Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Közvetítői kihívások és lehetőségek: így zajlott az első ingatlan.com konferencia

Az elmúlt években a kedvező gazdasági környezetben az ingatlanpiac rekordot rekordra halmozott. Azonban ennek a fejlődési ciklusnak a megtorpanása minden elemzés szerint elkerülhetetlen. Az ingatlan.com konferencia megszervezésével piaci pozíciónkból eredő kötelezettségünknek tettünk eleget. Az esemény nem titkoltan azt a célt tűzte ki, hogy az ingatlanpiac kilátásainak feltérképezésén túl szakmai előadásokkal, új személyes kapcsolatok kialakításával hozzájáruljon az ingatlanközvetítők jövőbeni sikereihez.

ingatlan.com konferencia

Kánaántól a hét szűk esztendőig?

A mögöttünk álló években az ingatlanpiacot folyamatos bővülés, élénk kereslet-kínálat, valamint emelkedő négyzetméterárak jellemezték. Az ingatlanpiac erejét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a 2015-től 2021-ig terjedő időszakban több mint 1,04 millió adásvétel történt, ami 42 százalékkal haladta meg a 2008-2014 közötti időszak eredményét. Az árak is több mint 2,5-szeresükre nőttek országos szinten, amihez társult még egy stabil hitel- és fizetőképes réteg is, akik szerettek volna ingatlant vásárolni.

Ezzel szemben jelenleg az tapasztalható, hogy a hazai és globális események érzékenyen hatottak az ingatlanpiacra. Elég ha csak az alapkamat emelésére, a háborúra, a történelmi nagyságú inflációs adatokra gondolunk. Ezeknek a tényezőknek az egységes hozadéka az ingatlanpiaci kínálat növekedése, valamint az ehhez társuló csökkenő kereslet. Ha ezeket vesszük alapul, akkor láthatjuk, hogy kihívásokkal teli időszak előtt áll a közvetítői piac.

Hogyan tovább ingatlanpiac?

Az ingatlan.com konferencia központi eleme volt az ingatlanközvetítők előtt álló kihívások és az azokban rejlő lehetőségek meghatározása. A sikeres szakmai érvényesülés érdekében a résztvevők első kézből kapták meg az ingatlanpiacról és a pénzügyi szektorról a jelenleg legfrissebb információkat, műhelytitkokat. A vendégek olyan előadóktól szerezhettek értékes és a munkájukban kamatoztatható információkat, mint Nagy Tamás (MNB Pénzügyi rendszerelemzések igazgatója), dr. Görög Norbert (Családokért felelős államtitkárság főosztályvezetője), Balla Ákos (Balla Ingatlaniroda tulajdonosa), valamint az ingatlan.com képviseletében Keleti József CEO és Balogh László vezető gazdasági szakértő.

Az ingatlan.com konferencia előadóinak körében teljes volt az egyetértés abban, hogy vízválasztó időszak előtt áll a közvetítői szakma. Egyetértettek abban is, hogy nem számítanak a hazai ingatlanpiac elvérzésére, viszont a piacon belüli korrekció elképzelhető.

Ezek a hatások együttesen viszont olyan közeget teremthetnek, ami egyben komoly lehetőséget és felelősséget is jelent az ingatlanközvetítőknek. Hiszen a megélénkült kínálat, a napról napra változó piaci helyzet, valamint a potenciális ügyfelek felkutatása felértékeli a szakmailag képzett és tapasztalt, az ingatlanpiacot behatóan ismerő közvetítőket.

Az előadók arra is felhívták a figyelmet, hogy a  jelenlegi gazdasági- és nemzetközi folyamatok hatására embert próbáló esztendő vár az ingatlanszektorra 2023-ban, viszont 2024-re már optimistábban tekintenek a szakemberek.

Meglátásuk szerint két-három év múlva már kedvezőbb lesz a közeg és ismét elindulhat a lendület útján a lakáspiac. Addig viszont minden közvetítőnek a jövőt kell építenie, megbízásokat gyűjteni, adatbázist építeni. Ezek az erőfeszítések pedig komoly megtérülést eredményeznek majd abban az időszakban, amikor újra magáratalál a lakáspiac.

ingatlan.com konferencia

Jövőre veled ugyanitt

Múlt héten teltházzal zárult a hagyományteremtőnek számító első ingatlan.com konferencia. Az első olyan szakmai rendezvény, ami az ingatlanközvetítői szakmát állította a középpontba. A rendezvény a problémák feltérképezésében, az azokra adható válaszlépések meghatározásában, a nyílt és őszinte szakmai párbeszéd kialakításában nyújtott segítő kezet a szakma iránt elkötelezett ingatlanközvetítőknek.

A pozitív és konstruktív visszajelzéseknek köszönhetően az ingatlan.com konferencia 2023-ban is várja majd a szakma krémjét.

Az ingatlan.com eseménye pedig a jövőre sem fog változtatni a célkitűzésén. Ami nem más mint a stabil, etikus és szakmailag felkészült ingatlanközvetítői piac megerősítése.

ingatlan.com konferencia

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!