Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

2024-től kötelező elektronikus aláírás jön az új ingatlan-nyilvántartásban

ügyvéd
Az ÜgyvédHázak országos ügyvédi ingatlanközvetítő hálózat tagja.

A jelenleg hatályos ingatlan-nyilvántartási törvényünk helyébe várhatóan 2024. nyarán a jelenleg papír alapú nyilvántartást felváltó új elektronikus alapokon nyugvó rendszert vezetnek be, közismert nevén az E-ING rendszert. Az új rendszer szakít a napjainkban ismert több példányon papír alapon készült “hagyományos” aláírásokkal ellátott szerződéses dokumentumok rendszerével, újítása lesz immáron a teljesen elektronikus nyilvántartásra történő áttérés. 

Elektronikus aláírás

Az új szabályozás lényege, hogy a legfontosabb jognyilatkozatokat, mint az ingatlan-nyilvántartási kérelem, ügyvédi meghatalmazás, adásvételi vagy csereszerződés lényeges tartalmi elemei, a tulajdonjog bejegyzési engedély, stb. kizárólag az E-ING informatikai rendszerében kitöltendő elektronikus űrlappal lehet létrehozni. 

Az E-ING elektronikus űrlapjait a közreműködő ügyvéd készíti el, melyet az ügyletben részt vevő személyek látnak el fokozott biztonságú elektronikus aláírással.

Papíralapú magánokirat vagy közokirat már csak akkor szolgálthat az E-ING bejegyzések alapjául, ha azt az ügyvéd előzetesen elektronikus okirattá alakítja.

Az új rendszer egyik előnye a papír alapú dokumentumok számának visszaszorítása.

Másfelől az aláíró felek megfelelő infrastruktúra birtokában online formában – személyes jelenlét nélkül – is elláthatják aláírásukkal az ingatlanügylethez kapcsolódó szerződéseket, okiratokat. 

Az elektronizált nyilvántartás elengedhetetlen kelléke, hogy az ingatlanügyletben részt vevő jognyilatkozatot tevő felek rendelkezzenek fokozott biztonságú elektronikus aláírással. Ez a követelmény mind a természetes személyek és mind a jogi személyek képviseletében eljáró személyek vonatkozásában nélkülözhetetlen. 

Fokozott biztonságú elektronikus aláírás a Kormányablakoknál igényelhető eSzemélyi  igazolvány mellé kérhető. A Kormányhivatalok az ingyenesen biztosított elektronikus aláírást, egy zöld és egy kék szegélyű boríték átadásával teljesítik. A borítékban az elektronikus aláíráshoz szükséges kódok találhatóak. Az eSzemélyi igazolvány és a kódkártyák birtokában lehetőségünk lesz saját fokozott biztonságú elektronikus aláírásunk elkészítésére. További technikai feltétel a vezetékes kártyaolvasó vagy az eSzemélyiM mobilapplikáció beszerzése. Az eSzemélyi kliens segítségével aktiválhatjuk a vezetékes vagy mobil applikációs kártyaolvasónkat.

A másik megoldás, az azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés szolgáltatással (AVDH) történő aláírás. Minden olyan magyar vagy más állampolgárságú személy részére már most is elérhető, aki már rendelkezik Magyarországon online Ügyfélkapu hozzáféréssel.

Továbbra is kell a jogi képviselet az ügyek intézéséhez. A tulajdonjog és az egyéb jogok kapcsán a bejegyzési engedélyt speciális elektronikus űrlapon kell majd létrehozni. Azt ügyvéd (vagy közjegyző, kamarai jogtanácsos, vagy helyetteseik) előtt személyes jelenléttel vagy minősített tanúsítványon alapuló fokozott biztonságú elektronikus aláírás elhelyezésével vagy azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés szolgáltatással kell hitelesíteni.

Számos, egyszerűbb elbírálású ügyben automatikus döntéshozatal valósulhat meg az elektronikus okiratok alapján. Ilyenkor a beérkezett információk alapján, emberi közbeavatkozás nélkül hozza meg a hatóság a döntését és közli azt az ügyféllel. Azonban ilyenkor kizárólag a kérelemnek helyt adó, illetve a bírósági elrendelés vagy hatósági felhívás ingatlan-nyilvántartási rendelkezését végrehajtó döntés hozható.

A blogcikk szerzője Dr. Bognár Tímea Anett ügyvéd, az ingatlanforgalmi szakjogász az ÜgyvédHázak országos ügyvédi ingatlanközvetítő hálózat tagja.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!