Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

A jövő városa zöld és otthonai a közös élményekről szólnak

Energiatakarékos, modern, közösségi és fenntartható – ezek a jellemzői azoknak az új építésű lakóházaknak, amelyek nemcsak a jelenre koncentrálnak, hanem a jövő igényeit is figyelembe veszik. Az egyre növekedő energiaárak, a növekvő négyzetméterárak egy olyan jövőt vetítenek elénk, amelyben a lakásvásárlók kisebb, de fenntartható lakásokban fognak minőségi életet élni. Ennek azonban korlátai vannak.

Rohanó életünk egyik legégetőbb szociális problémája, hogy kevés időnk és lehetőségünk jut a privát szféra megteremtésére, a szabadidő minőségi eltöltésére, és egy energiahatékony, fenntartható életmód kialakítására. A világ megköveteli, hogy jelen legyünk, és minél többen magunk mögött hagyjuk a vidéki élet nyújtotta békés kertvárosi létet.

De miért kellene lemondanunk a nagyobb élettérről és a természet közelségéről a városban? A jövő trendjeit figyelemmel kísérő és körültekintő tervezéssel a nagyvárosokban sem lehetetlen ezt megvalósítani. Olyan városi lakóparkokra van szükség, amelyek úgy növelik az életszínvonalat, hogy megteremtik az egyensúlyt az egyéni és a közösségi funkciók között. A zöld megoldások és a közösségi terek sokszínű alkalmazása a lakáskínálat egy új szegmensét teremthetik meg.

Zöld városok felé

A klímaválságról úton-útfélen hallunk, mégis kevés konkrét, a gyakorlati életben is jól működő megoldást látunk, amellyel hatékonyan csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat. A zöld szemléletű várostervezés ilyen. Széleskörű alkalmazása nagyban elősegíti az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését. 

De milyen is egy ilyen zöld város? Egyszerre szerethető, élhető és fenntartható. Hatékony rendszerként működik, ahol a természet nemcsak díszt, nem csupán néhány szép növényt, vagy stílusos parkot jelent, hanem működőképes, meghatározó része az élettérnek. Ahol a városi, közösségi szolgáltatások kevésbé pazarlóak, így csökkentve a közös ökológiai lábnyomot. A kulcsszó az optimalizálás, vagyis az erőforrások pazarlásának megszüntetése.

Sharing is caring 

A fenntarthatóság megkerülhetetlen egy város vagy városrész tervezésekor. Azonban a gyakorlatban, főleg a nagyvárosokban még keveset teszünk annak érdekében, hogy csökkentsük az ökológiai terhelést. A valóban működő fenntarthatósági törekvések közül a közösségi megosztáson alapuló módszerek terjedtek el leginkább. Ezek jó példái a carsharing rendszerek, a közösségi kertek, vagy más mikromobilitási megoldások, amelyek a sharing economy évtizedes gyakorlatára épülnek.

A képlet egyszerű: minél többen és többet osztozunk az erőforrásokon, annál kisebb lesz az ökológiai lábnyomunk.

A közösségi megoldásokat használva jelentős mértékű energiát és költséget spórolhatunk meg nemcsak a bolygónk, de a családi kasszánk számára is. A trend már beépült a fiatalabb generációk gondolkodásmódjába és a mindennapjaik részévé vált. Miért ne hozhatnánk közelebb a filozófiát és emelhetnénk be a saját életünkbe?

Zöld és közösségi élet a gyakorlatban

  • Egy, a fenntartható és a közösségi szempontok szerint épült lakóparkban minden lakó megtalálhatja az igényeihez legjobban passzoló közösségi területeket, amelyek extra életteret biztosítanak a lakások négyzetméterein felül.
  • A lakópark mikromobilitási pontjai által, a kapun kilépve azonnal elérhetjük a közösségi közlekedés több formáját: választhatunk az autómegosztó rendszer vagy más közlekedési eszközök között. Akár feleslegessé is válhat a saját jármű fenntartása a városi közlekedéshez.
  • A home office előnyeit nemcsak a lakásunkban, hanem a lakópark jól felszerelt coworking irodájában is élvezhetjük, amelyet minden lakó használhat anélkül, hogy komoly kiadások terhelnék.
  • A lakóparkban létrehozott csomagpont az online vásárlást teheti kényelmessé. A csomag akkor is ott lesz, ha a megrendelő éppen nem tartózkodik az otthonában.
  • A saját fitneszteremmel és szaunával felszerelt lakóparkban az utazás kellemetlenségei nélkül, kényelmesen élvezheti bárki a mozgás örömét. 
  • A családosok számára óriási könnyebbséget jelenthet egy modern játékokkal felszerelt játszótér, amely a család minden tagjának azonnali kikapcsolódásra ad lehetőséget és a közösségi együttlét forrása.
  • Egy közösen használható tetőteraszon vagy közösségi helyiségben akár nagyobb létszámú összejöveteleket is meg lehet tartani. Praktikus akkor, amikor a lakás már nem elegendő a vendégek befogadására, vagy ha a lakóközösség együtt szeretne programokat szervezni.

