Ingatlan.com – Tudástár

Lakásfelújítás 2021: támogatások, árak, tervezés

Beköltöztünk álmaink lakásába, de még nem teljes az örömünk, hiszen most jön az egyik legidegölőbb tevékenység, a lakásfelújítás. Jó hír, hogy amennyiben megfelelünk a kritériumoknak, igényelhetünk állami támogatást a fejlesztésekre. Hogyan számolhatjuk el a költségeinket? Mire figyeljünk a tervezésnél? Mennyibe fognak kerülni, és meddig tartanak hozzávetőlegesen a munkálatok? 

Lakásfelújítási támogatás 2021-2022

Az Otthonteremtési program részeként államilag támogatott lakásfelújítási támogatásban részesülhetnek azok a családok, ahol legalább egy gyermeket nevelnek a szülők. 

Fontos, hogy az  50-50% nem a támogatásra vonatkozik, hanem a benyújtott számlák összegére. A gyakorlatban mindkét költségtényezőnek egyenként el kell érnie a teljes számlaösszeg 25%-át ahhoz, hogy a támogatás maximumát, azaz a felújíítási költségek 50%-át visszakaphassa az igénylő.

Példák:

Milyen célokra vehető igénybe állami támogatás?

Többek közt ezekre az építési tevékenységekre igényelhető lakásfelújítási támogatás:

Az 518/2020-as kormányrendelet 5. pontja részletesen taglalja a támogatható fejlesztéseket. 

Otthonfelújítási program vagy CSOK felújításra?

Bizonyos felújítási munkálatok a CSOK, illetve az Otthonfelújítási program keretében is finanszírozhatóak. Míg a CSOK esetében a gyerekek számától függ az igénybe vehető összeg, addig a lakásfelújítási támogatásnál a teljesített számlák a mérvadóak. A kifizetés kapcsán is van eltérés: a CSOK-nál lehetőség van készültségi foknak megfelelő szakaszos folyósításra, míg az Otthonfelújítási programnál a támogatás igénylésére az utolsó számla kifizetése után kerülhet sor. 

A bővítésre, korszerűsítésre igényelhető CSOK-hoz képest a lakásfelújítási támogatás felhasználási lehetőségei szélesebb körűek, de mivel sok az átfedés, a két támogatási forma kombinálható, ha megfelelünk a követelményeknek. Fontos, hogy egy számla nem nyújtható be mindkét programba, a Magyar Államkincstár ugyanis mindig ellenőrzi az elszámolásokat. 

Otthonfelújítási támogatás feltételei

A kormányrendelet alapján lakásfelújítás esetén támogatás igénybevételére az lehet jogosult, aki 

Támogatott lakásfelújítási hitel

A lakásfelújítás kivitelezéséhez otthonfelújítási hitel érhető el a 641/2020-as kormányrendelet értelmében, amelynek maximális futamideje 10 év 3%-os kamattal, maximális összege pedig 6 millió forint.  A különböző pénzintézetek némileg eltérő feltételekkel nyújtanak kölcsönt: egyes bankoknál magasabb a minimálisan felvehető kölcsön összege, míg másoknál a futamidők miatt érdemes alaposan átnézni a kondíciókat. 

A lakásfelújítás menete, ára és időtartama

A lakásfelújítás kulcsa, hogy szigorúan költségvetésen belül maradjunk, de mégis szép eredményt kapjunk, az egész folyamat hatékony megtervezésében rejlik. 

A teljes körű lakásfelújítás lépései

Lakásfelújítás árak 2021

Egy lakás felújítása számos tényezőtől függ, amelyek befolyásolják a költségeket. Ha drágább anyagokkal teljes körű korszerűsítést ütemeztünk be, akkor természetesen költségesebb lesz a modernizálás. Hozzá kell tenni, hogy az árak 2020-hoz képest a lakásjavító cikkek és a szolgáltatások esetében is jócskán, több mint 11%-kal emelkedtek a KSH adatai szerint. Közepes árfekvéssel, általános felújítással kalkulálva négyzetméterenkénti ár hozzávetőleg 80-100 ezer forint költséggel számolhatunkra tehető.

Mennyi idő a teljes lakásfelújítás? 

Ideális esetben egy 100 m²-es lakás felújítási ideje nagyjából 3-4 hónap, amennyiben kivitelezőkkel dolgoztatunk. Mivel jó szakembert találni manapság ritka szerencse, időben kezdjük el felkutatni a vállalkozót, akivel minél előbb egyeztessünk időpontot. Persze magunk is elvégezhetünk bizonyos részmunkákat, ha sok szabadidővel rendelkezünk. Ilyenkor vegyük számításba, hogy a megvalósítás ebben az esetben vélhetőleg jóval hosszabb ideig tart, nem is beszélve az idegeinkről, amelyek jócskán megtépázódhatnak egy ilyen folyamat során. 

Exit mobile version