Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Élénkült az albérletpiac – ilyenek a bérleti díjak és az eladási árak Komárom-Esztergom megyében

  • 2021.08.11.

Országszerte élénkülést mutat az albérletpiac, ahol július végén a felsőoktatási ponthatárok kihirdetését követően elindult a főszezon. A fővároson kívüli albérletpiacon az idén 13 százalékkal nőtt a kereslet főként az egyetemvárosoknak köszönhetően. Komárom-Esztergom megyén belül Tatabányán az eladó lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 406 ezer forint volt, az átlagos bérleti díj pedig 120 ezer forintot tett ki. 

Az albérletek piacán elindult a főszezon a felsőoktatási ponthatárok július végén történő kihirdetésével, ez pedig felélénkítette a járványhatás miatt tavaly mélypontra kerülő, ám az idén élénkülést mutató piacot. Ugyanakkor az országos albérletpiac az utóbbi évekhez képest megváltozott, a fővároson kívüli piac erősödött – áll az ingatlan.com legújabb elemzésében, amely az országos albérletpiaci trendek mellett a Komárom-Esztergom megyei helyzetet is ismerteti a kínálat alapján. 

Élénkülő albérletpiac

“Az egyik legfontosabb változás az, hogy idén országosan csak 3 százalékkal nőtt az albérletpiaci kereslet, miközben a fővároson kívüli bérelhető lakóingatlanok iránti érdeklődés 13 százalékkal nőtt éves összevetésben. Ez a két számjegyű növekedés pedig elsősorban a megyeszékhelyek és az egyetemvárosok fokozódó népszerűségének köszönhető. Egy másik látványos adat szerint országos átlagban 2015 óta duplájára nőtt a kiadó lakóingatlanok iránti kereslet, ezzel szemben a fővároson kívüli piacon megtriplázódott”

– jellemezte a trendeket Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: További változás a korábbi időszakhoz képest, amely hozzájárul a kereslet erősödéséhez, hogy ma már a Budapesten kívüli piac a befektetők számára is vonzóbb célpont lehet, elsősorban az egyetemvárosokban, mégpedig a diákokhoz évről évre köthető kereslet és ezzel összefüggésben az elérhető hozamok miatt. Korábban a befektetési célú vásárlásoknak elsősorban Budapest adott helyet, de azzal, hogy sok megyeszékhelyen a lakóingatlanok eladási ára arányosan alacsonyabb, mint az elérhető bérleti díj, ezért ezek a nagyvárosok felkerülhetnek a lakásbefektetésben gondolkodók térképére. Emellett a gazdaság újraindulása miatt élénkülő munkaerőpiac is segítheti az különböző nagyvárosok albérletpiacának erősödését. 

A bérelhető lakások piacának erősödésére utalnak az albérletpiaci mozgásokat 2020 augusztusa óta bemutató hivatalos KSH-ingatlan.com lakbérindexének legújabb adatai is. Júniusban az előző hónaphoz képest 1,6 százalékkal nőttek országos szinten a bérleti díjak, sorozatban ez volt a harmadik hónap, amikor több mint 1 százalékos volt a havi növekedés.  A Komárom-Esztergom megyét is magában foglaló közép-dunántúli régióban az idei hónapokban átlagosan több mint 1 százalékkal nőttek a lakbérek havi szinten, márciusban és júniusban csökkentek az előző hónaphoz képest, a többi hónapban azonban emelkedtek 1,6-3,3 százalékkal. 

Mi a helyzet a megyében?

Az ingatlan.com adatai szerint Tatabányán a kínálatban szereplő eladó lakóingatlanok átlagos négyzetméterára július közepén 406 ezer forint volt. A bérelhető lakóingatlanok átlagos bérleti díja pedig 120 ezer forintot tett ki. A tatabányai albérletpiac aktivitása elmarad a fővárosra és egyetemvárosokra jellemző szinttől, mind a kínálatot, mind a keresletet nézve. Viszont a kínálati piaci adatok alapján 7 százaléknál magasabb bruttó hozamot eredményezhet a tatabányai lakáskiadás, ez pedig meghaladja budapesti, 5 százalék alatti hozamot. 

Ha erősödésnek indul a megyei ingatlanpiac továbbá megfelelő helyi kínálat alakul ki, akkor a lakáspiaci befektetésben gondolkodók is megjelenhetnek ezen a piacon.  

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!