Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Erős érdeklődés a Somogy megyei használt lakások és házak iránt, de mi a helyzet a felújítandó lakóingatlanokkal?

  • 2021. április 16.

Jelentősen, 57 százalékkal nőtt a Somogy megyei használt lakások és házak iránti kereslet az idén.

Nagyobb szeletet kaphatnak az idén a használt lakóingatlanok piacán a felújítandó házak és lakások, a kereslet ugyanis erősödött irántuk – áll az ingatlan.com legújabb elemzésében,  amely több mint 30 ezer lakáshirdetés alapján elemezte az országos és a Komárom-Esztergom megyei korszerűsítendő házak és lakások iránti kereslet változását. Egyben ismerteti a megye különböző városaiban eladásra kínált felújítandó, közepes állapotú, valamint a felújított, újszerű, jó állapotú lakóingatlanok átlagos négyzetméterárát is. 

Mennyien keresik a felújítandókat?

Az év első három hónapjában a fővárosi és Pest megyén kívüli lakáspiacon, vagyis a 18 megyében átlagosan az érdeklődők 32 százaléka keresett felújítandó házat vagy lakást, szemben az egy évvel korábbi 30 százalék alatti aránnyal. Vagyis erősödött a kereslet irántuk az országos piacon.

“A korszerűsítendő lakások fokozottabb népszerűsége az állami lakásfelújítási programnak köszönhető elsősorban. A feltételeket teljesítő gyermekes vagy gyermeket váró családok a visszakaphatják felújításra költött összeg felét, maximum 3 millió forintot”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Hozzátette:

“2021 első három hónapjában az előző év azonos időszakához képest jelentősen, 57 százalékkal nőtt a Somogy megyei eladó használt lakások és házak iránti érdeklődők száma, de a felújítandó lakóingatlanok aránya a teljes keresleten belül lényegében stagnált, az érintettek 29 százaléka nézett ilyen ingatlant.”

A szakember szerint a megyei lakóingatlanok iránti kereslet felfutása mellett az országos tendenciával ellentétben azért nem nőtt a felújítandók aránya az érdeklődéseken belül, mert sokan a Balaton-partján lévő ingatlanokat keresik. Főként második ingatlannak, nyaralásra, nem pedig állandó lakhatásra. Az ilyen ingatlanokra pedig nem jár az állami támogatás.  

Jelentősek a különbségek

Az ingatlan.com Somogy megyei elemzése szerint április közepén összesen több mint 3400 használt ház és lakás szerepelt a kínálatban. A felújítandó lakóingatlanok esetében az átlagos négyzetméterár 141 ezer forint volt, a felújítottakat pedig 400 ezer forintos összeg jellemezte. A korszerűsítendő lakóingatlanok átlagos négyzetméterára a Balaton-parti települések közül Siófokon 368 ezer forint,  Balatonlellén 298 ezer forint, Zamárdiban 276 ezer forint, Fonyódon pedig 249 ezer forint volt, ugyanakkor a felújított ingatlanok az érintett településeken 60-180 százalékkal drágábbak. A Balaton-parton kívüli megyei lakáspiacot nézve kiderül, hogy Kaposváron a felújításra váró lakásokat és házakat 185 ezer forintért hirdették a tulajdonosok, szemben a felújítottakra jellemző 316 ezer forinttal. Marcaliban pedig az előbbieket 185 ezer forintért, utóbbiakat 238 ezer forintért kínálták eladásra. 

Balogh László azt is elmondta, hogy a lakásfelújítási program és az ahhoz kötődő korszerűsítések hozzájárulhatnak ahhoz, hogy szintet lépjen a magyarországi, ezen belül a Somogy megyei lakásállomány, azaz jobb minőségűvé váljanak az otthonok.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!