Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Eladó új lakások ömlenek a piacra

Az évkezdet alapján úgy tűnik, hogy valóban az eladó új lakások éve lehet a 2022 a lakáspiacon – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely a kereslet és a kínálat januári alakulását vizsgálta a használt és új építésű lakóingatlanok piacán több mint negyedmillió hirdetés adatai alapján.

eladó új lakások ömlenek a piacra

Belendült a kereslet

Januárban országosan majdnem 450 ezer érdeklődés érkezett a tulajdonosok és ingatlanközvetítők által meghirdetett eladó lakásokra és házakra, ami 76 százalékkal több mint tavaly decemberben. Éves összevetésben ötödével csökkent a kereslet, de az előző január kiemelkedően élénk volt a kibővített állami támogatások miatt.

Eladnád ingatlanod? Hirdesd meg ingyen!

Belehúztak az új lakások

A kínálatban nagyon sok eladó új lakás jelent meg az év első hónapjában: összesen országszerte 1750 darab, ami másfélszer annyi, mint tavaly januárban. Az előző hónaphoz képest 73 százalékkal nőtt a friss kínálat. A kereslet a tavaly januári, kimagasló szinten maradt.

“Első látásra a stagnálás visszafogott eredménynek tűnhet, ám 2021 januárjában kiugró volt az új lakások iránti érdeklődés. Elsősorban a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetése miatt. Emellett szerepet játszottak a kimagasló érdeklődésben a járvány tavalyelőtti legsúlyosabb időszakaiban későbbre halasztott vásárlások is.”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette:

“A múlt januári kiugró kereslet hirtelen jelent meg a piacon, akkor a kínálat akkor még nem tudott ehhez felzárkózni. A legújabb, idén januári adatok szerint masszív bővülés ment végbe az eladó új lakások piacán. A bővülést segíti a keresletet élénkítő Zöld Otthon Program, amelynek keretében nagyon kedvezményes hitel segítségével lehet energiatakarékos új otthont vásárolni.”

 Rákapcsoltak a községek

Az ingatlan.com szerint a teljes piacot, azaz a használt és új lakásokat együtt nézve decemberhez képest 60 százalékkal több lakóingatlant hirdettek meg eladásra. A januárban feladott 35 ezer hirdetés 10 százalékos csökkenésnek felel meg éves szinten.

2022 januári kínálat

“Ugyanakkor a friss adatokból kiderül, hogy tavaly januárhoz képest 7 százalékkal több településen kínálnak eladó használt és új lakóingatlanokat. Ez a növekedés a községeknek köszönhető, az ott elérhető értékesítésre váró lakóingatlanok friss kínálata éves szinten 8 százalékkal nőtt.”

– mondta az ingatlan.com szakértője.

Az új és használt lakások iránti kereslet éves szinten januárban 20 százalékkal csökkent, de a decemberit 76 százalékkal felülmúlja.

A mostani kilátások alapján Balogh László szerint az új lakások iránti kereslet erős maradhat. Fontos lehet viszont, hogy még sok új építésű ingatlan építési fázisban van, az átadásra még várni kell. Amikor közeledik a tömeges átadások dátuma, akkor a használt lakások piacán is felfutás várható. Sokan ugyanis a meglévő lakóingatlanukból költöznek az új otthonukba.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!