Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Hol és hogyan vehetünk árverésen ingatlant?

Dr. Zalavári György
ügyvéd
Az ÜgyvédHázak országos ügyvédi ingatlanközvetítő hálózat alapítója.

Az ingatlanszerzés megszokott módja, hogy ingatlanhirdetési portálokon vizsgáljuk a kínálatot vagy az eladást hirdető táblákat figyelve keressük a számunkra ideális ingatlant. De nem ez az egyetlen módja a lakáshoz jutásnak. Manapság már egyre gyakoribb, hogy a hirdetések között az állam, vagy az önkormányzatok, illetve a végrehajtói kar által meghirdetett árverésen próbálnak lakóingatlanhoz jutni a lakáskeresők. Ismerkedjünk meg az árverésen szerzett ingatlanok gyakorlatával.

Mi lehet az előnye az árverésen történő vételnek?

Előnyként azt szokták kiemelni, hogy szerencsés esetben, ha nincs túl sok, elszánt licitáló, akkor a piaci ár alatt is megszerezhetünk egyes ingatlanokat.

Milyen felületeken találhatóak meg a lakásárverési hirdetmények?

Az árverési hirdetési felületeket az állam és az állami szervek működtetik, amelyek öröklés, vagy valamilyen adósság behajtása útján ingatlantulajdonhoz jutottak és ezen vagyontárgyakat értékesíteni szeretnék. 

Több ilyen oldal is megtalálható az interneten, a legfontosabbakat az alábbiakban gyűjtöttük össze:

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar a végrehajtási eljárások lebonyolítása során szervez ingatlan árveréseket, amelyeket a https://arveres.mbvk.hu/arverezok/ingatlanhirdetmenyek.php honlapon lehet megtekinteni és itt is lehet licitálni az ingatlanokra. A honlap használatához az első alkalommal előzetes regisztrációra van szükség, amelyet bármely végrehajtó irodájában el lehet végezni.

A Magyar Állam tulajdonát jelentő vagyontárgyakat kezelő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. elsősorban az állam öröklési jogán keresztül jut számos ingatlanhoz, és ezek értékesítését a https://e-arveres.mnv.hu/ oldalon végzi. A honlapra online, ügyfélkapus regisztrációval lehet belépni.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az adótartozások fejében, azok behajtása kapcsán jut ingatlanokhoz, amelyeket a https://arveres.nav.gov.hu/index-meghirdetesek-ingatlan.html internetes oldalon értékesít. Az árverésen történő részvétel itt is ügyfélkapus regisztráción keresztül valósulhat meg.

A felszámolási eljárás alatt álló gazdasági társaságok, civil szervezetek ingatlanainak árverését a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága a https://eer.gov.hu/ oldalon bonyolítja. Ezen az oldalon is szükséges a használathoz az előzetes regisztráció.

Miben tér el az árverési vétel a megszokott lakásvásárlástól?

A legfontosabb különbség, hogy az árverési vételt megelőzően nincs minden esetben lehetőségünk arra, hogy a kiszemelt ingatlant előzetesen megtekintsük és alaposan megvizsgáljuk, a tulajdonossal az ingatlan tulajdonságait részletesen megismerhessük. Sokszor a lakásokat csak külső megtekintéssel, a beltér ismerete nélkül tudjuk majd megvenni. Néha nyílik csak lehetőség arra, hogy a tulajdonossal egyeztetve be tudjuk járni a lakást. Jellemzően inkább látatlanul lehetséges csak a licit során történő vásárlás.

A licitet megelőzően az árverésre regisztrálnunk kell és egy árverési biztosítékot kell előzetesen befizetnünk garanciaként, arra, hogy az eredményes licitálásunk esetén valóban ki fogjuk fizetni a teljes vételárat. Ha ezt elmulasztjuk, a biztosítékot elveszítjük. Ha az árverésen nem a mi ajánlatunk lesz a győztes, az árverező a biztosítékot visszafizeti részünkre.

Meghatalmazott is eljárhat az árveréseken helyettem?

Igen, az árverési portálokon jellemzően van lehetőség arra, hogy ne személyesen licitáljunk, hanem ezt egy igazolt meghatalmazottunk végezze el helyettünk.

Mi az árverések jogszabályi háttere?

A Polgári Törvénykönyv alapján a hatósági árverés útján, jóhiszeműen szerzett ingatlan kapcsán a nyertes tulajdonossá válik, tekintet nélkül arra, hogy korábban ki volt a tulajdonos. Hatósági árverés esetén az árverési vevő az ingatlan tulajdonjogát annak ingatlan-nyilvántartási bejegyzésével szerzi meg. Ebben az esetben – ha a nyertes licitáló jóhiszemű volt – megszűnnek minden más személynek az ingatlant korábban terhelő jogai.

A blogcikk szerzője Dr. Zalavári György ügyvéd, az ÜgyvédHázak országos ügyvédi ingatlanközvetítő hálózat alapítója ([email protected]).

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!