Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

tömegfal

A tömegfal egy energiagyűjtő fal, mely a szoláris fűtésben hasznosítható. Szerkezetileg egy masszív külső falból (a „tömegfal”) és az elé épített üvegezésből áll. Ezt mozgatható árnyékolószerkezet egészíti ki. A tömegfal külső felületét nagy elnyelőképességű, „sötét” színezéssel, felületképzéssel látják el. Itt történik a sugárzásos hőterhelés elnyelése, amelyet a nagy tömegű fal tárol és késleltetéssel a helyiségbe juttat.

Az alkalmazás feltételei közül elsőként a kedvező tájolású, benapozott homlokzati szakasz említendő. A teherhordó falat illetően a nehéz, nagy hőátbocsátási tényezőjű (tömör tégla, kő, beton) szerkezetek esetében lehet látványosabb eredményt elérni. Meglévő falak is átalakíthatók tömegfallá.

A tömegfal teljesítménye jobb, ha kettős üvegezést és mozgatható hőszigetelő-árnyékoló szerkezetet alkalmaznak. Kevésbé hatásos az alkalmazás vagy átalakítás korszerű falazóelemekből épített falak esetében, és értelmét veszti, ha a falnak külön hőszigetelő rétege is van.

A meglévő fal tömegfallá történő átalakítása javítja a hőszigetelő képességet. Egyszeres üvegezés alkalmazása esetén a hőátbocsátási ellenállás növekménye mozgatható hőszigetelő-árnyékoló nélkül mintegy 0,15, társított szerkezettel a nyitott és a csukott állapot időbeli átlagaként kb. 0,25 m2K/W.
A kétrétegű üvegezéssel biztosított ellenállás-növekmény 0,30, társított szerkezet használatával időbeli átlagaként mintegy 0,40 m2K/W. A tájékoztató adatokból is látható, hogy az eredeti teherhordó falhoz viszonyítva a hőszigetelő képesség javulása aránylag szerény mértékű. Ezért csak szerény csökkenésre számíthatunk a beépítendő fűtőteljesítmény, a fűtési csúcsigény tekintetében.

Lényegesen kedvezőbb a kép azonban akkor, ha a szerkezet energiamérlegét a teljes fűtési idényre vonatkoztatva vizsgáljuk: a teljes idényre a veszteségek és nyereségek kiegyenlíthetik egymást.

A szellőzőnyílásokkal felszerelt különleges tömegfal a Trombe fal.