Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Külön utakon járnak a használt és az új lakások Bács-Kiskun megyében is

  • 2021.11.22.

Tízezer lakosra országszerte 10,1 új lakás jutott az első félévben, ez javulást jelent az egy évvel korábbi 8,9 és a tavalyelőtti 6,6 lakáshoz képest. Bács-Kiskun megyében pedig 8,5 lakás épült tízezer lakosra vetítve a szóban forgó időszakban.

Átalakuláson megy át az országos, ezen belül a Bács-Kiskun megyei lakáspiac. Egyrészt átalakult a lakosságarányos megyei rangsor, az új lakások ára meredek emelkedést mutat országszerte, a használtaknál ugyanakkor csak mérsékelt növekedésről van szó – áll az ingatlan.com legújabb elemzésében, amely összevetette az új és használt lakóingatlanok országos piacát, emellett ismerteti, hogy mi a helyzet és milyen árak jellemzőek Bács-Kiskun megyében. 

Csere az országos lista élén

Az egyik lényeges változás a lakosságarányos újlakás-átadásoknál látható. Az első félévben ugyanis tízezer lakosra országosan 10,1 új lakás jutott, ez élénkülést jelent a 2019 első félévére jellemző 6,6 lakáshoz és 2020 első félévében feljegyzett 8,9 lakáshoz képest. 2021 első félévében Budapest 26,3 új lakást tudott felmutatni tízezer lakosra vetítve, ezzel a főváros állt az első helyen. Győr-Moson-Sopron megye volt a második 13,2 lakással, Pest megye pedig 13,1 lakással a harmadik. Érdekesség, hogy 2015-től 2019-ig minden év első felében Győr-Moson-Sopron volt a listavezető.

Az idei év első felévében Bács-Kiskun megyében tízezer lakosra vetítve 8,5 új lakás épült, ami kissé elmarad az országos átlagtól.

Balogh László az ingatlan.com szakértője elmondta:

“Az eladásra történő lakásépítések költségeiben nincsenek komolyabb különbségek országos szinten, a lakásfejlesztők ezért azokban a térségekben aktívabbak, például Budapesten és Pest megyében, ahol magasabbak a négyzetméterárak és ehhez megfelelő kereslet társul. Ez játszott szerepet a főváros előretörésében.”

Hozzátette:

“Azokban a megyékben várható élénkülés az új lakások piacán, ahol a járvány után leggyorsabban talál magára a kereslet, ez pedig felélénkítheti a használt lakóingatlanok forgalmát is.” 

Élénkülés, jókora eltérésekkel

Az idei év első felében 23 százalékkal nőtt a lakáspiaci forgalom az eddig feldolgozott hivatalos adatok alapján. Ugyanakkor az élénkülést nem kísérte a járvány előtti időszakban látott két számjegyű drágulás a használt lakóingatlanok piacán, esetükben az áremelkedés 3 százalékos volt éves szinten. Az új lakások ára viszont ennél jóval tempósabban, több mint 10 százalékkal nőtt. Balogh László azt mondta:

“Az adatokból az látszik, hogy különvált az új és használt lakások piaca. Az előbbieknél látható jelentős drágulásban szerepet kapott az építőanyagok drágulása valamint a kereslethez mérten viszonylag szűk kínálat. Fontos továbbá, hogy a használt lakásoknál az átlagárak csak mérsékelt emelkedésére volt lehetőség, egyrészt a jelentős kínálat, másrészt a vásárlóerő korlátai miatt.”

Azt is hozzáfűzte: az új lakások piacának alakulásánál figyelembe kell venni, hogy bár sok megyében az eladásra kínált új lakóingatlanokból visszafogott a kínálat, több helyen  van azért fejlődés, számos esetben ugyanis saját célra építik az új lakóingatlanokat.

Mennyibe kerülnek a lakóingatlanok Bács-Kiskun megyében? 

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy október végén a legtöbb megyében a megyeszékhelyen volt komolyabb újlakóingatlan-kínálat. Igaz ez Bács-Kiskun megyére is, Kecskeméten az eladásra váró új lakóingatlanok – sor-, iker- és családi házak, valamint lakások – átlagos négyzetméterára 657 ezer forintot tett ki. A kecskeméti használt lakások ára 436 ezer forint volt.

A használt lakóingatlanokat nézve jelentősebb kínálattal rendelkező városok közül Lajosmizsén 307 ezer forintot tett ki az átlagos négyzetméterár. Kiskunfélegyházán 300 ezer forint, Baján 273 ezer forint, Kiskunhalason 235 ezer forint, Kalocsán pedig 219 ezer forint volt ugyanez.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!