Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

tetőkert

Zöldtetőnek nevezzük azokat a növényzettel borított födémeket, ahol a kertészeti és a szigetelési rétegek szerves egységet alkotnak. Telepítésükhöz építési engedély szükséges.

Típusai
– Extenzív zöldtető
– Intenzív zöldtető

Rendszeres tartózkodásra nem alkalmas természetes zöldtetőt 0–25° lejtésszögű tetőn, míg állandó tartózkodásra is használható tetőkertet csak közel sík (1,5–5% lejtésű) tetőszerkezeten tudunk kialakítani. A zöldtetők súlya négyzetméterenként 0,5–2,0 kN között mozog, míg a tetőkertek súlya jóval nagyobb, 2,5–15 kN/nm.

Csak jó állapotban lévő, gyökérálló vízszigetelésre szabad kertet telepíteni, hiszen a növényzetnek vegyi károsító hatása van, gyökérsavak keletkeznek, illetve a gyökérzet nyomhatja az alatta levő szigetelési rétegeket. A német szabvány szerint a kertépítést megelőzően egy négyéves gyökérállósági vizsgálatot kell végezni a tetőn. Ennek során egy kis mintaterületen vizsgálják a vegetációt, ide többnyire tarackot ültetnek be, ami az egyik legerősebb gyökérzettel rendelkezik. Ha minden rendben, akkor gyökérállóvá minősítik a vízszigetelést.

Ha a ház tetőszigetelése nem gyökérálló (ami nagyon valószínű, hiszen annak idején nem ilyen célra szigetelték a lapostetőket), akkor vagy egy új gyökérálló záróréteget kell felhordani, vagy gondoskodni kell egy külön védőrétegről. A kertépítés előtt közvetlenül pedig 48–72 óráig el kell árasztani a tetőt, hogy víznyomás alatt is megfelel-e a követelményeknek.

A tetőket többnyire gyökérálló, 1 mm-nél vastagabb, kétrétegű bitumenes vagy PVC-vízszigeteléssel látják el. Előbbi előnye, hogy a födémre hegesztett bitumenes lemez sérülésekor a beázás a sérülés helyén keletkezik, míg a PVC-s szigetelésnél a sérülés helyétől távolabb, a födém mélypontján jelentkezik a beázás. A bitumenes szigetelések közül gyökérállóak a rézfólia betétes lemezek, ahol a gyökérsav és a fémrészecske által kiváltott elektromosság téríti el a gyökércsúcsot.