Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

A lakásfelújítási támogatás megtette hatását: népszerűbbek lettek a korszerűsítendő házak és lakások Győr-Moson-Sopron megyében

  • 2021.04.16.

Idén az eladó használt lakóingatlanok – házak és lakások – iránt érdeklődők több mint 23 százaléka keresett felújítandó ingatlant a megyében.

Felélénkült a használt lakóingatlanok piacán elérhető felújítandó lakások iránti kereslet az idén – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely több mint 30 ezer lakáshirdetés alapján elemezte az országos és a Győr-Moson-Sopron megyei korszerűsítendő házak és lakások iránti kereslet változását. Egyben ismerteti a megye különböző városaiban eladásra kínált felújítandó, közepes állapotú, valamint a felújított, újszerű, jó állapotú lakóingatlanok átlagos négyzetméterárát is. 

Mennyien keresik a felújtandókat?

Az idei első negyedévben a fővárosi és Pest megyén kívüli lakáspiacon, vagyis a 18 megyében átlagosan az érdeklődők közel 32 százaléka keresett felújítandó házat vagy lakást, szemben az egy évvel korábbi 30 százalék alatti aránnyal. Győr-Moson-Sopron megyében is nőtt a kereslet a felújítandó lakóingatlanok népszerűsége: idén a teljes kereslet több mint 23 százalékát adták, szemben az egy évvel korábbi 22 százalékkal. 

“A felújítandó házak és lakások iránti kereslet élénkülése nem meglepetés. Elsősorban a januárban elindult állami lakásfelújítási programnak köszönhető, amelynek keretében a feltételeket teljesítő gyermekes vagy gyermeket váró családok a visszakaphatják felújításra költött összeg felét, maximum 3 millió forintot. A nagyobb érdeklődés azért is érthető, mert a felújítandó lakások olcsóbbak, a támogatás miatt pedig a lakásvásárláshoz és a felújításhoz köthető összes költség alacsonyabb lehet, mint egy felújított lakás megvétele esetén. Arról nem beszélve, hogy a korszerűsítésnek köszönhetően az ingatlan értéke is emelkedik”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Jelentősek a különbségek

Az ingatlan.com Győr-Moson-Sopron megyei elemzéséből kiderül, hogy április közepén összesen több mint 3500 használt ház és lakás szerepelt a kínálatban. A felújítandó lakóingatlanok esetében az átlagos négyzetméterár 327 ezer forint volt, a felújítottakat pedig 432 ezer forintos összeg jellemezte. 

Győrben a korszerűsítendőként hirdetett lakóingatlanokat 387 ezer forintért kínálták eladásra a tulajdonosok, míg a felújítottakat 454 ezer forintért. A megye többi települése közül például Sopronban a felújítandó házaknál és lakásoknál az átlagos négyzetméterár 395 ezer forintot tett ki. Ugyanez Mosonmagyaróváron 347 ezer forint, Nagycenken 338 ezer forint, Hegyeshalomban 333 ezer forint, Fertődön 318 ezer forint, Fertőrákoson pedig 288 ezer forint volt átlagban a felújítandó lakások négyzetméterára.. 

Az ingatlan.com szakértője elmondta, hogy a lakásfelújítási program és az ahhoz kötődő korszerűsítések hozzájárulhatnak ahhoz, hogy szintet lépjen a magyarországi, ezen belül a Győr-Moson-Sopron megyei lakásállomány, azaz jobb minőségűvé váljanak az otthonok.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!