Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Házépítés 2024-ben? – élő adásban kérdeztük a szakembert a lehetőségekről

A házépítés, az építkezéssel járó kérdések, tévhitek és lehetőségek kerültek legújabb ingatlan.com Live adásunk középpontjába. A műsor vendége Fürst Flórián, a Homes4you értékesítési igazgatója volt, akit a házépítés rejtelmeiről kérdeztünk. Rövid összefoglalónk az adásról.

Az új otthonfelújítási program és az energetika kapcsolata

Múlt héten jelentették be az új otthonfelújítási programot, amely energetikai korszerűsítésre ad állami támogatást. Fürst Flórián szerint ez serkentő hatással bírhat a hazai építőiparra. 

Fürst Flórián arra is felhívta a nézők figyelmét, hogy az igaz, hogy az ingatlan vételárát egyszer kell kifizetni, ám az nem mindegy, mennyibe fog kerülni hónapról hónapra a fenntartása. Aki hosszú távon gondolkodik, márpedig ingatlanvásárláskor ez alapvető szempont, az tudja, hogy a korszerűtlen ingatlanok rezsije jóval magasabb lehet, mint a korszerű házaké.

Megéri használt ingatlant korszerűsíteni?

A Homes4you az új építésű ingatlanok területén tevékenykedik, készház építési technológiával dolgozik, így Fürst Flóriánnak alapos rálátása van a használt és új ingatlanok piacára. Kifejtette, hogy az új építésű ingatlanok ára magasabb, mint a használtaké, de aki azt gondolja, hogy vesz egy régit és korszerűsíti, nem biztos, hogy jól fog járni. Nem garantált, hogy egy 60-as, 70-es vagy 80-as években épült családi ház korszerűsítésére fordítandó pénz- és energia-befektetés megéri. Sok esetben ráadásul egy korszerűtlen ingatlan energetikai felújításánál a tartószerkezetig kell visszabontani az épületet. Szemléltetésként megjegyezte, hogy csak a gépészet 5-6 millió forintot emészthet fel, és akkor még nem beszéltünk egyéb energetikai fejlesztésekről, mint pl. a nyílászárók cseréjéről, vagy a homlokzati hőszigetelésről. 

Miért félünk építkezni?

Fürst Flórián meglátása az, hogy az elmúlt években az építőipar megdolgozott azért, hogy vegyes érzelmeket váltson ki az emberekből, bár szerinte ez a felújításra, bővítésre is igaz. Ezért nagyon fontos, hogy egy kivitelező milyen bizalmat tud építeni, mit mutat kifelé, és milyen a valós céges háttere. A publikusan elérhető cégadatbázisokból kiderül, ha egy vállalkozással valami nem stimmel. 

A műsor rávilágított arra is, hogy – bár sokan nem tudják – az új otthon átadásával nem ér véget az együttműködés, hiszen akkor indul még a garancia. Ezért is fontos, hogy egy létező, tőkeerős és elérhető céggel dolgozzunk együtt.

A megszokottól eltérő megközelítés

A Homes4you készház technológiával épít házakat, továbbfejlesztett kerámia kompozit tartószerkezettel építkeznek. A ház elemei panelos eljárással, gyártósoron készülnek, de már nem szükséges annyi helyszíni munkaerő hozzájuk, mint korábban. A kerámia adalékanyag miatt a tégla valamennyi pozitív tulajdonsága megmarad, tehát a tartószerkezeteknek rendkívül jó lesz a hang- és hőszigetelése.

A gyártást egy komoly, összetett tervezési munka előzi meg, ami azt is jelenti, hogy már a legyártott falakban a komplett vizes és elektromos hálózat személyre szabottan belekerülhet, tehát minden részletre figyelnek már a tervezés és a panelek gyártása során. A gyártósoron elkészült paneleket az építkezés helyszínére szállítják, darukkal illesztik össze. A gyorsaságról mindent elmond, hogy 5-6 óra alatt egy 100-150 négyzetméteres épület komplett falazatát össze tudják állítani.

A Liapor-technológia előnye

Fürst Flórián elmondta, hogy az előre gyártott elemek előnye, hogy rendkívül kevés az utómunka velük. A falazat tükörsimán érkezik, nem igényel vakolást. Nem kell betonkoszorút építeni, hogy a falazatot egyben tartsa, és nem kell áthidalni, a gyártósorról olyan elemek gördülnek le, amelyek a sarkoknál tökéletes derékszögben illeszkednek egymáshoz.

Amennyit ezeken megspórolhat a megrendelő, az kiegyenlítődik abban, hogy az előre gyártásnak és a szállításnak van egy magasabb költsége, viszont sokkal kisebb a hibák lehetősége. Ez azt jelenti, hogy kicsi hibahatárral tudnak tartós otthonokat építeni, garantált költségek mellett. A 14-20 hónapos építési időt így 4-5 hónapra lehet redukálni, ami biztonságot ad mind a kivitelező, mind a megrendelő számára. Ez anyagi stabilitást is jelent, hiszen ilyen rövid idő alatt nem történik olyan helyzet, mint egy több évig tartó folyamatban, hogy hiánycikk lesz egy építőanyag az országban, esetleg felmegy a fa ára, vagy eltűnik a kivitelező.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!