Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Milyen út előtt áll a lakáspiac?

A 2023-as ingatlan.com konferencia deklaráltan azokat a fajsúlyos kérdéseket állította a középpontba, amik az egész közvetítői szakmát foglalkoztatják. Ide tartozik természetesen a lakáspiac állapota is. A fennálló körülmények, valamint a kilátások megértése és megismerése jelentősen segítheti a közvetítők érvényesülését. Ebből az okból Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője tartott előadást, amiben a lakáspiac állapotát és jövőképét vizsgálta.

Nehéz időszakát éli az ingatlanpiac

Balogh László már az előadása elején jelezte, hogy a tények makacs dolgok, azok pedig azt mutatják, hogy a lakáspiac továbbra sem volt képes kilábalni abból a gödörből, amibe 2022 második felébe belesüllyedt. Az okok ismertek (infláció, kedvezőtlen kamatkörnyezet, geopolitikai események), és már a hatások is erősen jelentkeztek.

A szakember kiemelte, hogy a 2022 előtti, prosperáló piaccal és eredményekkel szemben jelenleg mind a használt, mind az új építésű lakások áránál megtorpant az emelkedés, sőt, bizonyos területeken már csökkenés is tapasztalható. Szintén az adatokra alapozva jelezte azt is, hogy hiába állt meg az áremelkedés, ez nem eredményezte az érdeklődések felfutását. Vagyis meglátása szerint a már korábban kialakult kínálati piac érdemben nem változott, a vásárlók többsége eltűnt a piacról.

Eladó ingatlanokra érkező érdeklődések változása.

Romokra épít várat a kiadó piac

Érthető módon azoknak, akik elodázták a lakásvásárlást, gondoskodniuk kell a lakhatásukról, ez pedig extra keresletet generál a kiadó piacon. Balogh László szerint szinte megcserélődtek a piaci tendenciák, vagyis a korábban megszokott élénk kereslet átvándorolt az eladói oldalról a kiadói oldalra. 

Kiadó ingaltanokra érkező érdeklődések változása.

Ez a jelenség pedig abban csúcsosodott ki, hogy kiugróan magas bérleti díjak mellett is gazdára találtak a kiadó lakások. A kiadói oldalon is fontos szerepe van az ismert jelenségeknek, hiszen az infláció által is gerjesztett áremelkedés egyben fel is tornászta a bérlők lakbérekre vonatkozó toleranciaplafonját. Ezt bizonyít az az adat is, ami szerint a 2016-os átlagos bérleti díjak megközelítőleg 200 százalékkal emelkedtek 2023 nyarára.

KSH-igatlan.com lakbérindex változása.

Mit tehetnek az eladók?

Balogh László azt mondta, hogy az látszik, hogy aki el szeretne adni ingatlant, az a jelenlegi körülmények között is el tud, viszont a realitásokkal tisztában kell lennie. Vagyis ha valós az eladási szándék, akkor fontos a piaci normáknak megfelelő árazás, az alkura való hajlandóság, ezek nélkül viszont a hirdetési idő drasztikus megnövekedésével és az ingatlan “beragadásával” lehet számolni.

Átlagos alku mértékét bemutató diagram.

A szakember meglátása szerint azonban pont a piaci realitások kiszámíthatatlansága eredményezi azt, hogy egyre több eladó fogja közvetítő segítségét kérni. Az eladóknak ebben a megváltozott piaci környezetben olyan szakemberre van szükségük, aki segít a helyes árazásban, profi módon hirdeti az ingatlant, felkutatja a lehetséges vevőket, valamint az egész értékesítési folyamaton átkíséri a szereplőket. 

Balogh László ezt a meglátását adatokkal is alátámasztotta, amiből az rajzolódik ki, hogy emelkedik azoknak az ingatlanhirdetéseknek a száma, ahol ingatlanközvetítő segítségét kérte a tulajdonos.

Ingatlanközvetítői segítséget elfogadó tulajdonosi hirdetések száma.

Összefüggések

Balogh László idén sem okozott csalódást az esemény vendégeinek, hiszen a meglátásait kiegészítette az ingatlan.com egyedülálló adataival is. Ahogy az előadásából is kirajzolódott, a lakáspiac valóban nem most mutatja a legjobb formáját, azonban a kiadói oldal impozáns eredményeket tudott elérni. A szakember hangsúlyozta, hogy egy meglehetősen turbulens környezetben kell most helyt állnia a piacnak, az eredményeket pedig csak komplexitásukban, az összefügések ismeretében szabad értékelni. Balogh László előadását azzal zárta, hogy a javuló gazdasági teljesítmény és a 2024-es lakástámogatási rendszer együttesen képes lehet elindítani a növekedést, és főnixmadárként újra életre kelteni az ingatlanpiacot, és a piacba vetett hitet.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!