Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

felvonó

A felvonó vagy köznapi nevén lift az emelőgépek egyike, mely embereket vagy tárgyakat szállít épületek, hajók, bányák vagy más szerkezetek emeletei, szintjei vagy fedélzetei között. Magyarországon már a tíz méter magas lakóépületekben is kötelező felvonót kiépíteni. Régen ezt a határt 13,65 méternél húzták meg, ezért a négyemeletes épületekre sokszor nem vonatkozott. A világtendencia a nyolcméteres magasságtól kötelező liftépítés, ami már a háromemeletes épületeket is érinti. Németországban sokkal jellemzőbb a 2-3 emeletes épületekben is a felvonó, de ez a magasabb életszínvonallal is összefügg.

Felvonótípusok

– Köteles liftek
A köteles és a manapság divatos gépház nélküli felvonók egyetlen előnye a nagyobb (1 m/sec) sebesség, de kisebb emelési magasságnál ez nem érvényesül. Hátránya, hogy a felvonóaknát többtonnányi dinamikus terhelésre kell méretezni, ami az aknafejben (legfelül) jelentkezik, mivel ide van felfüggesztve a fülke és a 0,5-1,5 tonnás ellensúly is.
– Hidraulikus liftek
A hidraulikus felvonó összes terhelése az aknasüllyeszték padlóján nyugszik, és csak az akna egyik oldalfalán jelentkeznek oldalirányú erők. Sebessége legfeljebb 1,0 (általában 0,5-0,63) m/sec.
– Hívóliftek
A hívóliftek a múlt század harmincas éveiben terjedtek el, és jó pár helyen még most is üzemelnek. Ezek modernizálása természetesen függ az állapottól és a megrendelő igényeitől.
– Ülőszékes lépcsőjáró, lépcsőlift
Magánházaknál előfordul az ülőszékes lépcsőjárók kialakítása idős vagy nehezen mozgó személyek számára. A lépcső járófelületére szerelt oszlopokra vagy a falra szerelt pályán mozognak.
– Home-lift, házi lift
Az ún. home-liftet mozgásukban korlátozott, illetve nehezen mozgó, idős személyek számára fejlesztették ki. 10-12 méteres magasságig nyolc szintet tud kiszolgálni, és kialakításánál fogva tökéletesen alkalmas az utólagos beépítésre.