kiadó ingatlantKeress eladó/kiadó ingatlanokat

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!