Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

polisztirol

A hagyományos falazatok túlnyomó többségénél polisztirolt alkalmaznak hőszigetelésre. Legnépszerűbb típusai az alábbiak.

EPS

Az expandált polisztirol (EPS) hablemez kőolajból előállított, hajtógázt és speciális adalékokat tartalmazó sztirolgyöngyből készült hőszigetelő anyag. Különböző méretekben és keménységben vásárolható. Hő- és hangszigetelő képessége kiváló. Hővezetési tényezője 0,04 W/mK. Expandálással készül, míg a másik polisztirolhab termékcsoport, az XPS extrudálással.

Az EPS-t leggyakrabban homlokzati és födém (padló, lapostető) hőszigetelésre használják. Hőszigetelő képességét a belsejébe zárt levegőnek köszönheti. Általában fehér színű táblákban kapható. A sztirolgyöngyök a gyártás során nem tapadnak hézagmentesen össze, így az anyagba 2-4 térfogatszázaléknyi víz juthat be.

Ez nem károsítja az anyagot, de hőszigetelő képességét rontja, ezért általában olyan helyen alkalmazzák, ahol a hőszigetelés nem kap vizet, nem alakulhat ki páralecsapódás. Bomlását az UV-sugárzás gyorsítja, ezért csak takart állapotban alkalmazható.

Grafitos EPS

Az EPS egyik formációja a grafitos EPS. Ekkor az alapanyagul szolgáló sztirolgyöngyökhöz grafitlemezkéket kevernek. A grafit visszaveri a hőt, és így jelentősen javítja a hőszigetelő képességet. Hővezetési tényezője kb. 20%-kal kedvezőbb, mint a hagyományos EPS lemezé, azaz: 0,032 W/mK.
Páradiffúziós és egyéb fizikai tulajdonságai viszont megegyeznek a hagyományos EPS lemezével, vagyis közepes mértékű páraáteresztés jellemzi. Csak takart állapotban alkalmazható. Ezüstszürke táblákban kapható. Szelektív gyűjtéssel újrahasznosítható. Főként homlokzati hőszigetelésre használják.

FPS

A formahabosított EPS, vagyis az FPS alapanyaga az EPS-sel megegyező, de speciális gyártástechnológiával készül. A sztirolgyöngyök jobban tapadnak egymáshoz, ezért tömörebb anyagszerkezet alakul ki, mint a normál EPS lemeznél. Ezért sokkal jobban terhelhető, a vízfelvétele is jóval alacsonyabb.
Formában készül, ennek köszönhetően felületén különböző mintázatok alakíthatók ki. Fő felhasználási területei: zöldtető vízmegtartó lemeze, padlófűtés rendszerlemeze, padló, lábazat, hőhidak. De ezzel az eljárással készítik az öntött betonfalas házak hőszigetelő zsaluelemeit is. Csak takart állapotban alkalmazható. Szelektív gyűjtéssel újrahasznosítható. Hővezetési tényezője 0,035 W/mK.

XPS

Az XPS az extrudált polisztirol, más néven zárt cellás polisztirol. Alapanyaga az EPS alapanyagával megegyezik, de gyártási technológiája más elven működik. Az EPS-re jellemző szemcsés szerkezet teljesen hiányzik, az XPS zárt cellákból áll, ezért vízfelvétele rendkívül alacsony. Vagyis nedves, vizes környezetben is megőrzi hőszigetelő képességét.

Rendkívül időtálló. Fagyra nem érzékeny, nagy nyomásállósága miatt alkalmazható épületek lábazati területein, fordított rétegrendű tetőszigeteléskor, illetve zöldtetők, ipari padlók kialakításánál. Színe a gyártó cégre jellemzően lehet kék, zöld, rózsaszín, sárga stb. Bomlását az UV-sugárzás gyorsítja, ezért csak takart állapotban alkalmazható. Szelektív gyűjtéssel újrahasznosítható.