Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Költözések Magyarországon, fókuszban maradtak az agglomerációs települések – mi történt Békés vármegyében?

  • 2023. április 5.

A legújabb adatok szerint tartósnak látszik az elmúlt években kialakult trend, miszerint a főváros mellett a legtöbb vármegyeszékhelyen csökkent az állandó lakosok száma. Míg nagyvárosok agglomerációs körzeteiben található települések kedvelt célpontnak számítanak a költözések mérlegét nézve – áll az ingatlan.com legújabb elemzésében. Kiderül belőle az is, hogy Békés vármegyét milyen változások jellemezték és a különböző településeken a költözések következtében hogyan alakultak az átlagos négyzetméterárak.

Miért olyan népszerűek az agglomerációs körzetek az országban?

“A drágább lakásokkal rendelkező nagyobb városokban csökkent a népesség, ezzel szemben azok vonzáskörzetében lévő legtöbb településen viszont nőtt. Sokan ugyanis kiköltözéssel válaszoltak az adott nagyváros viszonylag magas lakásáraira, a folyamatot erősítette az is, hogy a kamatok emelkedése miatt drágábbak lettek a lakáshitelek. Egy-egy nagyvároshoz képest annak vonzáskörzetében ugyanakkora összegért nagyobb lakóingatlant lehet vásárolni. Ezt a lehetőséget pedig továbbra is sokan kihasználják. Emellett sok kistelepülés a falusi CSOK-nak köszönhetően ért el bővülést.”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Fontos azonban, hogy egy-egy település lakosságszám-változásánál nemcsak a be- és kiköltözésekről van szó, hanem a népesség természetes alakulásáról: azaz a születések és halálozások különbsége, valamint az egyéb okokból történő lakcím-bejelentkezések is szerepelnek az adatokban.

Milyen változások történtek a vármegyében?

Az országos tendencia sok vármegyében látható, Békésben azonban kicsit más a helyzet, vannak települések, amelyek több lakosnak adnak helyet, az ingatlanárakon ez azonban nem feltétlenül látszik.

Az ingatlan.com elemzése szerint Békés vármegyében Békéscsabán 0,7 százalékkal, 418 fővel mérséklődött a lakosok száma egy év alatt. Ezzel párhuzamosan a vármegyeszékhely átlagos négyzetméterára 24 százalékkal 393 ezer forintra nőtt a kínálati piacon.

A vármegyén belül Újkígyós, Sarkadkeresztúr és Hunya lakosságszáma 4-23 fővel, azaz 0,5-1 százalékkal emelkedett. Közben az átlagos négyzetméterárak az előbbi két településen 18 illetve 16 százalékkal 145 és 47 ezer forintra csökkent, ezzel szemben Hunyán kiemelkedő mértékben, 247 százalékkal 110 ezer forintra emelkedtek.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!