Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Új építésű lakások: az évtized közepére akár évi 40 ezer lakóingatlan épülhet

Balogh László
Balogh László
vezető gazdasági szakértő
Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Több alapvető fordulat körvonalazódik az új építésű lakások piacán, amely nagyon erősen kezdte az idei évet – derül ki az ingatlan.com több mint 20 ezer hirdetés adatain, valamint a hivatalos KSH-adatokon alapuló elemzéséből.

Jelentős kínálatbővülés, csúcsra kapaszkodó építkezési kedv

Április közepén több mint 7500 új építésű lakóingatlant kínáltak eladásra. Ez az egy évvel korábbit 55 százalékkal, a 2019 szintet pedig 81 százalékkal múlja felül. Jól látszik az is, hogy az új lakóingatlanok piacán belül eltolódott a kereslet a lakások felől a családi, iker- és sorházak felé. Az ingatlan.com adatai szerint idén az érdeklődők 56 százaléka keresett új házat, míg az utóbbi években csak 35-40 százalék volt a jellemző.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta:

“Az iker-, sor- és családi házak népszerűsége egyrészt azzal magyarázható, hogy a járványhatás miatt egyre többen költöznének nagyobb alapterületű, kertes lakóingatlanba. Másrészt az új házak négyzetméterára alacsonyabb a lakásokénál.”

A lakásépítési adatok is összhangban vannak ezzel. A hivatalos számok szerint az az év első két hónapjában több mint 2200 lakóingatlan kapott építési engedélyt. Ez a szám 2017 óta a legmagasabb szint. Összesen 1710 egylakásos épület, lényegében családi ház kapott engedélyt, ami szintén rekordot jelent négyéves távlatban.

Diagram az eladó új építésű lakások és házat kínálatának változásáról 2018 és 2021 között

Akár 40 ezer is meglehet

2020-ban több mint 28 ezer lakás épült. Ha a mostani trendek tartósan fennmaradnak, akkor 2023-24-ben akár 35 ezer új lakóingatlant adhatnak át Magyarországon. Az évtized közepén pedig akár a 40 ezres szint is elérhető lehet. Ez az új lakások és házak megfizethetőségének is a feltétele, mert a nagyobb kínálat növeli a piaci versenyt az árakban is. Ha fenntartható módon több ingatlan épül, akkor a kivitelezők is nagyobb kapacitást tudnak kialakítani.  Ez olcsóbb építkezéseket és megfizethetőbb lakásárakat is jelenthet a jövőben. Ha kevés ingatlan épül magasabb költségszinttel, akkor az drágább új lakásokat eredményez. Ráadásul szűkebb kínálat esetén a kevesebb új lakást és házat drágábban is el lehet adni, ami viszont a használt ingatlanok áraiba is begyűrűzhet.

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy 2021. április közepén a fővárosban az új lakások átlagos négyzetméterára 915 ezer forint volt, míg ugyanez az új iker, sor- és családi házaknál 726 ezer forintot tett ki. A megyeszékhelyeken az új lakások 611 ezer forintos négyzetméterárával szemben a házak 518 ezer forintos áron szerepeltek a kínálatban.

Ha kifejezetten új építésű ingatlant keresnél, látogass el a lakopark.ingatlan.com oldalára, és válogass közel 150 magyarországi lakópark kínálatából!

Megnézem a kínálatot

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!