Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

vályog

A vályogfal homok, lösz és agyag keverékéből készül, melyhez pelyvát, szecskát kevertek, hogy szilárdabb legyen. Az utóbbi időben kialakult új technológia az úgynevezett szupervályog, melyben adalékanyagokkal és kiegészítő elemekkel igyekeznek még stabilabbá tenni a vályogfalat. A vályogépületeket általában sekély (néhány sor téglából vagy kőből készült) alapra építették. Hazánkban házépítésre csak az utóbbi 300-400 évben, erdeink megritkulása után kezdték tömegesen alkalmazni. A vályogot később az égetett tégla kiszorítja, az utóbbi jó fél évszázadban szinte egyáltalán nem épültek vályogépületek.

A vályogfalat három alaptípus (és azok számos variációja) szerint építették:

– a legegyszerűbb a rakott fal (fecskefal), amit kézzel vagy vasvillával éppen felemelhető méretű gombócokból raktak, majd száradás után egyenesre faragtak,
– jobb minőségű a vert fal, amikor zsaluk közé csömöszölték a vályogot rétegenként,
– a vályogtégla falat előre elkészített és kiszárított elemekből rakták agyaghabarcsba.

A falakat kezdetben csak agyaggal simították, a meszelés később terjedt el.

A vályogházakra fafödémet és magastetőt építettek nád- vagy zsúpfedéssel. A cseréphéjalás csak a legutolsó időkben terjedt el, illetve felújításkor alkalmazták. A padlót agyaggal tapasztották, csak később terjedtek el a különböző padlóburkolatok. Fűtéséről kemence, később cserépkályha gondoskodott.

Bár a vályogházakat többnyire nem tervezték hosszú távú használatra (általában egy-két generációt szolgáltak ki), mégis találhatunk akár 150-200 éves, jó állapotban lévő vályogépületeket is az ingatlanpiacon. Ha elhanyagolt épületet veszünk, elsősorban a környezetre és a falak megfelelő állapotára figyeljünk. A többi szerkezet cserélhető, felújítható. A felújításkor mindenképp vegyük igénybe vályogházakhoz ténylegesen értő (lehetőleg felújításokkal, műemlékekkel foglalkozó) építész szakmai segítségét.

Jó állapotú, jól karbantartott vagy frissen felújított vályogházak esetén pedig a fentieken túl azt is figyeljük, hogy az alkalmazott anyagok természetesek-e, nem alkalmaztak-e a felújítás során olyan technológiákat, melyek új állapotukban látványosak, de később problémát okozhatnak.