Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Eltérő a tempó az új és a használt lakások drágulásában – mi történt a Velencei-tó partján és Fejér megyében?

  • 2021.11.22.

 

Tízezer lakosra országszerte 10,1 új lakás jutott az első félévben, ez javulást jelent az egy évvel korábbi 8,9 és a tavalyelőtti 6,6 lakáshoz képest. Fejér megyében pedig 6,9 lakás épült tízezer lakosra vetítve a szóban forgó időszakban.

Átalakuláson megy át az országos, ezen belül a Fejér megyei lakáspiac. Változott a lakosságarányos megyei rangsor, az új lakások ára meredek emelkedést mutat országszerte, a használtaknál ugyanakkor csak mérsékelt növekedésről van szó – áll az ingatlan.com legújabb elemzésében, amely ismerteti azt is, hogy mi a helyzet és milyen árak jellemzőek Fejér megyében. 

Csere az országos lista élén

Az egyik lényeges változás a lakosságarányos újlakás-átadásoknál látható. Az első félévben ugyanis tízezer lakosra országosan 10,1 új lakás jutott, ez élénkülést jelent a 2019 első félévére jellemző 6,6 lakáshoz és 2020 első félévében feljegyzett 8,9 lakáshoz képest. 2021 első félévében Budapest 26,3 új lakást tudott felmutatni tízezer lakosra vetítve, ezzel a főváros állt az első helyen. Győr-Moson-Sopron megye volt a második 13,2 lakással, Pest megye pedig 13,1 lakással a harmadik. Érdekesség, hogy 2015-től 2019-ig minden év első felében Győr-Moson-Sopron volt a listavezető.

Az idei év első felében Fejér megyében tízezer lakosra vetítve 6,9 új lakás épült, ami elmarad országos átlagtól. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta:

“Az eladásra történő lakásépítések költségeiben nincsenek komolyabb különbségek országos szinten, a lakásfejlesztők ezért azokban a térségekben aktívabbak, például Budapesten és Pest megyében, ahol magasabbak a négyzetméterárak és ehhez megfelelő kereslet társul. Ez játszott szerepet a főváros előretörésében.” 

Élénkülés, jókora eltérésekkel

Az idei év első felében 23 százalékkal nőtt a lakáspiaci forgalom az eddig feldolgozott hivatalos adatok alapján. Ugyanakkor az élénkülést nem kísérte a járvány előtti időszakban látott két számjegyű drágulás a használt lakóingatlanok piacán, esetükben az áremelkedés 3 százalékos volt éves szinten. Az új lakások ára viszont ennél jóval tempósabban, több mint 10 százalékkal nőtt. Balogh László azt mondta:

“Az adatokból az látszik, hogy különvált az új és használt lakások piaca. Az előbbieknél látható jelentős drágulásban szerepet kapott az építőanyagok drágulása valamint a kereslethez mérten viszonylag szűk kínálat. Fontos továbbá, hogy a használt lakásoknál az átlagárak csak mérsékelt emelkedésére volt lehetőség, egyrészt a jelentős kínálat, másrészt a vásárlóerő korlátai miatt.”

Azt is hozzáfűzte: az új lakások piacának alakulásánál figyelembe kell venni, hogy bár sok megyében az eladásra kínált új lakóingatlanokból visszafogott a kínálat, több helyen  van azért fejlődés, számos esetben ugyanis saját célra építik az új lakóingatlanokat.

Mennyibe kerülnek a lakóingatlanok a megyében? 

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy október végén a legtöbb megyében a megyeszékhelyen volt komolyabb új lakóingatlan-kínálat. Igaz ez Fejér megyére is. Székesfehérváron az új lakóingatlanok – sor-, iker- és családi házak – átlagos négyzetméterára 668 ezer forintot tett ki augusztus végén. Az ottani használt lakások esetében pedig az ár 518 ezer forint volt. 

A használt lakóingatlanokat nézve a megye jelentősebb kínálattal rendelkező városai közül augusztus végén Martonvásáron 491 ezer, Bicskén 435 ezer, Móron 331 ezer, Dunaújvárosban 303 ezer forintért kínálták eladásra a használt lakások négyzetméterét. A koronavírus-járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatása érezhető: a kertes házak és a nyaralók iránt fokozódott az érdeklődés, ez igaz a Velencei-tó környékére is. A jellemző négyzetméterárak a következőképpen alakultak a tóparti településeken: Velencén 623 ezer, Gárdonyban 597 ezer, Pákozdon 459 ezer, Sukorón 610 ezer, Kápolnásnyéken pedig 482 ezer forintot tettek ki.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!