Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Új csalástípus jelent meg az ingatlan-adásvételek kapcsán

ügyvéd
Az ÜgyvédHázak országos ügyvédi ingatlanközvetítő hálózat alapítója.

Sajnos a csalók folyamatosan újabb és újabb trükköket vetnek be azért, hogy az áldozatok megtakarítását, félretett pénzét megszerezzék. A csalássorozatoknak eddig is számos áldozata volt már Magyarországon, de úgy tűnik, hogy a bűnözők nem elégednek meg ennyivel. Új típusú csalások jelentek meg, melyekben az ingatlan-adásvételek szereplőit tévesztik meg. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan zajlik a legújabb csalástípus, és hasznos tanáccsal is szolgálunk a védekezéshez.

Veszélyben a bankszámláján lévő összeg

Korábban a banki ügyletek területén már számos esetben bekövetkeztek olyan csalások, amelyek során a bűnözők a banki ügyfeleket megtévesztve jelentős összegeket utaltak el a számlájukról. A csalók ekkor jellemzően emailben vagy telefonon keresik meg a károsultakat. Ilyenkor a bank munkatársaként bemutatkozva meggyőzik arról, hogy a bankszámlája veszélyben van, és ezért haladéktalanul egy általuk megjelölt bankszámlára kell a megtakarított összegeket biztonságba helyezni. Sokszor ezt úgy érik el, hogy valamilyen program telepítésével átveszik az irányítást az ügyfél számítógépe, telefonja felett, és a biztonsági azonosító kódjait megszerezve maguk végzik el az összegek elutalását.

Olvasd el a money.hu cikkét a banki csalásokról: Banki csalások: mikor felelős a bank és mikor az ügyfél?

A kereskedőket is megtévesztik

Az ilyen csalástípus a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatok terén is megjelent már. A bűnelkövetők a megrendelő vagy a kereskedő elektronikus levelezéshez jogellenesen hozzáférve figyelik a kommunikációt, és egy adott pillanatban a másik fél címéhez nagymértékben hasonló email címről egy olyan megkeresést intéznek jellemzően a vevő ügyintézőjéhez, hogy a vételárat nem a szerződésben szereplő, hanem egy általuk az üzenetben meghatározott bankszámlára kell utalni. A gyanútlan vevő sajnos számos esetben óhatatlanul eleget tesz a felhívásnak. Sajnálatosan az így elutalt összeget jellemzően sem a bank, sem a nyomozóhatóság nem tudja már visszaszerezni.

A csalók az ingatlan-adásvételek során is megjelentek

Az elmúlt időszakban új csalástípus jelent meg Magyarországon az ingatlanra vonatkozó adásvételi szerződések megkötésének folyamatában. Az elkövetési magatartás ebben az esetben is a fenti csalásokhoz hasonló. A csalók első lépésként itt is feltörik az eladó, a vevő, az ingatlanközvetítő vagy az ügyben eljáró ügyvéd valamelyikének levelezőrendszerét. Ezután a közöttük lévő kommunikációt figyelve, egy adott pillanatban egy megtévesztő email üzenetben arra kérik a vevőt, hogy ne az adásvételi szerződésben szereplő bankszámlára, hanem egy, az emailben megadott másik bankszámlájára teljesítse a vételárat, vagy annak egyik részletét. A bűnözők magabiztosságát mutatta az egyik nemrégiben megtörtént esetben az is, hogy a vevőt egy addig ismeretlen telefonszámról magát az eljáró ügyvédként kiadva hívta fel, és szóban is azt jelezte, hogy megváltozott a vételár teljesítésének bankszámlaszáma.

Eltűnik a vételár, meghiúsul az ügylet

Az ilyen megkeresés azért meglepőnek mondható egy olyan ügyben, ahol a szerződés megtárgyalása során részletesen egyeztetik a felek a különböző feltételeket, és ezt írásban is rögzítik. Azonban a tranzakció során jellemzően a felek között sokszor kialakuló bizalmi viszony miatt nem elképzelhetetlen, hogy az óvatlan szerződő fél teljesíti a csaló felhívását, és rossz helyre utalja így a vételár összegét. Ha ez az összeg már nem szerezhető vissza, mert a bűnözők azonnal leveszik a számláról, akkor ez az esemény megpecsételheti az ingatlan-adásvétel sorsát is. Hiszen a pénz elvesztése után a vevő nem tudja majd teljesíteni az eladó irányába a fizetési kötelezettségét. Emiatt nemcsak a vevő, de az eladó is lehetetlen helyzetbe kerülhet. Hiszen ha az eladó – számítva a vételárra – elköteleződik egy másik ingatlan-adásvételben, akkor ő sem lesz képes kifizetni a vételárat.

Mi lehet a biztonságos megoldás?

Javasolt, hogy ilyen megkeresés esetén ne tegyünk eleget azonnal a meglepő felhívásnak. Lépjünk kapcsolatba valamennyi szerződő féllel, és ragaszkodjunk az adásvételi szerződés írásbeli módosításához a bankszámla tekintetében. Ezzel az intézkedéssel nagy valószínűséggel elkerülhető a vételár téves bankszámlára történő utalása, és ezáltal az ingatlanügylet meghiúsulása is.

A blogcikk szerzője Dr. Zalavári György ügyvéd, az ÜgyvédHázak országos ügyvédi ingatlanközvetítő hálózat alapítója ([email protected]).

Eladó ingatlant keresek

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!