Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Albérletárak: még mindig olcsóbban bérelhetünk, mint a COVID előtt

Felemásan alakultak szeptemberben az albérletárak. Havi szinten lassult az áremelkedés, éves szinten viszont fordított a helyzet – ez derül ki a KSH-ingatlan.com 2021 szeptemberi lakbérindexéből. A lakbérindex mellett több mint 16 ezer hirdetés adatai alapján megmutatjuk azt is, hogy miként alakulnak bérleti díjak.

Egy lány fülhallgatóval a fején ül egy kanapén

 Majdnem 6 százalékos drágulás éves szinten

Szeptemberben országszerte 0,9 százalékkal növekedtek az átlagos bérleti díjak augusztushoz képest. Ez lassulást jelent a lakbérindex április óta végbement 1-2,7 százalékos havi szintű emelkedéséhez képest. Éves összevetésben viszont országosan 5,7 százalékos növekedés következett be, szemben az augusztusi 3,9 százalékkal. Tavaly szeptemberhez képest Pest megyében ment végbe a legjelentősebb díjemelkedés, 9,5 százalékkal drágábbak lettek a kiadó lakóingatlanok. A Pest megyében látható majdnem két számjegyű drágulás részben az fővárosi agglomeráció felértékelődésének köszönhető. Az országosan havi alapon látható lassulás pedig az nyári albérletszezon kifutásával magyarázható. Az albérletárak a drágulás ellenére még elmaradnak a korábbi, koronavírus-járvány előtti csúcsoktól. Bár most szeptemberben tavalyhoz képest már drágábban lehet ingatlant bérelni, az albérletárak országos szinten majdnem egy százalékkal, Budapesten pedig több mint 5 százalékkal voltak alacsonyabbak mint 2019 szeptemberében.

lakbérindex, 2016 és 2021 között

KSH-ingatlan.com lakbérindex: Lassult az albérletárak drágulása

Hol tart októberben a piac?

Több mint 16 ezer albérlethirdetés adataiból látszik, hogy október közepén miként alakultak az albérletárak. Budapesten az átlagos bérleti díj 150 ezer forintot tett ki. A legdrágább városrésznek számító V. kerület áttörte a 200 ezer forintos szintet, a legolcsóbb pedig a XVI. kerület 125 ezer forinttal.

Budapest albérletárak, 2020 és 2021 közötti változások

A megyeszékhelyeken 110 ezer forint volt az átlag, ám tetemes különbségek vannak a különböző városok között. Veszprém a legdrágább 130 ezer forintos összeggel, a második pedig Székesfehérvár 125 ezer forinttal, a harmadik pedig Debrecen 120 ezer forinttal. Balogh László azt mondta: “Veszprém egyetemváros, emellett az országos átlagnál fejlettebb iparral rendelkezik, továbbá a Balaton közelsége is támaszt ad az ottani keresletnek. Székesfehérvár szintén rendelkezik felsőoktatási intézménnyel és ugyancsak gazdaságilag az erősebb nagyvárosok közé tartozik, továbbá Budapest és a Velencei-tó közelsége miatt is élénknek mondható a város albérletpiaca.”

Nagyvárosi albérletárak, 2020 éa 2021 közötti változások

Az ingatlan.com szakembere szerint a következő időszakban az országos piacon a bérleti díjak lassú emelkedésére lehet számítani a keresletet a bérek várható emelkedése, ezen belül a minimálbér-emelés segítheti.

A KSH-ingatlan.com lakbérindex szeptemberi kiadványa ezen a linken olvasható: http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/lakberindex_szamitas/2109/index.html

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!