Egy közösségi lakóterekkel ellátott lakópark valóban új szintre emelheti a lakók kényelmét, hiszen jóformán minden életszakaszban és az élet minden területén kínál extra megoldásokat.

Zöld lépésekkel a fenntarthatóbb Budapestért 

Az ingatlanfejlesztők tudják, hogy ma már nem lehetetlen olyan csendes és zöld élőhelyet kialakítani Budapest belvárosához közel, amely kiemelkedő kényelmi funkciókkal és fenntartható szolgáltatásokkal is rendelkezik. Erre jó példa a IX. kerületben felépülő, 510 lakásos Metrodom Green, ahol találkoznak a közösségi és városi élmények, valamint a környezetbarát megoldások. 

„A prémium kategóriás épület és lakások nemcsak minőségükben és megjelenésükben lesznek rendhagyóak, de a jövőbe mutató műszaki megoldások miatt az átadás után évtizedekkel is kielégítik majd a kor aktuális igényeit”

– mondja Kricsfalussy Tamás, a Metrodom értékesítési vezetője.

A lakópark rendszere a természetközeliség és a környezettudatosság elvein alapul. A kertek különleges hangulatát a lakópark eleven ligetre emlékeztető zöld homlokzata és a gazdag növényzet teremti meg, amely nemcsak az esztétikum, de a környezet és a levegő tisztaságának szempontjából is lényeges elem.

Az 50 százalék feletti zöldterületi arány, a zöld homlokzat, a negyedhektáros belső park, a vízgyűjtő rendszer, a napelemek, a minden egyes autóbeállóhoz kiépített saját elektromos töltőállomás mind-mind a fenntartható életmódot támogatják.

Az éltető, természetes fény az épület minden szegmensében nagy szerepet kap. Ezért a lakások közötti folyosók terei sokkal tágasabbak és világosabbak lesznek az átlagnál. A folyosók végén extra fényáteresztők gondoskodnak arról, hogy minél több fény jusson az egyes szintekre és a belső terekbe.

A Metrodom Green Lakópark 2022-ben elnyerte az European Property Awards fenntarthatósági díját. Lakásai „AA” azaz „közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknél jobb” energetikai besorolással rendelkeznek, amely bizonyítja az ingatlanfejlesztők jövő érdekében tett energiahatékonysági törekvéseit.

Közösségi élmény az energiahatékony lakásokon túl

A lakópark a zöld megoldások mellett számtalan közösségi szolgáltatással reagál a jövőbe mutató igényekre. Közösségi használatú napozó- és grill terasz, nappali, fitneszterem, coworking iroda, vagy épp a mikromobilitási pontok és GreenGo állomás teszik kényelmessé és egyszerűvé a rohanó életünket.

A Metrodom innovatív gondolkodásának egyik leglátványosabb eredménye az épületbe és a lakásokba integrált okosotthonrendszer, amely a fűtést, a hűtést, a világítást, a videókaputelefont és az elektromos alumíniumredőnyöket is vezérli.

A Metrodom Dual Eco hűtési és fűtési rendszerében már a megújuló energiáé és az elektromos áramé a főszerep, a földgáz csak kiegészítő szerepet játszik. A lakópark innovációs megoldásait erősíti a tetőre telepített napelemrendszer, amelynek köszönhetően a lakópark is energiatermelőként kapcsolódik be az elektromos hálózatba, fedezve a közös területek energiaszükségletének egy részét. A lakásokban lévő mennyezeti hűtés és fűtés ma az egyik legkorszerűbb és legtakarékosabb megoldás, amely feleslegessé teszi a hagyományos fűtőtestek és légkondicionáló berendezések beszerelését. Mindezeknek köszönhetően a társasház, illetve a lakások energiafogyasztása nemcsak papíron kedvező, de a költségek a valóságban is sokkal barátságosabbak, ha más, új építésű ingatlanokkal vetjük őket össze.

A Metrodom Green esetében az átgondolt tervezés és extra szolgáltatások együttesen teszik a lakóparkot a prémium otthont keresők kedvencévé. A jövő városa most épül, és nem kérdés, hogy zöld lesz.

A Metrodom Green prémium lakásai

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!