Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Ezek a legfontosabb szempontok építési telek vásárlása előtt

Dr. Zalavári György
ügyvéd
Az ÜgyvédHázak országos ügyvédi ingatlanközvetítő hálózat alapítója.

Mindenki szeretné egyszer felépíteni a saját házát, amiben álmai otthonaként minden egyes kis zugot az elképzeléseinek megfelelően valósít meg. Ehhez első lépésként meg kell találnunk a megfelelő építési telket. A tökéletes építési telek megvásárlásánál azonban sok mindenre oda kell figyelnünk. Ennek a kiválasztási folyamatnak a legfőbb buktatóit, lényeges elemeit szedtük össze az alábbi cikkben.

A tulajdonviszonyok, tulajdoni lap

A telken fennálló tulajdonosi és egyéb jogok, terhek, az építési telek alapinformációinak megismerése a kiindulási alapunk a vizsgálat során, enélkül nem szabad tovább lépni. Össze kell hasonlítani a nyilvántartott címet és a valóságos elhelyezkedést.

Kellemetlen pereskedést szült az az eset, amikor egy vevő az eladó több ingatlanát nézte meg, majd a szerződéskötés előtt nem a kiválasztott építési telek címét és helyrajzi számát kapta meg, és adta át az okiratszerkesztő ügyvédnek, hanem egy másik megtekintett ingatlanát, és csak a vételár kifizetését követően, a birtokbaadásnál ismerte fel, hogy nem azt az ingatlant vásárolta meg, amelyet eredetileg szeretett volna. Ezért az ingatlan beazonosításánál különös gondossággal kell eljárnunk.

Az építési telek határvonalai

A tervezéshez kiindulási alapunk az, hogy megismerjük a telek határait, és összevessük, hogy az ingatlan-nyilvántartási térkép jelezte méretek, oldalvonalak egyeznek-e a valóságban kialakított telekhatárokkal. Gyakran előfordul, hogy a már korábban felépített kerítések nem a hivatalos telekhatárokon húzódnak, ezzel csökkentve vagy akár növelve a földhivatalban hivatalosan nyilvántartott telekméretet.

A kerítés rossz elhelyezése tulajdonjog keletkezéséhez vagy elvesztéséhez is vezethet elbirtoklás útján a szomszédos ingatlanok javára vagy terhére. Ebből az okból kifolyólag kellemetlen hír lehet a telekvásárlás után, ha a szomszéd ezen igénye miatt csak kisebb telekhez jutunk és a hiba miatt kisebb házat építhetünk vagy kisebb területen tudunk kertészkedni.

A térképmásolatot bárki le tudja tölteni az kormányzati portálról ügyfélkapus hozzáféréssel. A legkisebb gyanú esetén is érdemes földmérő szolgáltatását igénybe venni. A szakember pontosan meg tudja határozni a valós telekhatárokat és az esetleges eltéréseket is rögzíti.

Az övezeti besorolás

A telek elhelyezkedése kiemelt figyelmet érdemel. Ez nem csak a látvány, a panoráma szempontjából fontos. Feltétlenül ellenőriznünk kell azt is, hogy milyen övezeti besorolásba tartozik a telek. Ez a besorolás határozza meg, hogy milyen típusú ingatlant lehet oda építeni, a telek területének hány százaléka beépíthető, vagyis mekkora alapterületű, magasságú házat szabad tervezni a telekre. Ezek az előírások rögzítik azt is, hogy a telek jobb vagy bal oldalára kell elhelyezni a felépítményt. Az övezeti besorolásról a helyi önkormányzat honlapján tudunk tájékozódni vagy igénybe vehetjük egy szakértő, a helyi építési előírásokban jártas mérnök szolgáltatásait is.


A szomszédság és a környék

Az elhelyezkedés témaköréhez kapcsolódik az is, hogy megvizsgáljuk, milyenek a szomszédos ingatlanok, mire használják őket közvetlenül a telek mellett. Itt érdemes pár utcányira kiterjeszteni a vizsgálódásunk körét. Meglepetést és nem kevés bosszúságot okozhat, ha a közelben állattenyésztő telep vagy hangos működéssel járó üzem működik, de ugyanilyen kellemetlenségeket eredményezhetnek a rendezvénytermek, szórakozóhely is. Ha ezt a vizsgálódást elmulasztjuk, a távolabbi ingatlanokhoz, lakókhoz kapcsolódó hangok, szagok jelentősen megkeseríthetik mindennapjainkat a felépített álomházban.

A közműhálózat

Az álomház kényelmes használatához elengedhetetlen, hogy rendelkezésre álljanak a közműszolgáltatások, módunk legyen használni az elektromos áramot, vezetékes vizet, csatornahálózatot, a gázszolgáltatást vagy a vezetékes internetet. Ha napelemet szeretnénk az olcsóbb áram használata érdekében telepíteni, ehhez is ismerni kell a villamoshálózat tulajdonságait, kapacitását.

Nagyban befolyásolják a házban töltött időnket, ha ezekhez nem férünk hozzá, mert az adott területen elmaradt még ezen szolgáltatások kiépítése, vagy csak az adott telekhez nem valósították meg a megfelelő csatlakozást. Ezért érdemes a helyi szolgáltatóknál érdeklődni a fennálló állapotról, a hálózat elérhetőségéről, kapacitásáról. Hasznos segítség lehet, ha ügyfélkapus hozzáférésünkkel az interneten is tájékozódunk a telek közműkapcsolatairól ezen az oldalon

Közlekedés, megközelítés, parkolás

Napi rutinunk komoly részét teheti ki időben a közlekedés, a munkahely, az iskola és az otthon közötti ingázás. Ezért nem mindegy, hogy ezt milyen eszközzel, mennyi időt felhasználva vagy mekkora kényelemben, biztonságban tehetjük meg. Ezért az építési telek kiválasztása előtt ezeket a lehetőségeinket is fel kell térképezni. Vizsgáljuk meg alaposan, hogy milyen közlekedési útvonalakon tudunk majd naponta elérni az úti céljainkhoz, hogyan jut el az óvodába, iskolába a gyermekünk. 

Nemcsak a már meglévő utakat, közlekedési megoldásokat érdemes megvizsgálni, hanem javasolt a tervezett fejlesztésekről is információt szerezni. Hiszen egy pár év múlva megvalósítandó, biztonságos bicikliút már az addig felcseperedő gyermekünknek kényelmes megoldás lehet az iskolába járásra. A tömegközlekedés is fontos kritérium, hiszen, ha éppen bármilyen változás miatt nincs autónk, vagy nem tudunk vezetni, akkor ezen az úton kell megoldanunk a mindennapi munkába járást.

A gépkocsik kapcsán már nélkülözhetetlen a parkolási lehetőségek megismerése. Saját garázs, gépkocsibeálló hiányában, ha nincs mód elérhető, olcsó parkolási módra, akkor különösen a nagyvárosokban sok fejfájást és költséget generál majd a mindennapjainkban az, hogy megtaláljuk a megfelelő parkolás helyszínét.

A telek finanszírozása

Telek hitelből történő vásárlásra több alternatívánk is van. Dönthetünk a jelzáloghitel, vagy a személyi kölcsön mellett, de opció a Babaváró hitel is.

Ha bővebben is olvasnál az építési telek finanszírozási lehetőségeiről, olvasd el a money.hu cikkét: Hitel építési telekre – ilyen lehetőségeid vannak a telekvásárlásra

A blogcikk szerzője Dr. Zalavári György ügyvéd, az ÜgyvédHázak országos ügyvédi ingatlanközvetítő hálózat alapítója ([email protected]).

Mutass eladó telkeket

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!