Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

A lakásfelújítási támogatás megtette hatását: népszerűbbek lettek a korszerűsítendő házak és lakások Csongrád-Csanád megyében

  • 2021. április 16.

Idén a megyében eladó használt lakóingatlanok – lakások és házak – iránt érdeklődők közel 26 százaléka keresett felújítandó ingatlant.

Felélénkült a használt lakóingatlanok piacán elérhető felújítandó lakások iránti kereslet az idén – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely több mint 30 ezer lakáshirdetés alapján elemezte az országos és a Csongrád-Csanád megyei korszerűsítendő házak és lakások iránti kereslet változását, egyben ismerteti a megye különböző városaiban eladásra kínált felújítandó, közepes állapotú, valamint a felújított, újszerű, jó állapotú lakóingatlanok átlagos négyzetméterárát is. 

Mennyien keresik a felújtandókat?

Az idei első negyedévben a fővárosi és Pest megyén kívüli lakáspiacon, vagyis a 18 megyében átlagosan az érdeklődők közel 32 százaléka keresett felújítandó házat vagy lakást, szemben az egy évvel korábbi 30 százalék alatti aránnyal. Csongrád-Csanád megyében nagyobb mértékben nőtt a kereslet a felújítandó lakóingatlanok iránt: idén közel 26 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 22 százalékról. 

“A felújítandó házak és lakások iránti kereslet élénkülése nem meglepetés. Elsősorban a januárban elindult állami lakásfelújítási programnak köszönhető, amelynek keretében a feltételeket teljesítő gyermekes vagy gyermeket váró családok a visszakaphatják felújításra költött összeg felét, maximum 3 millió forintot. A nagyobb érdeklődés azért is érthető, mert a felújítandó lakások olcsóbbak, a támogatás miatt pedig a lakásvásárláshoz és a felújításhoz köthető összes költség alacsonyabb lehet, mint egy felújított lakás megvétele esetén. Arról nem beszélve, hogy a korszerűsítésnek köszönhetően az ingatlan értéke is emelkedik”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Jelentősek a különbségek

Az ingatlan.com Csongrád-Csanád megyei elemzéséből kiderül, hogy április közepén összesen több mint 2500 használt ház és lakás szerepelt a kínálatban. A felújítandó lakóingatlanok esetében az átlagos négyzetméterár 242 ezer forint volt, a felújítottakat pedig 402 ezer forintos összeg jellemezte. 

Szegeden a korszerűsítendőként hirdetett lakóingatlanokat 363 ezer forintért kínálták eladásra a tulajdonosok, míg a felújítottakat 433 ezer forintért. A megye többi települése közül például Algyőn a felújítandó házaknál és lakásoknál az átlagos négyzetméterár 311 ezer forint volt, Hódmezővásárhelyen 169 ezer forintért, Szentesen 134 ezer forintért, Csongrádon 112 ezer forintért, Makón 100 ezer forintért, Kisteleken pedig 129 ezer forintért kínálták eladásra a felújítandó lakások négyzetméterét. 

Az ingatlan.com szakértője elmondta, hogy a lakásfelújítási program és az ahhoz kötődő korszerűsítések hozzájárulhatnak ahhoz, hogy szintet lépjen a magyarországi, ezen belül a Csongrád-Csanád megyei lakásállomány, azaz jobb minőségűvé váljanak az otthonok.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!