Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Költözés macskával: kisállattal albérletbe?

Megfelelő albérletet találni nem könnyű, de talán még nehezebb, ha kisállatokkal vágsz neki a keresésnek. A koronavírus-járvány azonban ezen a területen is változást hozhat: felmérések szerint egyre többen döntenek háziállatok örökbefogadása mellett, és az ingatlant kiadók közül is egyre többen gondolkoznak azon, beengedik a kiskedvenceket a lakásokba. 

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások, távolságtartási szabályok miatt egyre többen gondolkodnak kisállatok örökbefogadásán. Az amerikai CNBC televízió online verziójának cikke szerint az amerikaiak 33 százaléka gondolkozott kisállat örökbefogadásán vagy átmeneti befogadásán a járvány miatt. A válaszadók 89 százaléka szerint pedig az állatok közelsége miatt kevésbé érzik magányosnak magukat ebben a nehéz időszakban.

Költözés macskával? Megfelelő albérletet találni nem könnyű, de még nehezebb, ha kisállatokkal vágsz neki új állatbarát otthonod keresésének.

Nehezebb a költözés macskával vagy más kisállattal

A lehetőségeket azonban nagyban befolyásolják a lakhatási körülmények is. Ha valaki lakást bérel, akkor a bérbeadótól kell engedélyt kérni kiskedvenc tartásához, ezt pedig a bérleti szerződésben is rögzíteni kell. Egy brit kutatás szerint erre egyre több bérbeadó hajlandó is. Az Egyesült Királyságban ugyanis jelenleg 10-ből 1 bérlő állatbarát lakhatási lehetőséget keres, a legtöbben, 60 százalék kutyával költözne, míg 50 százalék macskával menne, 15 százalék pedig halakat tart. 

A megkérdezettek 39 százalékának kellett már lemondania egy ingatlanról a háziállata miatt, holott 52 százalék akár 5 százalékkal több bérleti díjat is hajlandó lenne fizetni az esetleges károk miatt. A kutatás szerint a főbérlők egyre rugalmasabbak: több mint 50 százalékuk gondolkodik azon, hogy változtatva az eddigi hirdetésein, állatbarát lakásokat adjon ki, miután a kijárási korlátozások alatt egyre többen döntöttek az állattartás mellett. A változás mellett szól az is, hogy a lakást bérbeadók több mint fele abban bízik, ha megengedi, hogy háziállatát is hozza magával a bérlője, akkor az jobban érzi majd magát az ingatlanban. Sokan abban is reménykednek, hogy a bérlő így tovább marad majd.

Mi a helyzet a magyar piacon? 

Az ingatlan.com adatai szerint 2020 novemberében több mint 2600 kisállatbarát kiadó ingatlant hirdettek, ezeknek az átlagos havi bérleti díja közel 160 ezer forint. Ez némileg magasabb mint az kisállatokkal nem költözhető ingatlanok 145 ezer forintos átlagos havi bérleti díja. 

Így keress albérletet kisállattal! 

Ha van kisállatod vagy szeretnél egyet befogadni a közeljövőben, akkor ezt az ingatlan tulajdonosának kell jelezned. Érdemes a bérleti szerződésbe is beleírnotok a kis kedvenc érkezését. Ha bizonytalanok, akkor kérhetsz az előző lakhelyed tulajdonosától ajánlást. De azt is felajánlhatod, hogy egyszer elhozod a kedvenced, hogy a tulajdonos is megismerkedhessen vele. Sokszor ugyanis a tulajdonosok a lehető legrosszabb forgatókönyvvel számolnak, így egy személyes találkozás sokat segíthet. Szóba jöhet egy magasabb kaució is az esetleges károkra. 

Természetesen az is fontos, hogy olyan ingatlan mellett tedd le a voksodat, amelyik nem csak a saját, hanem házikedvenced igényeinek is megfelel. Kistestű kutyáknak például sok esetben nem ajánlott a lépcsőzés. Így nem árt, ha van lift, vagy nincsenek szintkülönbségek a lakáson belül. A kinti léthez szokott cicáknak pedig a forgalmas utak menti ingatlanok nem szerencsések. Jobb, ha inkább a csendesebb városrészek, vagy a kertkapcsolatos ingatlanok jöhetnek szóba. 

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!