Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Így alakultak az albérletárak Zala vármegyében az iskolakezdés előtt – árkörkép a legjelentősebb egyetemvárosokból 

  • 2023. szeptember 8.

Az országos trendeknek megfelelően Zala vármegyében is feljebb mentek az átlagos lakbérek az elmúlt egy év során – áll az ingatlan.com elemzésében, amely a felsőoktatási tanévet megelőző nyári albérletszezon apropóján bemutatja a vármegyére jellemző átlagos albérletárak változását és ismerteti a legjelentősebb egyetemvárosok bérleti díjait. 

Mi a különbség a piacok között?

“Az elmúlt években a felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után kapcsolt teljes fordulatszámra az országos albérletpiac, az idén azonban hamarabb látható volt az élénkülés, sokan ugyanis a fokozatosan emelkedő bérleti díjak miatt korábban léptek”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a trendeket bemutatva. Hozzátette:

Már a ponthatárhirdetést követő hetekben is 9 százalékkal nagyobb volt a kereslet a kiadó lakások iránt, mint egy évvel korábban. A kereslet mellett a kínálat is dinamikusan bővült az idei albérletszezonban. A ponthatárok kihirdetése előtt 11,5 ezer lakás és ház volt a kínálatban, augusztus végén pedig már közel 14 ezerről volt szó, ami majdnem 20 százalékos bővülést jelent. A szakember azt is elmondta, hogy az albérletek piaca teljesen más utat jár be, mint a használt eladó lakások piaca. Utóbbit ugyanis nagy általánosságban keresletcsökkenés jellemzi az utóbbi időszakban. Ennek megfelelően az árak is nagyjából stagnálást mutatnak.  

Hogyan alakultak az árak Zala vármegyében? 

A KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint a Zala vármegyét magában foglaló nyugat-dunántúli régióban júliusban 69 százalékkal voltak magasabbak a bérleti díjak, mint 2015-ben. Ez az érték jóval elmarad az országos lakbérindextől, amely 92 százalékos drágulást mutatott. Éves összevetésben a régiós lakbérek 15 százalékkal nőttek, szemben az országos 13 százalékos emelkedéssel.

Augusztusban pedig a vármegyében kiadásra kínált lakóingatlanok átlagos bérleti díja 143 ezer forint volt, szemben az egy évvel ezelőtti 100 ezer forinttal. A vármegyeszékhely Zalaegerszegen 130 ezer forint volt az átlagos lakbér, míg egy évvel korábban 100 ezer forintot tett ki. A vármegye albérlet- és lakáspiacát a balatoni, gyógyfürdővel rendelkező települések határozzák meg. Ugyanakkor tudni kell, hogy az érintett településeken a szokásostól eltérő módon értelmezhető az albérletpiac, hiszen többségében nyaralásra kiadó ingatlanok szerepelnek a kínálatban. Az érintett települések közül Keszthelyen 100 ezer forintról 150 ezer forintra, Hévízen 155 ezer forintról 170 ezer forintra, Zalakaroson 90 ezer forintról 120 ezer forintra nőtt az átlagos bérleti díj. A vármegye szintén nagyobb albérletkínálattal rendelkező települései közül Nagykanizsán 70 ezer forintról 100 ezer forintra emelkedett a bérleti díj. 

 

Az elemzés szerint a legjelentősebb egyetemvárosok piacát nézve Győrben augusztusban 160 ezer forintért, Pécsen 140 ezer forintért, Szegeden is 140 ezer forintért, Debrecenben 180 ezer forintért, Miskolcon 100 ezer forintért, Nyíregyházán 135 ezer forintért, Kecskeméten és Szombathelyen egyaránt 130 ezer forintért kínálták a kiadó lakásokat, Budapesten pedig 240 ezer forint volt az átlagérték. 

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!