Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Állatbarát albérletek tízezrei várják a kisállattal költözőket

Az állatbarát albérletek jó darabig hiánycikknek számítottak a piacon. De most már egyre nagyobb arányban vannak azok az albérletek, amelyekbe a bérlők magukkal vihetik az kisállataikat. Erre az Állatok Világnapjára készített, 420 ezer albérlethirdetés adatain alapuló elemzésünk mutat rá. A kérdés azért is érdekes, mert már évekkel ezelőtt is több millió kutya és macska élt a magyarországi háztartásokban. A bérlők pedig a bérbeadókra vannak utalva, ha kisállataikkal szeretnének költözni.

Már állatbarát albérletek tízezrei várják azokat a bérlőket, akik kedvenceikkel költöznének. Hol mennyi állatbarát albérlethirdetés található?

Nagyot ugrott a budapesti állatbarát albérletek aránya

Az idén január és szeptember között kiadásra meghirdetett budapesti lakások és házak 18 százaléka volt olyan, amelyben a tulajdonosok jelezték, hogy kisállatot is vihetnek a bérlők. Ez jelentős növekedést jelent a korábbi évekhez képest. 2016 azonos időszakában ugyanis még csak 10 százalékos volt az “állatbarátként” meghirdetett fővárosi albérletek aránya.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta:

„A kisállat tartását megengedő hirdetések aránya idén úgy növekedett a fővárosban és országos szinten is, hogy a 2021-ben a teljes kínálat a tavalyi rekordhoz képest csökkent. Ez két dolgot jelez: egyrészt a bérlők igényeit egyre inkább meghallgatják a tulajdonosok, másrészt pedig a kisállattartás körülményei rengeteget fejlődtek, és a jelenség is sokkal elfogadottabbá vált.”

állatbarát

Már albérletek tízezreibe lehet kisállatot vinni

A budapesti változásokkal összhangban vannak az országos adatok is. 2016 januárja és szeptembere között a feladott albérlethirdetések 10 százalékánál engedélyezték a tulajdonosok, hogy a bérlők a kedvenceikkel költözzenek. 2021 azonos időszakában pedig ugyanez már a feladott kiadó lakás- és házhirdetések 15 százalékára volt igaz. Az ingatlan.com adatai szerint idén több mint 9 ezer, országosan összesen pedig több mint 12 ezer állatbarát albérlethirdetés volt a kínálatban.

Fontos tudni, hogy a tulajdonosok előírásai mellett a vonatkozó jogszabályokat is figyelembe kell venniük az érintett bérlőknek, csakúgy mint a társasházak szervezeti és működési szabályzatát (szmsz) és házirendjét, továbbá az adott önkormányzat kisállattartásra vonatkozó szabályait is.

Pozitív és állatbarát jövőkép

Az ingatlan.com szakértői szerint az állatbarát tulajdonosok száma egyre inkább nőni fog a jövőben, így a következő években még több kisállattal rendelkező bérlő találhat otthont kedvencükkel közösen.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!