Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Mikor robbanhat be újra a lakáspiac? – beszámoló az élő adásról

  • 5 perc olvasási idő
  • 2024. március 20.

Az ingatlanbefektetések és a lakáspiac jelenével és jövőjével foglalkozott a legutóbbi ingatlan.com Live műsorunk. Az adásban Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője beszélgetett Kiss Gáborral, a Metrodom ügyvezető igazgatójával. A műsorban szóba kerültek még az árak, a megtérülés, valamint az új lakások kilátásai is. 

Mikor robbanhat be újra a lakáspiac? - beszámoló az élő adásról

Milyen a befektetők és végfelhasználók aránya az újlakás piacon?

Míg a lakóparki új építésű lakások esetében az az általános, hogy főleg befektetők vásárolják őket, a Metrodomnál fordított az arány. Kiss Gábor jelezte, hogy 60-70 százalékban a saját lakást keresők fordulnak hozzájuk, míg a befektetési szándékúak aránya 30-40 százalék. Meglátása szerint ennek oka az a tervezői-kivitelezői szemlélet, amivel olyan lakásokat fejlesztenek, és olyan szolgáltatásokat helyeznek el az épületeikben, amelyek a végfelhasználóknak a legjobb élményt nyújtják. Persze ez ugyanolyan jó a befektetőknek is, hiszen ezeket az előnyöket a bérleti díjban is tudják majd érvényesíteni.

Visszatértek a befektetők az ingatlanpiacra

Kiss Gábor megosztotta a tapasztalatát a befektetési ingatlanvásárlásról is. Úgy látja, hogy január második felében következett be a fordulat, a február már erős hónap volt a befektetési célú vásárlók visszatérésével. Az ingatlanbefektetés újra egy vonzó lehetőség lett, és az sem utolsó szempont, hogy egy új építésű lakást nem egy ütemben kell kifizetni. 

Az új lakások bruttó bevételarányos hozamszintje

Tanulságos része volt az adásnak a 2020, 2023 és 2024 év adatait összefoglaló diagram, hiszen az látható rajta, hogy az új lakások tekintetében a covid időszaka óta folyamatos csökkenés volt tapasztalható, most viszont újra megindult a növekedés. Kiss Gábor elmondta, hogy most bruttó 5-6 százalékos hozamot lehet realizálni egy lakásbérbeadással, nettóban ez 4 százalék. 

Új lakások bruttó bevételarányos hozamszintje.

Azért jó termék a lakás, mint ingatlanbefektetés, mert ha a külső környezetben változás áll be, akkor vagy értéknövekedés, vagy bérleti díj növekedés fog történni. Ha a befektető az egyik ágon nem tud hozamot realizálni, akkor tudni fog a másikon.

Mennyi az annyi? Négyzetméterárak a fővárosban.

Gyakori, hogy egyetlen épületen belül is lehet a szórás a négyzetméterárak tekintetében, hiszen egy földszinti, északi fekvésű lakására egész más, mint egy 13. emeleti, déli fekvésű penthouse-é. A Metrodom árai a fővárosban középkategóriásnak számítanak, és Kiss Gábor elmondása szerint 1,35 és 1,65 millió forint/négyzetméter között mozognak.

Eladó budapesti lakások és házak átlagos négyzetméterára 2024 februárjában.

Mi várható a garázspiacon?

A parkolóhelyek tekintetében is megjelennek befektetők. Az új építésű lakóparki lakásokhoz általában tartozik gépkocsibeálló is, és pl. a Metrodom már a legújabb épületeiben minden egyes beállóhoz saját kiépített elektromosautó-töltőt is telepít. Ezzel szemben egy belvárosi, régi lakáshoz nem csak ilyen extra, de még sokszor saját parkolóhely sem jár. Még nem tömeges, de mindig megjelenik néhány olyan befektető, aki szeretne venni 5-10 parkolóhelyet a lakóparkban, hogy aztán ezeket bérbe adja és menedzselje. Ezt azért a cég óvatosan kezeli, hiszen elsődleges cél, hogy a parkolóhelyek az eladó lakásokat szolgálják ki. Az a lakás nehezebben eladható, amelyikhez nem tartozik parkoló.

Élelmes befektetők, népszerű finanszírozási formák

Az új építésű lakások finanszírozása egészen máshogy alakulhat, mint a régi lakásoké, hiszen a szerződés megkötésekor a vételárnak csak egy kis részét kell kifizetni, a többit pedig az ingatlan átvételekor kell rendezni. A projektek bevezető szakaszaiban az akciókat, a kedvezményes árakat is jól ki tudja használniaz élelmes vevő.

Milyen hatással van 2024-ben az ingatlanárakra az orosz-ukrán háború?

Kiss Gábor úgy látja, most sokkal kedvezőbb a helyzet, mint az elmúlt évben. Nem csak a hirtelen megnövekedett építési költségek, hanem az építési kapacitás is nehezen volt elérhető, így jelentős költségnövekedés lett tapasztalható a kivitelezési oldalon. Az infláció azonban már leszorult egy olyan mértékre, ami tervezhető, kiszámítható, és annak a kockázata, hogy újra elszabadul, igen alacsony. Így az ingatlanpiacon, főleg az újlakás-piacon egy nyugodtabb, kiszámíthatóbb időszak várható az elkövetkező 1-1,5 évben. 

Ha lemaradtál az élő adásról, de szívesen visszanéznéd, valamint meghallgatnád a kommentekre adott válaszokat, Facebook-oldalunkon megteheted.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!