Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Globális változások az ingatlanhirdetési piacokon

Az utóbbi hetekben figyelemreméltó változásokat láthattunk az online hirdetési piacon. Ezt igazolja, hogy a világ két legnagyobb netes hirdetési vállalata a Facebook (Marketplace) és az OLX jelentős tért vesztett. Úgy tűnik, hogy az egyetlen termékre, mint például ingatlanra vagy éppen autóra specializálódott portálok sokkal sikeresebbek, mint az általános, mindent árusító hirdetési weboldalak.

Magyarországon számos hirdetési portál működik, amelyek a legkülönbözőbb árukat, termékeket kínálják, köztük ingatlant vagy éppen gépkocsit, a lehetőségeknek csak a képzelet szab határt. De érdemes először a hirdetési piac szereplőit definiálni, hogy jobban megértsük az egyes portálok piaci stratégiáját.

Horizontális és vertikális szolgáltatók

Alapvetően horizontális és vertikális szolgáltatókról beszélhetünk. Az előbbiek közé azokat a szereplőket soroljuk, amelyek felületein a hirdetők bármilyen árucikket kínálhatnak. Itt említhetjük meg például a jófogás vagy a Facebook Marketplace oldalát. Míg más portálok – az ún. vertikális portálok – egyetlen termékre összpontosítanak. Ide sorolhatjuk többek között a használtauto.hu (autó), az ingatlan.com (ingatlan) vagy éppen a profession.hu (állás) portálokat.

Horizontális portálok

Ha a horizontális portálok jelenét vizsgáljuk, érdekes megfigyelni, hogy az utóbbi években folyamatosan veszítenek piacokat. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy az OLX tulajdonosa, a Naspers, amely számos országban jó néhány online termékkel van jelen, az anyaországában, vagyis Dél-Afrikában, ahol az övé az ingatlan-, az autó- és a mindenféle árut kínáló kacatportál is, az utóbbit egyszerűen megszűntette.

Ez a lépés a piacvezető globális cégtől egyrészt nagy meghökkenést váltott ki a nemzetközi szakmai körökben, másrészt pedig egy új korszak kezdetét mutatja. Az OLX úgy kommunikálta a döntést, hogy így jobban tud fókuszálni az ingatlanra és az autóra specializálódott vertikális portáljaira. Vagyis ebben látja a jövőt.

Ehhez kapcsolódik még, hogy a Facebook anyavállalata, a Meta Platforms február másodikán meglehetősen gyenge negyedéves eredményekről számolt be, illetve a közösségi portál fennállásának 18 éves története során először csökkent a napi aktív felhasználók száma az előző negyedévhez képest, ennek következtében a részvények árfolyama több mint 25 százalékot zuhant.

Ez azért is figyelemreméltó, hiszen a globális közösségi portál a milliárdos nagyságrendű felhasználójának köszönhetően működteti a Marketplace oldalt.

Vertikális portálok

De térjünk át a vertikális szolgáltatókra. Ahogy már említettük, Magyarországon is működnek kifejezetten konkrét árucikkre, ingóságra, ingatlanra specializálódott portálok, amelyek jelenleg is biztos fogódzót jelentettek a felhasználók és a hirdetők számára. A vertikális szolgáltatók hatékonyabban tudják megszólítani a célközönségüket hosszú távon, így továbbra is érdemes egyetlen helyen kiemelten hirdetni.

Ha az ingatlanpiacra fókuszálunk, akkor segítségül hívhatjuk a similarweb adatait. Ezek alapján láthatjuk, hogy a vertikális (ingatlan.com) és a horizontális portálok (jófogás) között folyamatosan nyílik az olló a látogatószámokat tekintve, és ez a folyamat minden bizonnyal más országokban is tetten érhető.

Ingatlant keresek

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!