Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Milyen volt és milyen lesz a megyei lakáspiac éve? – Legek, árak Somogy megyéből

  • 2022.01.19.

Összességében kedvező évet zárt tavaly a magyarországi lakáspiac, amely fokozódó keresletet és nagyobb forgalmat hozott, részben az állami támogatásoknak köszönhetően – áll az ingatlan.com részletes elemzésében, amely a múlt évet meghatározó, valamint az idén várható trendek bemutatása mellett ismerteti azt is, hogy Somogy megyében hogyan alakult a használt lakóingatlanok ára, valamint melyek a legdrágább és legolcsóbb eladásra kínált ingatlanok az idén januári kínálat alapján. 

Eltérő pályán mozgott 2021-ben a használt és új lakások országos piaca. A használt lakóingatlanokra 4,7 millió érdeklődés érkezett az ingatlan.com-on, ez 5,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, amikor a járványhatás visszafogta a keresletet. Az új lakások iránti érdeklődések száma pedig 64 százalékkal nőtt.

“A jelentős bővülés a kedvezményes lakásépítési áfa 2021 elején történt újbóli bevezetésének, valamint az ősszel elindult zöld otthon programnak köszönhető”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Somogy megyében a tulajdonosok és ingatlanközvetítők tavaly több mint 162 ezer hirdetést adtak fel a megyében, ami 4,3 százalékkal több mint 2020-ban.

Hogyan teljesített a megye lakáspiaca? Legek, árak, települések

Somogy megyében például a kereslet 4,3 százalékkal nőtt a 2020-as szinthez képest, összesen több mint 162 ezer érdeklődés volt az eladásra kínált használt lakóingatlanok iránt. Az átlagos négyzetméterár idén január elején 625 ezer forintot tett ki, ez 57 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A megye legnagyobb lakóingatlan-kínálattal rendelkező települései közül a megyeszékhelyen, Kaposváron 15,2 százalékkal 318 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár.

  • Siófokon 57,5 százalékkal 981 ezer forintra,
  • Balatonföldváron 68,4 százalékkal 1,17 millió forintra,
  • Balatonlellén 44,1 százalékkal 820 ezer forintra,
  • Zamárdiban pedig 18,4 százalékkal 909 ezer forintra emelkedett a használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára.

Az összeállítás bemutatja azt is, hogy az idén januárban még eladásra váró, vagyis az aktuális kínálatban melyek a megye legolcsóbb és legdrágább lakóingatlanai.

  • 1,07 milliárd forintos árral Balatonendréd áll a rangsor élén, egy modernkori, újszerű kastély, 2200 négyzetméteres alapterülettel, 7000 négyzetméteres telekkel.
  • A második helyet Siófok szerezte meg 975 millió forinttal, itt a Mihályffy villát hirdetik, ami 880 négyzetméter felújított állapotban.
  • A harmadik pedig szintén Siófok, Töreki több, mint 907 millió forinttal, 1200 négyzetméteres házat és birtokot hirdetnek ennyiért.

A legolcsóbb ingatlanok közé tartozik

  • egymillió forintos árral Szabás településen található, egy 72 négyzetméteres felújítandó családi ház, több mint 2000 négyzetméteres telekkel.
  • Emellett Babócsában és Homokszentgyörgyön 1,2 millió forintért kínálnak eladásra egy-egy családi házat. Az előbbi 90 négyzetméteres míg az utóbbi 64, mindkettőhöz több mint 1000 négyzetméteres telek tartozik.

Mire lehet számítani 2022-ben? 

Balogh László az országos piacon az idei évben várható trendekről azt mondta, az új lakások iránti érdeklődés továbbra is erős maradhat. Sőt, a jelenlegi kilátások alapján – akár 25-30 ezer új lakás átadása várható országszerte, így nem túlzás azt mondani, hogy az új lakások éve lesz 2022. Ennyi új lakás átadása ugyanis már a 2020-ban 28 ezer lakással elért tízéves rekordszintet jelentené.

A szakember szerint fontos tényező, hogy az infláció felgyorsulása miatti jegybanki kamatemelések drágulást hoztak a lakáshitelek piacán, a fokozatosan növekvő kamatok miatt sok vevőjelölt minél előbb szeretné lebonyolítani a vásárlást, ez extra lendületet adhat az év elején a piacnak, igaz, az előrehozott vásárlások miatt az év második felében lassabb lehet a növekedés.

“Lényeges ugyanakkor, hogy a kamatemelések nem érintik az államilag támogatott – lakáscélú – hiteleket, így ezek a konstrukciók az eddiginél komolyabb szerepet kaphatnak a piacon”

– tette hozzá Balogh László.

A mostani szabályozás szerint a 2022 végéig építési engedéllyel rendelkező vagy egyszerű bejelentéssel épülő új ingatlanokat 2026 végéig lehet a kedvezményes, 5 százalékos lakásépítési áfával megvenni. Mivel a lakóingatlan-építésre alkalmas telkek kínálata egyre szűkebb, ezért a nagyvárosokban telekárrobbanás várható. Ez valószínűsíthető forgatókönyv például Kaposvár vonzáskörzetében, így Taszáron, Jután, Kaposmérőn vagy éppen Bárdudvarnokon.

Összességében a használt lakásoknál árnövekedés lesz, de a korábbinál enyhébb ütemben. Várhatóan 5-10 százalékos drágulásra lehet számítani. Balogh László szerint ennek oka, hogy az elmúlt 7 évben – rövidebb megingásoktól eltekintve – fokozatosan drágultak a lakások, így az áremelkedés is szükségszerűen egyre lassabb lesz országos szinten.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!