Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Fenntarthatóság és kényelem: 5 energiatakarékos lakópark

  • 4 perc olvasási idő
  • 2022.07.01.

A fenntarthatóság, a zöld megoldások alkalmazása és a takarékosság talán még soha nem voltak annyira középpontban, mint napjainkban. Ez a szemlélet egyre erősebb az ingatlanpiacon is, a vevői elvárásokra pedig számos energiatakarékos fejlesztéssel reagál a kínálati oldal. Mostani toplistánkban 5 olyan lakóparkot mutatunk, amik a magas minőség és komfortszint mellett a zászlajukra tűzték a zöld szemléletet is.

Szuper alacsony rezsi, magas komfortérzet

Bács-Kiskun megyeszékhelyén, Kecskeméten kezdjük barangolásunkat. A Balaton utcában megépülő Live Lakópark fejlesztői nem kevesebbre vállalkoztak, mint az alacsony, illetve nulla rezsijű lakások megvalósítására. Az épületek fűtését, hűtését és melegvíz-ellátását talajszondás hőszivattyú látja el. Míg a rendszer működéséhez szükséges elektromos energiát teljes egészében napelemek állítják elő. Amennyiben elektromos autóval közlekedünk, a töltés is megoldott a lakóparkban, hála a földszinti garázshelyeken kialakított gyorstöltőknek. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a lakópark épületei 1000 négyzetméteres, parkosított kertben állnak, valóban kirajzolódik a fejlesztésre és a jövőbeni életünkre jellemző ökotudatos gondolkodás.

Zöld megoldások kívül-belül

Továbbrais maradunk Kecskeméten, hiszen a Green Lakópark is olyan megoldásokkal büszkélkedhet, ami miatt helye van a listánkon. A házak tervezésénél figyelembe vették a családok igényeit, ízléseit, így a megfelelő elrendezés adott minden ingatlanban. Elvárás volt a fenntarthatóság és az alacsony rezsiköltség is, ezért a házakban hőszivattyús megoldás biztosítja a fűtést, villanybojler a használati melegvizet, és biológiai szennyvíztisztító kezeli a szennyvizet.

Fenntarthatóság a Balaton partján

Már Balatonszemesen járunk, ez pedig a nyári kánikulában nem is olyan szokatlan. Látogatásunkat mégsem a magyar tengernek, hanem a Zöldpark100-nak köszönhetjük. A fejlesztés keretében 13 darab villaház épül meg három sorban, egymástól független elhelyezkedéssel. Mindegyik ingatlan saját parkosított, öntözőrendszerrel ellátott kerttel rendelkezik. A parkon belüli zöldfelületek öntözése egy közös használatú fúrt kútról történik, ezzel is csökkentve a költségeket és a környezet terhelését. Az öko-szemléletet a zöld felületek, a korszerű gépészet, a minőségi nyílászárók, a profi árnyékolás és szigetelés, valamint a villákhoz tartozó napelemes rendszerek képviselik.

Élhető, belvárosi otthon

Budapesten is érdemes szétnéznünk, ha fontos számunkra a fenntarthatóság. A IX. kerületi Pápay Parkot a jövő technológiájával építik. A hőszivattyús hűtő-fűtő rendszernek köszönhetően a lakások magas energiahatékonyságú besorolást kaptak, mely nem csak időtálló, de értéknövelő is. A Pápay Park lakásai az energiaszükségletük legalább 25 %-át megújuló energiával fedezik, így a lakópark megkapta a „BB” energetikai besorolást, azaz megfelel a közel nulla energiaigényű ingatlanokra vonatkozó előírásoknak. Erre a fejlesztésre nyugodtan mondhatjuk, hogy zöld pont a főváros szívében.

A legmagasabb energetikai besorolás Angyalföldön

Mai toplistánkat egy igazán minőségi és különleges lakóparkkal zárjuk. A Ferdinánd-negyedben épülő B13 Green Home valóban megtesz mindent a fenntarthatóság jegyében. A lakások változatos alapterületűek, megtalálhatóak benne a garzonlakások, valamint a nagycsaládosok szükségleteit is kielégítő ingatlanok. A geotermikus rendszerű lakásokban nemcsak a fűtés, hanem a hűtés és a használati melegvíz-ellátás is geotermikus energiával történik. A geotermikus energiaellátás segítségével az ingatlanok alacsony rezsiköltség mellett energiatakarékosak, környezetbarátok és allergiamentesek is egyben. A társasház lakásainak energetikai minőségi besorolása a legmagasabb AA++ kategóriába esik, ami szintén növeli azok értékállóságát.

Még több lakópark

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!