Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Bács-Kiskun vármegye lakáspiacán is változást eredményezhet a jövőre induló CSOK Plusz – Mit mutat az árindex?

  • 2023. november 29.

Az utóbbi időszakban megtorpanó lakóingatlanpiacot felrázhatja a jövőre induló új lakástámogatási program, a CSOK Plusz. A gyermeket vállaló házaspároknak a mostani ingatlanpiaci árakat tekintve segítséget nyújthat ez a kedvezmény mind az első lakás megvételéhez, mind a tervezett családbővítés miatt nagyobb lakásba történő költözéshez. Ez derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely a saját lakásárindexe alapján bemutatja, hogy az elmúlt időszakban hogyan alakultak a lakásárak. Egyben ismerteti, hogy az új program keretében várhatóan népszerű lakóingatlanok átlagos négyzetméterára hogyan alakul Bács-Kiskun vármegyében és a különböző településeken. 

Magas értékhatárok jellemzik az új programot

“A jövőre elérhető CSOK Plusz több oldalról is lendületet adhat mind az országos, mind a vármegyei lakáspiacnak, amely az utóbbi időszakban a kereslet visszaesése miatt takaréklángon volt”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette:

“A CSOK Plusz alapvetően a babavárós forgatókönyvet követi. Abban az értelemben, hogy a jogosultak számára biztosított kedvezményes hitel összege akkor csökken, ha világra jöttek a vállalt gyermekek. Fontos tényező, hogy az eddig megismert információk szerint a program nem különbözteti meg az új és használt lakóingatlanokat. Az pedig, hogy az első lakás megvásárlásánál maximum 80 milliós, nagyobba költözés esetén pedig legfeljebb 150 milliós lakóingatlanhoz lehet igényelni az új program keretében elérhető gyerekszámtól függően 15, 30 és 50 millió forintos kedvezményes hitelt valódi segítséget jelenthet a gyermekvállalást tervező házaspároknak.” 

Milyen lakáskínálat jellemzi a vármegyét? Hogyan alakult az árindex?

Az ingatlan.com elemzése szerint a jelenleg eladásra kínált több mint 150 ezer magyarországi lakóingatlannak a 91 százaléka megfelel a továbbköltözés esetén meghúzott maximum 150 millió forintos értékhatárnak. 

A vármegyében november közepén majdnem 5500 ilyen hirdetés szerepelt a kínálatban. A szóban forgó új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 639 ezer forintot tett ki, míg a használtaké 405 ezer forint volt.

Kecskeméten az új lakóingatlanokat 638 ezer forintos, míg a használtakat 593 ezer forintos átlagos négyzetméterár jellemezte. A vármegye legnagyobb kínálattal rendelkező települései közül pedig csak a használt lakóingatlanok között van szélesebb választék:

  • Baján 425 ezer
  • Kiskunhalason 347 ezer, 
  • Kalocsán 346 ezer, 
  • Kiskunfélegyházán 378 ezer forintos átlagos négyzetméterárral szerepeltek az aktuális kínálatban. 

Hogyan változnak az árak?

Az elmúlt években jelentősen emelkedtek az ingatlanárak országszerte. Az ingatlan.com lakásárindexe szerint 2015 harmadik negyedévéhez képest országosan 209 százalékos volt a drágulás, a Bács-Kiskun vármegyét magában foglaló dél-alföldi régióban pedig 206,4 százalékot tett ki. 

Rövid távon nem okoz jelentősebb drágulást a CSOK Plusz. Balogh László közölte:

“Egyrészt, mert az elmúlt másfél évben a vevők 40 százaléka eltűnt a magas hitelkamatok miatt, aminek következtében az árak csökkenésnek indultak. Lényeges, hogy a CSOK Plusz alapvetően egy visszafizetendő kedvezményes hitelt nyújt az érintetteknek, amit az eladók sokkal kevésbé tudnak beárazni mint egy vissza nem térítendő támogatást. Bár az árakra kevésbé lesz hatással a mostani kilátások alapján, ám a lakáspiaci forgalmat mind országosan, mind vármegyei szinten felpörgetheti majd az új támogatási rendszer.”

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!