Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Így függetlenedj a magas gázáraktól – bemutatkozik a geotermikus fűtés

Soha nem volt még akkora jelentősége egy ingatlan fenntartási költségének és az alkalmazott technológiáknak, mint napjainkban. A többszörösére emelkedett gázárak miatt a lakásvásárlás előtt állók alighanem kétszer is átgondolják, hogy melyik fűtési megoldás tudja szavatolni leendő új otthonuk kiszámítható és takarékos fenntartását. Az emelkedő rezsiköltségek sokakat az alternatív energiahasznosítás felé terel, hiszen ez az egyik leghatásosabb eszköze a rezsisokk elkerülésének. A geotermikus fűtés ráadásul nem csak függetleníti a családokat a dráguló gázáraktól, de mindezt még környezetkímélő és energiatakarékos módon is teszi.

Megdrágultak a hagyományos megoldások

A nyári hónapokban még csak félve olvastuk a fosszilis energiahordozókról és az áremelkedésükről szóló híreket. Azonban az akkori előrejelzések mára valósággá váltak: a gáz és a villamos energia ára is a csillagos égig emelkedett. Ráadásul a beszerzési láncok töredezettsége, valamint a mennyiség csökkenése elkerülhetetlenül növeli az inflációt. Ez pedig az energiahordozók árain túl a hétköznapi életünkre is hatással van.

A helyzet kezelésére számos intézkedést született: gáz- és áramfogyasztás esetén átlagfogyasztási mennyiséget határoztak meg, tűzifa programot hirdettek a lakosság számára, de a közigazgatási intézmények fűtése, illetve a hőfok maximalizálása is ide sorolható. Bár az intézkedések mind-mind azt a célt szolgálják, hogy a fűtési szezon során megőrizzék az ellátás stabilitását, az már tapasztalható, hogy nagyon sok háztartásnak dráguló rezsiköltségekkel kell terveznie a családi költségvetést.

Megtérülő energiatudatosság

Az elszálló rezsidíjak egyik hatása, hogy előtérbe hozta az energiatudatosságot az ingatlanvásárlás előtt állókban. Vagyis sokan keresik az alternatív megoldásokat annak érdekében, hogy költséget tudjanak megtakarítani azáltal, hogy eddig ki nem aknázott energiaforrásból elégítik ki az energiaigényüket. A megújuló energiaforrásokra – legyen az geotermikus fűtés, napelem, szélenergia – együttesen érvényes az a megállapítás, hogy a folytonos újratermelődésnek köszönhetően az egyik legstabilabb ellátást biztosítja. Ráadásul a jelenlegi energiaárakkal számolva a rendszerek megtérülési ideje is lecsökkent, ami tovább emeli a hatékonyságot.

Az új rezsiszabályok, valamint az eltérő ingatlan- és fűtéstípusok döntően befolyásolták a lakáspiac keresleti oldalát. Ezt támasztja alá az ingatlan.com elemzése is, amiből kiderült, hogy felértékelődtek az energiatakarékos megoldások, ezzel párhuzamosan pedig jelentősen csökkent a gázfűtés vonzereje.

Innováció a lakásokban – a geotermikus fűtés

A geotermikus fűtés a Föld hőjének kinyerésén és hasznosításán alapszik. A rendszer működését az az állandó jelenség “táplálja”, miszerint a talaj felsőbb rétegei nyelik- és raktározzák el a napsugárzás közel felét. Emiatt pedig ezeken a területeken állandósul a kellemesen langyos hőmérséklet. Ezeknek a területeknek a “megcsapolása” talajszondák segítségével történik, melyeket 100-120 méter mélyre fúrnak le a földbe. A talajszondák által kinyert körülbelül 15 Celsius fokos speciális folyadék segítségével egy hőszivattyú alakítja át a vizet a kívánt hőfokra, amit így fűtésre és hűtésre, valamint a meleg víz előállítására is hasznosítani lehet.

A geotermikus fűtés működése leginkább egy folyamatos körforgáshoz hasonlítható. A felszínen hasznosított speciális folyadék – általában víz és fagyálló keveréke – elveszti a hőmérsékletét, viszont a talajszondának köszönhetően leáramlik a föld alá, ahol ismét felveszi a föld magasabb hőmérsékletét. A felmelegedett folyadékot egy erre a célra kifejlesztett szivattyú hajtja újra a felszínre, ahol a céljának megfelelően újrahasznosul. Ez a keringetés ismétli magát, így teremtve kellemes környezetet az ingatlanban.

Profik kezében igazi kincs a geotermikus fűtés

A technológia tehát adott és napjainkra már széles körben elérhetővé is vált. A geotermikus fűtés lakossági hasznosítását mégis döntően befolyásolja a kivitelezéshez társuló tudás és tapasztalat. A geotermikus fűtés magyarországi alkalmazásában élen járó Ökoházak Cégcsoport már 22 éve foglalkozik társasházfejlesztéssel. Ráadásul ezen belül is 15 éves tapasztalattal bírnak a geotermikus fűtéssel és hűtéssel üzemelő lakóingatlanok építésében. Ami azzal is kiegészül, hogy Magyarországon az Ökoházak Cégcsoport alkalmazta először társasházak kivitelezése során a geotermikus fűtés technológiáját. 2008-ban még kevésbé volt elterjed ez az alternatív fűtési mód, az Ökoházak Társasházak azonban sokat tettek a megismertetésért, valamint a geotermikus fűtés elterjedéséért. Ma már gyakorlatilag csak alternatív energiahasznosítással rendelkező társasházakat építenek.

Környezetbarát, energiatakarékos és allergiamentes otthonok

Az Ökoházak Cégcsoport legújabb fejlesztése a CS70 Green Home, ami Budapest impozáns belvárosában, a Csengery utcában valósul meg. A geotermikus rendszerű társasház lakásaikban a fűtésen túl a hűtés és a használati meleg víz előállítása is geotermikus energiával történik. A geotermikus energiaellátásnak köszönhetően a leendő lakók az alacsony rezsiköltség mellett energiatakarékos, környezetbarát és allergiamentes lakásokban kezdhetnek új életet.

Az alkalmazott technológiáknak és minőségi alapanyagoknak köszönhetően minden lakás “AA++” energetikai minőségi besorolásba kerül.

A számos előnyön túl azonban van egy olyan tulajdonsága is a lakásoknak, ami az elszálló gázárak mellett hatványozottan felértékelődik: nincs gázbekötés sem a társasházban, sem a lakásokban, így a tulajdonosok teljesen függetleníthetik magukat a gázárak óriási emelkedésétől.

Megnézem a lakásokat

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!