Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Így válassz kivitelezőt: 5 fontos szabály, hogy elkerüld a kóklereket

vezető szakértő
Az Imperial Holding Group vezető szakértője.

Életünk projektjéhez, otthonunk építéséhez megfelelő kivitelezőt választani bizony nem könnyű feladat. Ki ne hallott volna már ismerősi, baráti körből horrorsztorikat kereket oldó mesteremberekről, fel nem vett telefonokról, menet közben elszálló költségekről, soha ki nem javított, súlyos hibákról. Sok pénz forog kockán, persze, hogy nem akarunk rosszul járni – sem műszakilag, sem anyagilag, sem időben. Az alábbi cikk a kivitelező kiválasztásában segít, hogy mi ne váljunk építkezési rémtörténetek elszenvedőivé!

A kivitelező és építőmunkások egyeztetnek egy építkezésen, munkavédelmi ruhában.

Fogadjunk műszaki ellenőrt

A legfontosabb jó tanácsom a témában minden építtetőnek: fogadjunk az első perctől kezdve műszaki ellenőrt. Sőt, a nulladik perctől kezdve, már a kivitelező kereséséhez is. Akár a tervező kiválasztásához sem ördögtől való szakembert bevonni!  

Az építőipar több szakmát is magába foglaló, összetett műszaki terület, aligha tudjuk magunkat rövid idő alatt úgy kiképezni benne, hogy ne legyünk átverhetőek. Bízzuk ezt arra, aki tanulta, gyakorolta éveken át, és ebben él. 

Első a papír

A második fontos pont, hogy legyen minden egyértelműen írásba foglalva. Egy jól megfogalmazott szerződés, amit a mi ügyvédünk készít el, vagy legalább átnézi és véleményezi aláírás előtt, valamint egy tételes, pontos költségvetés és pénzügyi-műszaki ütemterv (ami a szerződés mellékletét kell, hogy képezze, aláírva) mindennek az alapja. Enélkül belevágni egy építkezésbe nagyon kiszolgáltatottá teszi a megrendelőt. 

Pontosan tudnunk kell, hogy mi mennyibe kerül, hogy ha menet közben bármikor, bármilyen oknál fogva megszakad az építkezés, akkor korrektül el tudjunk számolni. Azzal is tisztában kell lennünk, hogy mi mikor fog elkészülni, és mikor mennyit kell fizetnünk. Talán hangsúlyoznom sem kell, hogy ez kiemelten olyankor kulcskérdés, ha hitelt veszünk fel, és az építkezésünk egy részét már a banknak kell finanszíroznia. 

Végezzük el a kutatómunkát a kivitelezőcégről

A harmadik, nem elhanyagolható ökölszabály, hogy nézzünk alaposan utána a cégnek, mielőtt szerződünk vele. Ehhez egy kis támpont-gyűjtemény: 

  • Van a cégnek irodája, vagy kávézókban, éttermekben tárgyal az ügyfeleivel? Talán hihetetlennek vagy viccesnek tűnhet az utóbbi példa, de bizony a gyakorlatban ez is előfordul. Ha már van iroda: milyen benyomást tesz ránk? Milyen múltról, milyen anyagi körülményekről árulkodik? 
  • Van a cégnek korrekt weboldala, ahol a cégnév is fel van tüntetve? Milyen benyomást tesz ránk az oldal? 
  • A cégnév alapján keressünk rá a cégnyilvántartásban is a vállalkozásra. Van ellene végrehajtás? Negatív információ? Mióta működik? Mi a fő tevékenysége? Mekkora volt az árbevétele? Ha generálkivitelezőt keresünk, rendelkezik a szabály szerinti kamarai regisztrációval? 
  • Nézzük meg a közösségi oldalakon is céget, hogyan kommunikál, milyen benyomást kelt. Tölt fel referenciákat? Megmutatja a munkáit? Van megfelelő mennyiségű, hiteles tartalom az oldalain? 
  • Ne felejtsünk el utánanézni a cégnek a Google véleményekben is, ahol a korábbi ügyfelei osztják meg a tapasztalataikat. Nem biztos, hogy mindegyik pozitív lesz, de nagyon fontos, hogy a cég hogyan kezeli a negatív kritikákat, és azok milyen jellegűek. Intő jel az is, ha nem találunk véleményeket.
  • Kérjünk referenciát minden esetben, látogassuk meg a cég futó építkezéseit, és elkészült házai közül is legalább egyet. Milyen benyomást tesz ránk az építési környezet? Tiszta, rendezett a munkaterület, vagy koszos, szemetes? Néha nem csak a szigorúan vett építési minőség számít, sok egyéb apró jelből is lehet következtetéseket levonni. 

Kerüljük a “túl szép, hogy igaz legyen” ajánlatokat

A negyedik dolog, amit előzetesen érdemes figyelembe vennünk, hogy milyen árat és határidőt kínál a cég, reális-e az, amit ígérnek. Legyünk óvatosak, ha egy kivitelező meglepően olcsó ajánlatot ad, vagy irreálisan rövid kivitelezési időt ígér! 

Az építőiparban a legveszélyesebbek közé tartoznak az úgynevezett “kényszervállalkozók”. Ők azok, akik állandóan pénzhiányban szenvednek, és ezért igyekeznek mindenki alá ígérni, csak elnyerjék az adott munkát, és végre kérhessenek egy kis előleget. Tipikusan ezek azok a mikrovállalkozók, akik folyamatosan kuncsorognak vagy követelőznek a kifizetésért az építkezés alatt is, igyekeznek újabb és újabb pótmunkákat és áremeléseket “bedobni”, hogy aztán valahogy kijöjjenek a pénzből. 

Ne feledjük, ami túl szép, hogy igaz legyen, az általában nem is az. 

Bízzunk a megérzéseinkben

A végére hagytam még egy rendkívül fontos fegyvert, amit be kell vetnünk a korrekt kivitelezőért folytatott harcban: a jó öreg emberismeretet. Semmi sem pótolhatja azt, ha alaposan elbeszélgetünk a jelöltjeinkkel szemtől szemben, kifaggatjuk őket, és közben nagyon, de nagyon figyelünk. 

Véletlenül sem szeretnék a tőlem távol álló pszichológia szakterületére kalandozni, hogy konkrét kommunikációs fogásokat, tippeket adjak ezekhez a beszélgetésekhez. Csak annyit javasolnék, hogy érdemes több embert is bevonni, mert ha minden résztvevőnek az lesz a benyomása, hogy a szimpatikus kivitelező hiteles, becsületes, és jó szakember, sokkal kisebb eséllyel eshetünk bele saját elfogultságunk csapdájába. 

Zárszóként említeném még azt az öreg műszerész közmondást, hogy a forró páka pontosan olyan, mint a hideg, egészen addig, amíg meg nem fogod. Nem elég csak addig résen lennünk, amíg a kivitelezőt kiválasztjuk, és leszerződünk vele: a legtöbbet az árulja el, amikor felvonul a munkaterületre, és dolgozni kezd. 

Sikeres és eredményes építkezést kívánok!

A cikk szerzője Virág Gergő, az Imperial Holding Group vezető szakértője. Díjmentes szakmai és személyre szabott tanácsadás: info(kukac)imperialholding.hu

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!